CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  

ODĂ,VODĂ, MODĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
ODĂ, VODĂ, MODĂ  
  
Fir-aş al prafului, tunde-mi-ar Vorbirea zulufii tăcerii, fir-aş lovit de o stea, de al blândeţii tril sau de o potcoavă de curcubeu, dacă n-aş recunoaşte cât sunt de fragil.Mintea mea, cloţă de aur, cotcodăcind plurivoc, cloci cuvinte care mereu îşi părăsiră cuibarul, perzându-şi harul.Ieşi-vor, totuşi, din ghioace, ca o explozie de lotuşi, metafore frumos gânditoare, gata să se joace şi să se dejoace, cu-nfiorare. 
  
Numai GLUMA, ah. GLUMA,săraca, şoptită-n zori de noapte, ne ia, părinteşte, de păr şi ne ridică la CER! Doamne, bunul-simţ, ca o piatră de moară legată de piciorul Bucuriei, se duse pe gârlă.Sensul propriu al cuvintelor se târăşte ca o şopârlă pe limba omului de rând, văduvită de gând. 
  
Fantasmele îşi fac iluzii, chiar şi Adevărul îşi face iluzii.Întunericul ascultă telefoanele luminii, scriitorii îşi tatuează obrazul cu gânduri triste şi cioplesc, din roca ţipătului, şoapte.Instinctul, păianjen pe pânza răbdării, dă cu oiştea-n mister.Se aude, zornăind voiniceşte-n cadenţe, un spirit berc, de tractoresciene influenţe.Totul este-n derută durută. 
  
Gândirea, liră-n delir, a-ngenuncheat în faţa dinţatului domn din chimir, iar seara, la culcare, te dor frumos organele fiscale.Cercul vicios, în amintirea unui amintir, gustă plăcerea unui plezir, dar nu poate năpârli spirale şi, de dimineaţa până-n faptul serii, lustruieşte bocancii Puterii. 
  
Plo-ua-l-ar Gluma ! Nin-ge-l-ar RÂSUL ! 
  
Degradarea, pusă pe cherel cu toată lumea, ridică la rang de vorbire SUGHIŢUL.Ignoranţa, cât îi pohteşte ambiţul, pune-n delir, bir pe metafore îndrăzneţe, premiind gângurit mişto de muşte ţeţe, de berze nagâţe şi porumbei de tuş.Căzută din mână, Poeziei i-a sărit smalţul.Sublimul, tocindu-i-se valţul, macină întruna tărâţe şi rumeguş. 
  
Euclidiana noastră speranţă, deşi cu plete cărunte, stă de veghe să nu cadă CERUL în amănunte ...  
  
Dă-ne nouă, DOAMNE, Gluma noastră cea de toate zilele şi ne iartă nouă poantele noastre, precum şi noi iertăm pontoşilor noştri ! 
  
Janet Nică 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
ODĂ,VODĂ, MODĂ / Janet Nică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 367, Anul II, 02 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Janet Nică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Janet Nică
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!