CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

Oblojeală în bolniţă, de Ioan MUŢIU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Oblojeală în bolniţă 
  
Copilul împarte durerea cu mama care-l îngrijeşte, tinerii duc boala pe picioare, bătrâneţea o culcă la pat, iar moartea curmă. 
  
Îngerul păzitor trimis de Dumnezeu la botez ne veghează viaţa, rostul ei cifrat şi este martorul faptelor noastre. 
  
Spitalul din Rucăr a fost construit în 1937 şi avea 20 paturi, un medic, o moaşă şi o soră. Sătenii erau zdraveni şi veneau la spital numai când cădeau şi boala nu se mai lecuia... 
  
- Ce lucri, neică ? 
  
- La stână, dom-doftor...  
  
- Şi ce te supără ? 
  
- Nu mai poci ridica oaia... 
  
- Inima-i de vină ! 
  
- Dacă-i p-aşa, oi ridica mielu, că doftoru dă doftorii, nu sănătate !... Dar-ar boala-n ea dă boală !... 
  
Maica Mare a mea din Rucăr a fost dusă pentru prima şi ultima oară la spital în 1955, când avea 80 de ani. 
  
Noi cei 6 copii veneam vara la Rucăr şi dacă aveam probleme cu sănătatea eram oblojiţi cu ceai fierbinte de muşeţel, sunătoare, izmă sau tei, cu miere şi lămâie. Dacă aveam dureri de burtă, fierbinţeală, gâlci, eram oblojiţi cu prijniţe, cataplasme cu optlagină, mălai cu foi de varză ori ventuze, în cântarea tărăgănată a descântecelor băbeşti... 
  
În aerul curat şi soare demunte, cu lapte, ouă şi brânză, cu legume, urzici şi fructe din grădină sau de pădure, am crescut mari şi sănătoşi. Fără să cunoaştem cuţitul ca tratament, la fel ca şi tăticul nostru. 
  
Eu am fost un om slab, la cântar, dar suferinţa nu mi-a fost oaspete. Necazul cu gâlcile, apendicita, pietricica rărunchiului şi burta au trecut repede căci am respectat odihna şi cumpătul mâncării la ore fixe, mestecând în gură chiar şi apa... 
  
Şi natura cu soare, plante şi animale nu m-a minţit. Lenea e un păcat, odihna e necesară, iar din hrană să nu faci o plăcere, măi burtă verde, minte creaţă !... 
  
După 70 de ani am început să-mi număr operaţiile. Gâlci, maţe, rărunchi, fiere, surpătură, ajungând la opt, dar le-am dus cu bine, căci ne irosim anii de viaţă pentru bani şi apoi cheltuim banii pentru zile de viaţă pentru bani pentru zile de viaţă, dar ce faci dacă ai punga ofticoasă ? Nu ştii de viaţă dacă n-ai văzut un om murind în chinuri ! Nimic... 
  
Ştiu că pentru fiecare nici toate durerile din lume nu sunt cât durerea lui de măsele... Durerea şi moartea îţi aduc aminte de Dumnezeu... 
  
Eu am văzut de toate. Naştere şi moarte, bine şi rău, durere şi fericire. Am văzut, am făcut,am gândit, am vorbit şi am tăcut, am râsşi am plâns, am citit şi am scris, întâi pentru mine, apoi pentru alţii. Am simţit fericire şi durere, linişte de gând şi vise...Am fost vesel şi trist, sănătos şi bolnav, bun şi rău. Am muncit, am fost ajutat, am fost răsplătit din belşug şi-am dat prea puţin... Am fost un om obişnuit şi unic, ca toţi ceilalţi. În toate m-a ajutat Creatorul prin Îngerul meu Păzitor, natura, părinţii şi câţiva medici cărora El le-a călăuzit mâna şi gândirea... 
  
Viaţa mea a curs sub oblăduirea celor 6 patriarhi ai noştri: Miron, Nicodim, Justinian, Justin, Teoctist lşi Daniel şi aduc slavă şi mulţumită lui Dumnezeu că mi-a împlinit 80 de ani, cu primăvară şi iarnă fără ologeală, raxc şi sminteală.  
  
Acum, îndelungat în zile inima-i ostenită, lumina ochilor e-n pâlpâire fără leac, rărunchiul cu pietricele-n pândă şi rog pe Dumnezeu să îmi mai întârzie viul pământesc. 
  
Ioan MUŢIU  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Oblojeală în bolniţă, de Ioan MUŢIU / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 308, Anul I, 04 noiembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!