CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  

Omagiu luceafarului poeziei ramanesti
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Mihai Eminescu aniversat de olteni in 2012 
  
Marele poet, omagiat la Slatina 
  
Marele poet Mihai Eminescu va fi omagiat în aceste zile la Slatina printr-un program bogat în acţiuni cultural-artistice. Manifestările dedicate memoriei marelui poet se desfăşoară la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“ şi Centrul Cultural „Eugen Ionescu“. Vineri, de la ora 12.00, în foaierul Centrului Cultural „Eugen Ionescu“ a avut loc vernisajul expoziţiei de grafică semnată Spiru Vergulescu şi intitulată „Printre versurile lui Eminescu“. Duminică, 15 ianuarie, zi în care s-au împlinit 162 de ani de la naşterea marelui poet, a avut loc un recital de muzică folk în interpretarea lui Mihai Preda şi Mihai Mălăescu. Cele mai multe manifestări vor avea loc astăzi. Acestea vor debuta la ora 10.00 cu o expoziţie de carte inspirată din opera eminesciană şi lansarea unei cărţi aparţinând scriitorului Andrei Novac, ambele evenimente fiind găzduite de Biblioteca Judeţeană. Tot în cadrul aceleiaşi incinte va avea loc proiecţia unui film documentar inspirat de viaţa poetului, pentru ca, de la ora 14.00, la sala de spectacole a centrului cultural „Eugen Ionescu“ să se desfăşoare spectacolul „Dor de Eminescu“, ce va cuprinde recitări şi dramatizări din opera eminesciană oferite de elevi ai Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ din Slatina. 
  
La Craiova 
  
Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova a găzduit, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, recitalul de poezie al actorului Emil Boroghină, menit să îl omagieze pe luceafărul poeziei româneşti, Mihai Eminescu. 
  
Manifestarea „Recitindu-l pe Eminescu... La steaua care-a răsărit“ a avut loc în sala „Ion D. Sîrbu“, începând cu ora 11.00, şi a fost deschisă de directorul Naţionalului craiovean, Mircea Cornişteanu. „Este o onoare şi o bucurie pentru mine să vă zic bine aţi venit în această zi extraordinară pentru români“, a spus acesta. Anul trecut, la iniţiativa a 50 de parlamentari, 15 ianuarie a devenit Ziua Culturii Naţionale, iar menirea ei nu este doar să celebreze un mare creator, ci şi să îndemne la o reflecţie asupra culturii române şi a proiectelor culturale de interes naţional. 
  
Secretarul literar al teatrului, Nicolae Coande, a fost şi el invitat să spună câteva cuvinte, alegând să-l citeze pe criticul literar Marin Mincu: „Vom putea constata un eminescianism litanic la Antim Ivireanul, un eminescianism filosofic la Dimitrie Cantemir, [ ... ] un eminescianism adolescent la Nicolae Labiş, un eminescianism elegiac la Nichita Stănescu, un eminescianism viitor la un poet viitor care, deşi nu s-a născut, este un poet eminescian“. Aceste cuvinte au venit să susţină faptul că orice poet care există şi va exista va sta sub steaua luminoasă şi sub influenţa arzătoare a luceafărului Eminescu. 
  
Călătorie prin versuri 
  
Luminile s-au stins încet, lăsând sub ochiul privitorului numai silueta actorului Boroghină, cu cartea de poezii ţinută strâns la piept. Recitalul lui a fost învăluit într-o aură de linişte şi mister. Muzica aleasă atent a completat tonul cuvintelor, când calm, când nervos, când apăsat de o tristeţe chinuită, tipic eminesciană. Poezii precum „Dormi!“, „O, rămâi“, „Memento mori“, „Glossa“ „Venere şi Madonă“, „Epigonii“ sau „Departe sunt de tine“ au fost readuse la viaţă, povestite şi, mai ales, simţite, atât de recitator, cât şi de public. Romantismul şi iubirea („Fruntea mea este trezită de al buzei tale-ngheţ“) au plecat spre resemnare („Nu-mi trebuie flamuri,/ Nu voi sicriu bogat“) şi s-au transformat, în doar câteva minute, în refulare şi mânie („Proşti şi genii, mic şi mare, sunet, sufletul, lumină, / Toate-s praf... Lumea-i cum este... şi ca dânsa suntem noi“). Numai aşa, ascultând povestea versurilor eminesciene, publicul a văzut că se confirmă vorbele marelui G. Călinescu: „Tot ce a avut de spus a spus până la 33 de ani. Viaţa lui se confundă cu opera“. Iar poezia lui se confundă cu trăirile noastre, ale tuturor. 
  
Timp de peste o oră, într-o amorţeală plăcută, poezia lui Eminescu, recitată de directorul Festivalului Internaţional „Shakespeare“, a răsunat în liniştea sălii, sub lumina unui singur reflector. O stea. „La steaua care-a răsărit“. 
  
Recitalul, şi în variantă audio 
  
Cu sprijinul Radio Oltenia Craiova, avându-l ca producător pe Mircea Pospai, Emil Boroghină şi-a imortalizat vocea pe un CD, pentru ca recitalul din 15 ianuarie să dăinuie în timp. Regia de studio este semnată de Castela Ana şi Violeta Tudor, iar redactor este Adrian Mogoşeanu. Materialul audio va fi disponibil în curând. 
  
Sursa; Gazeta de Sud 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Omagiu luceafarului poeziei ramanesti / Dan Petrescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 381, Anul II, 16 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Dan Petrescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Petrescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!