CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Redactia > Autori >  

Octavian Curpas - profil de jurnalist şi autor
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Născut în luna august, 1972, în Oradea, România, Octavian Curpaş a ajuns pe pământul făgăduinţei în 1997, după ce a lucrat timp de trei ani ca redactor la un cotidian din Romania. A ales pentru început California unde a locuit timp de opt ani, după care s-a stabilit - din anul 2005 - în oraşul Surprise din Arizona, Statele Unite. 
  
În acelaşi an, după sosirea în acest stat, şi-a unit viaţa cu Roxana, de profesie asistent dentar. Amândoi înzestraţi cu putere de muncă şi hărnicie şi-au deschis propriul business în domeniul imobiliar, în care lucrează şi în prezent. În data de 19 mai 2009 au primit cel mai frumos dar al Domnului, primul lor copil, micuţa Janice, nume ales de părinţi pentru semnificaţia deosebită „Dumnezeu este îndurător”. 
  
Scriitor, publicist de vocaţie şi jurnalist (cu studii superioare în jurnalism, ştiinţe juridice şi business), Octavian Curpaş este un nume important al presei zilelor noastre. Scrie cu har şi dăruire la multe publicaţii din Statele Unite, dar şi din Romania; este redactor la publicaţiile româno-americane „Gândacul de Colorado”, Revista Clipa şi „Phoenix Magazine”. 

Întotdeauna mi-am imaginat jurnalistul ca un iubitor de literatură şi oameni, cu un caracter frumos, cu dragoste de meserie, acea emulaţie scriitoricească, chemare, talent, spirit de observaţie şi de dreptate, dragoste pentru tot ce este în jurul său. Am crezut şi cred că jurnalistul nu trebuie să se lase păcălit de aparenţe sau de intervenţii, să aibă discernământ în ceea ce vede, aude şi scrie; să fie cinstit faţă de sine, adică faţă de gândirea şi judecata sa, cinstit şi faţă de cel care greşeşte şi căruia îi sare în ajutor cu deschiderea judecăţii sale, expusă în cuvinte, pe pagina unui ziar; să-i lipsească îngâmfarea, aroganţa, dar să fie integru, tranşant; să aibă demnitate, să nu se lase ispitit de provocări, insulte; să aibă umor, desigur numai în situaţii posibile, acel umor specific spiritului românesc, cu care poate descreţi frunţile cititorilor, încruntate din cauza provocărilor cotidiene ale vieţii; să nu fie ranchiunos, ci prietenos şi să admită cu seninătate că şi el poate greşi; să ştie să-şi ceară, în această situaţie, scuzele necesare; să fie îndrăzneţ, curajos şi cu iubire de Dumnezeu; articolul lui să fie concis, adică să aibă maximum de informaţie cu minimum de cuvinte. Cam multe cerinţe şi totuşi, pentru o atât de frumoasă carieră, merită să cauţi aceste calităţi în sufletul tău şi să le scoţi la suprafaţă, să le cizelezi, pentru binele oamenilor, al societăţii în care trăim.  

Toate aceste calităţi le-am descoperit la Octavian Curpaş. Prin trupul său curge acea " vână " de jurnalist şi aceasta se simte în nenumăratele interviuri, dialoguri, în care ştie să uzeze de calităţile respective, scoţând în evidenţă oameni deosebiţi, de multe ori vârfuri ale societăţii care merită să fie mai bine cunoscute. În activitatea de critică literară are capacitatea de a deosebi o carte bună de o carte proastă şi talentul de a descoperi autori care stau cu sfială deoparte, dar a căror opere merită să fie comentate, să fie scoase din anonimat, şi o face cu talent, cu meticulozitate şi profunzime a înţelegerii. În cronicile pe care le realizează prinde cu inteligenţă ideile şi mesajele cărţilor, pune în lumină elementele preţioase, valoarea literară a lucrărilor şi în final creează titluri rezumative foarte bine inspirate. Octavian Curpaş înţelege menirea unui critic literar, aceea de a cultiva în oameni sentimente nobile şi generoase, de a-i ajuta să simtă ceea ce este bun şi frumos în lumea în care trăim. 
  
Spre deosebire de unii cronicari care tratează cu superficialitate opera, omiţând multe „perle” ale scrierilor, Octavian Curpaş preferă să realizeze o concisă monografie a cărţii, să scoată în relief frumuseţile ascunse ale creaţiei, dându-le strălucire, fiindcă bine spunea Cioran: Când scrii o carte nu ştii niciodată care-i va fi soarta… O carte uitată sau o carte fără ecou poate oricând să revină la viaţă.” După cum literatura este artă a cuvântului prin intermediul căreia scriitorii dau expresie artistică imaginaţiei, sentimentelor, fenomenelor sociale, tot astfel şi critica literară este artă, iar celui care se încumetă să o facă, i se cere chiar mai mult decât unui scriitor, pe lângă creativitate şi existenţa obligatorie a bagajului culturii, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi din cel al calităţii. Octavian Curpaş are acest bagaj şi este un veşnic însetat de cultură. Ion Caraion mergea mai departe cu judecata sa, spunând că afi cult nu înseamnă numai sau neapărat a fi citit enorm sau de toate sau în cât mai multe limbi, ci înseamnă şi a imprima cantităţii de cunoştinţe ce le-ai dobândit personalitatea ta şi de a şti să dovedeşti că o ai şi că ea este inconfundabilă. 
  
Profil de autor realizat de catre Vavila Popovici. 
Referinţă Bibliografică:
Octavian Curpas - profil de jurnalist şi autor / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 54, Anul I, 23 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!