CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Artistic >  

OLIMPIA BERCA – RECUPERĂRILE NECESARE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

OLIMPIA BERCA – RECUPERĂRILE NECESARE  

 

Numele Olimpiei Berca (Olimpia Şerban) se aşază între cele prin care, în 1963, se punea temelia unui sector de cercetare pe lângă Catedra de limba română a facultăţii cu profil filologic de la Universitatea din Timişoara. Materializarea ideii se face sub îndrumarea unui excelent om al cărţii – academicianul Gheorghe Ivănescu - , dar şi cu contribuţia unor dascăli devotaţi cercetării, ca profesorii Ştefan Munteanu şi Gheorghe Tohăneanu.  

Colectivul de lingvistică cunoaşte numeroase avataruri în jumătatea de secol care se împlineşte, în curând, de la crearea lui, trecând, de la Universitate, fie la Filiala Academiei, fie chiar la ...Universitatea din Cluj, revenind la Universitate, dar menţinându-şi identitatea, în pofida dificultăţilor financiare.  

Pentru Olimpia Berca, în 1963 are loc şi debutul efectiv, în revista Orizont din Timişoara. Colaborările la publicaţiile literare şi la revistele de lingvistică se înmulţesc, odată cu trecerea anilor; numele cercetătoarei se regăseşte frecvent în acelaşi Orizont, dar şi în Limbă şi literatură, Limba română, Studii şi cercetări lingvistice, Familia, Orient latin, Banat, Rostirea românească, Timpul, Caligraf, Reflex, Luceafărul etc., semnând studii de stilistică, de versificaţie, comentarii şi portrete literare, cronici, recenzii.  

Olimpia Berca a făcut parte, iniţial, dintr-un colectiv care elabora, pentru Academie, un Tratat de formare a cuvintelor în limba română. E, însă, greu să-ţi construieşti un ideal din prefixe şi sufixe..., aşa că, odată cu lărgirea colectivului de cercetători, peste câţiva ani, s-a iniţiat, printre alte proiecte, unul vast, de cercetare dintr-o perspectivă inedită, a limbajului poetic şi a stilurilor nonartistice din secolul al 19-lea. Olimpia Berca se va integra acestei preocupări, iar rezultatul este apariţia, în anii următori, a 7 volume dedicate funcţionării imaginii în stilurile limbii române literare, volume care au, printre autori, şi numele ei. Din cercetare au rezultat, în plus, şi câteva articole, care se tipăresc în prestigioase reviste de lingvistică şi în volume colective ca: Academia Română şi Banatul, Studii de limbă şi stil, Filologie XX.  

Traseul profesional personal este marcat, la început, cu precădere de volume şi studii dedicate fie aspectelor metrice ale versului, fie comentariului literar. Prima carte tipărită (debutul editorial al Olimpiei Berca) este Poetici româneşti (1976), o concretizare a tezei de doctorat pe care o susţinuse în acelaşi an, cu titlul Teoria versului românesc. Privire istorică. E o incursiune de prestigiu în contribuţiile de mai bine de un secol pe care poeţii şi stilisticienii le aduc la conturarea unei teorii privind versificaţia românească. O parte a cercetării stilistice a textului poetic a luat forma unui voluminos Dicţionar istoric de rime (Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1983); pentru cercetători e un instrument util de lucru, care valorifică poezia românească importantă de la Dosoftei până în secolul 20, din perspectiva rimei. Mai înainte, o Bibliografie a stilisticii româneşti (realizată în colaborare) creiona, la nivel formal, solida informaţie pe care Olimpia Berca a folosit-o la redactarea lucrărilor sale de stilistică.  

Orientarea colectivului din care a făcut parte cercetătoarea către alte proiecte (în speţă, Dicţionarul general al literaturii române) determină şi o cotitură decisivă în preocupările ei curente. Comentariul literar devine o permanenţă în activitatea cercetătoarei, iar rezultatul concret este publicarea, în 1996, a unui Dicţionar al scriitorilor bănăţeni, o prezentare selectivă, preponderent informativă, dar cu multe intarsii apreciative, a unui număr de 69 de autori contemporani din vestul ţării. Unele articole, structurate după alte criterii, intră şi în componenţa amintitului Dicţionar general al literaturii române. De acum încolo, Olimpia Berca îşi îndreaptă preocupările cu precădere în această direcţie; titlurile înseşi ale volumelor care urmează sugerează o preferinţă pentru literatura acestei regiuni (scriitori care s-au născut sau au creat în Banat). Cu excepţia volumului Despre maeştri (2003), în care predomină comentariul asupra clasicilor literaturii sau a numelor de prestigiu (Eminescu, Goga, Arghezi, Iosif, Slavici, Călinescu, Blaga, G. I. Tohăneanu), apariţiile editoriale ulterioare sunt axate pe punerea în valoare a „provinciei literare”, o sintagmă deloc neglijabilă, plină de realism şi cu o pondere ridicată în aprecierea ansamblului literaturii. Volume ca: Lecturi provinciale (2003), Provincia literară (2008), Departe de centru, aproape de centru (2012) sunt expresia unei atitudini urbane faţă de literatura „provinciei”, care nu trebuie neglijată sau „expediată” fără a fi judecată la justa ei valoare. Nume impuse deja (Ion Arieşanu, Lucian Petrescu, Cornel Ungureanu, Dan Floriţa Seracin, Viorel Marineasa, Mircea Pora) se învecinează cu altele care promit consacrarea (Adriana Weimer, Ticu Leontescu, Corina Rujan etc.). Nu e de neglijat nici interesul pentru opera unor profesionişti în alte domenii (medicină, diplomaţie), dar cu preocupări în aria umanioarelor (Viorel Şerban, Viorel Virgil Tilea, Dan Poenaru).  

La activitatea Olimpiei Berca se adaugă cu necesitate conştiinţa actului valorificator, dintr-o altă perspectivă: numeroase ediţii (mai cu seamă din clasici) ne arată încă o dată interesul pentru literatura consacrată (Negruzzi, Creangă, Eminescu, Caragiale, Coşbuc); altele depun mărturie despre eforturile ştiinţifice ale autoarei. Ultimei categorii îi aparţin reeditarea (în colaborare cu Eugen Dorcescu) a Gramaticii româneşti a lui Constantin Diaconovici Loga sau realizarea unei antologii tematice de critică: Poezia lui Eugen Dorcescu. Crestomaţie critică (în colaborare cu Sorina Ianovici-Jecza).  

Această simplă trecere în revistă a unei prodigioase activităţi ştiinţifice se cuvine să fie însoţită şi de constatarea că volumele Olimpiei Berca demonstrează că o literatură nu se constituie numai din pietrele din vârful piramidei; până acolo, există o bază şi numeroase alte piese componente, care alcătuiesc un întreg armonios.  

 

Prof. univ. dr. Livius Petru Bercea  

 

Paralela 45, Timişoara, 2 aprilie 2013  

Referinţă Bibliografică:
OLIMPIA BERCA – RECUPERĂRILE NECESARE / Olimpia Berca : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 833, Anul III, 12 aprilie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Olimpia Berca : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Olimpia Berca
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!