CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorie >  

Omagiu adus meşteşugului prelucrării lutului în Mehedinţi. Centrul Şişeşti-Noapteşa.
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Omagiu adus meşteşugului prelucrării lutului în Mehedinţi. Centrul Şişeşti-Noapteşa.  

Cu ocazia recentului Festival al Oalelor şi Sarmalelor care s-a desfăşurat în 19 mai 2013  

 

Varvara Magdalena Măneanu  

La noi, fenomenul creaţiei populare chiar la începutul mileniului III se manifestă complex. România este una din ţările continentului european în care elemente ale civilizaţiei tradiţionale se păstrează încă vii, autentice, originale, bogate,variate. Astfel mai există destule centre tradiţionale meşteşugăreşti în care continuă activiatatea creatoare pe temeiul solid al tradiţiei locale. Acesta este cazul centrelor ce continuă să practice meşteşugul olăritului azi, precum Şişeşti-Noapteşadin Mehedinţi.  

În 1883 aici erau identificaţi aproximativ 200 de olari. La expoziţia din 1906 au fost prezenţi mai mulţi olari dintre care Staicu E.Mihai din Şişeştii de Jos,distins cu menţiune specială. La începutul secolului XX la Şişeşti se producea ceramică nesmălţuită şi smălţuită de o mare diversitate de forme.  

Prin 1939, odată cu ctitorirea unui nou şi modern local de şcoală în Şişeşti ,Gheorghe Ionescu Şişeşti , savant în ştiinţe agronomice, cunoscător al vieţii de tip tradiţional, fiu al satului în vederea conservării meşteşugului olăritului ca alternativă economică a prevăzut şcoala cu un atelier de ceramică şi un post de maestru ceramist, ce a fost ocupat de către Dumitru C. Popescu, proaspăt absolvent al unei instituţii superioare de specialitate din Bucureşti. Acesta a relansat meşteşugul olăritului formând o pleiadă de ceramişti precum : Titu Marin, Ionică Popescu, Georgică Brănduşescu, Andronache Marin ş.a.  

În a doua parte a sec. XX s-a continuat producea ceramicii utilitare, dar şi a ceramicii cu caracter decorativ, vase miniaturizate. Forma vaselor utilizate în mod tradiţional pentru preparatul hranei la vatră încep să se adapteaze, pentru ca vasele să poată fi folosite la mijloace modernizate de încălzire precum: plite, sobe electrice, aragaz.  

In prezent ceramică se lucrează la Noapteşa, ceramică utilitară,dar şi cu caracter decorativ ce se valorifică local sau în târgurile săptămânale, oale, ulcele, străchini, castroane, oale de sarmale, ulcioare, căni de apă, ulciortuţe. Ca motive decorative se foloseşte, soarele, punctul, cercul concentric, spirala, brăduţul, bradul, şerpisorii, valul. Decorul este realizat cu pensulă specială numite boielnic cu o vopsea de culoare maron preparată dintr-un lut închis la culoare amestecat cu apă.  

O expoziţie dedicată olarilor din centrele mehedinţene şi a celor din Şişeşti, a prezentat înafară de exponate din colecţie şi exponate provenite din donaţii precum : GOMOIU, MARIA CĂŢEA, CĂTĂLIN AL. MUCIONIU(elev dar şi exponate achiziţionate de la familia de olari Gârbovan, Căţea.  

Mai pe larg despre Şişeşti vezi MONOGRAFIA COMUNEI ŞIŞEŞTI DE TITU DINUŢ  

Referinţă Bibliografică:
Omagiu adus meşteşugului prelucrării lutului în Mehedinţi. Centrul Şişeşti-Noapteşa. / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 871, Anul III, 20 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!