CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  

ONOARE ŞI RĂZBUNARE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Osama bin Laen a fost capturat, ucis, aruncat în mare, iar acum organizaţia teroristă condusă de el vrea răzbunare”, se specifică în publicaţiile zilnice.  
  
Ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă, cred că trebuie privit sub două aspecte. Primul ne aminteşte de faptul că onoarea este o virtute, o îndatorire, un sentiment pe care-l avem noi oamenii şi care nu trebuie uitat, neglijat. Pentru James Monroe, al cincilea Preşedinte al Statelor Unite (1817-1825), onoarea reprezenta o proprietate naţională de cea mai mare valoare. Întrucât calea ei nu este uşoară, onoarea trebuie să fie însoţită de înţelepciune, pricepere şi curaj, considerate ca mijloace de atingere a scopului.  
  
Onoarea reprezintă unul din principiile de bază după care se ghidează oamenii unui stat, fie ei preşedinţi, premieri, miniştri etc. Opusul onoarei este laşitatea. Scriitorul român Octavian Paler (1926 – 2007) spunea că laşitate nu înseamnă numai să eviţi sau să fugi, tot laşitate este şi dacă nu-ţi pasă. Iar despre curaj, poetul englez William Blake (1757 – 1827) spunea că cel lipsit de curaj e tare în înşelăciune.  
  
Soldaţii din cele mai vechi timpuri respectau un Cod de Onoare, pentru ei onoarea era o îndatorire sfântă şi aşa trebuie să rămână. Onoare şi curaj au dovedit cei care au capturat pe cel care a instrumentat groaznicul măcel din data de 11 septembrie 2001, când cele două Turnuri gemene au fost distruse şi au murit zeci de mii de oameni nevinovaţi. Al-Qaida a fost creaţia lui bin Laden, iar el a fost autorul principal al atacurilor. 
  
Al doilea aspect este cel al dorinţei de răzbunare a islamiştilor fundamentalişti. Ori răzbunarea nu duce niciodată la liniştire, ci din contră, ea antrenează şi intensifică emoţiile cele mai negative.  
  
Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: „Crezi că te răzbuni asupra aproapelui, dar te chinuieşti pe tine însuţi. Te dai în braţele pornirii ca unui călău lăuntric care te împresură din toate părţile, şi-ţi sfâşii liniştea. Ce poate fi mai nefericit decât un om mereu stăpânit de mânie? Ca şi nebunul furios care nu se bucură niciodată de linişte ... ” În orice situaţie ivită ar trebui să se reziste împotriva răzbunării, în favoarea iubirii. Vor putea înţelege oamenii cuprinşi de furie şi dorinţa de răzbunare acest sentiment înălţător al vieţii – Iubirea -, care ar putea aduce liniştirea pe întreaga planetă? 
  
La acea dată de 11 septembrie 2011 mă aflam în Statele Unite. Despre ceea ce am simţit am scris într-unul din jurnale. Evenimentul mi-a inspirat şi poemul „Marţea neagră” publicat tot atunci: O pasăre de foc, oarbă,/ spintecă văzduhul şi Turnul cu o sută etaje./ Este ora opt şi patruzeci şi cinci de minute./ Flacăra roşie devine cianotică,/ ciuperca neagră se umflă;/ unii văd chipul Satanei, imaginea se repetă.../ Mii de hârtii, dar şi trupuri,/ ca nişte păsări mici, albe, nevinovate,/ cu aripi întinse zboară din turn şi cad pe pământ.../ Oamenii fug, unii se transformă în scrum,/ alţii delirează sub dărâmături./ Moartea cade neagră,/ şerpuind pe zidurile care se dărâmă/ ca nişte castele de nisip.../ Ochiul galben al soarelui priveşte neputincios/ pământul acoperit cu aripi sumbre,/ aripi ce nu se mai zbat.../ Liniştea dimineţii fuge pulverizată/ de zecile de mii de fragmente de geamuri/ prin care au trecut odinioară/ atâtea priviri, atâtea gânduri, atâtea vise.../ Pe străzi, în biserici, lumea se roagă.../ Alb, negru, roşu./ Lacrimi, durere, sânge. Vise ucise./ Înnebunit, soarele pleacă./ Amurgul cade peste sângele colorat în mov,/ câinii scormonesc printre ruine.../ Întunericul devine din ce în ce mai negru./ Luna apare curioasă, glacială, distantă./ Legile urii au învins pentru o clipă./ Sufletele ucigaşilor împreună cu cele ale victimelor/ se-nalţă spre cer pentru judecată./ „Cu ce-am greşit? se-ntreabă sufletele curate,/ Noi am muncit, am clădit, am iubit... Dar voi?”  
  
Vavila Popovici – Raleigh, Carolina de Nord 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ONOARE ŞI RĂZBUNARE / Vavila Popovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 132, Anul I, 12 mai 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Vavila Popovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Vavila Popovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!