Sally Ride (26 mai 1951 – 23 iulie 2012), prima astronaută americană care a ajuns în spaţiu, s-a stins din viaţă după 17 luni de luptă cu cancerul de pancreas. Sally Ride s-a născut şi a crescut în Encino, California. Părinţii săi, Joyce şi Ride Dale, au încurajat-o să studieze, să fie deschisă la nou şi să îi respecte pe toţi oamenii ca fiind copiii lui Dumnezeu. Sally Ride, absolventă a Universităţii Stanford, a fost licenţiată în fizică şi limba engleză.
O performanţă de peste 343 de ore în spaţiu
Ride s-a alăturat NASA în 1978, iar pe 18 iunie 1983 a devenit prima femeie americană care a ajuns în spaţiu, ca membru al echipajului navetei Challenger pentru STS-7. Cel de al doilea zbor în spaţiu al lui Ride a avut loc în 1984, tot la bordul navetei Challenger. Ride a petrecut în spaţiu peste 343 de ore.De asemenea, Sally Ride este cel mai tânăr astronaut american care a ajuns în spaţiu, la doar 32 de ani. În 1987, aceasta a părăsit NASA pentru a lucra la Centrul Internaţional pentru Securitate şi Controlul Armelor de la Universitatea Stanford.
“Sally a murit în acelaşi mod în care a trăit: fără frică”
“Sally şi-a trăit viaţa la maxim, cu multă energie, curiozitate, inteligenţă, pasiune, bucurie, şi dragoste”, afirmă sora ei , Bear Ride. “Integritatea ei a fost absolută, iar modul în care a abordat viaţa a dovedit că era o luptătoare neînfricată. Sally a murit în acelaşi mod în care a trăit: fără frică”, a continuat aceasta. “Sora mea era o persoană foarte discretă. Oamenii au aflat abia acum că ea a avut cancer de pancreas”, a mai adăugat Bear Ride.
“Adevărata ei pasiune a fost educaţia”
La rândul ei, Karen Flammer, fizician la Universitatea din San Diego, California şi unul dintre fondatorii companiei Sally Ride Science, declară: “Am fost foarte norocoasă să îmi petrec timpul alături de Sally. Adevărata ei pasiune a fost educaţia. De la moartea lui Ride, donatorii de la Sally Ride Science au confirmat că doresc să continue finanţarea şi susţinerea programelor noastre şi pe mai departe".
Aceste programe includ tabere ştiinţifice, precum şi eforturi globale de informare, cum ar fi EarthKAM, care le permite elevilor să solicite poze cu planeta noastră luate de un aparat foto digital aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Un program similar este MoonKAM, ce le oferă copiilor posibilitatea să selecteze obiective cu imagini luate de NASA.
"Chiar acum lucrăm cu NASA cu privire la ceea ce intenţionăm să facem în continuare în onoarea lui Sally Ride”, a afirmat Flammer.
"Sally Ride nu şi-a dorit niciodată celebritatea pentru sine”
Însă cel mai valoros omagiu adus lui Sally Ride rămâne Sally Ride Science.
"Sally Ride nu şi-a dorit niciodată celebritatea pentru sine, nu a tânjit să fie cunoscută, să aibă statutul de vedetă", a declarat în continuare Flammer. "Ea şi-a dorit să supravieţuiască prin compania sa dedicată educaţiei, în special îndrumării tinerelor pentru a îmbrăţişa o carieră ştiinţifică”, a conchis aceasta.
Corina Diamanta Lupu
Bucureşti
25 iulie 2012