CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Atitudini >  

O VIZITĂ LA MUZEUL „OCTAVIAN GOGA”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Manifestare prilejuită cu ocazia comemorării a 130 de ani de la naşterea poetului şi 73 de ani de la trecerea în eternitate. 
  
Când Clujul îşi deschidea ochii, în ziua de miercuri, 27 aprilie a.c., spălâdu-şi faţa cu lumina dimineţii, membri cenaclului literar „Vasile Sav” din cadrul Centrului de Zi pentru Vârstnici nr.2 (coordonator Maria Bobină), Grupul vocal-instrumental „Speranţa“, condus de prof. Modest Vişoiu, şi o parte dintre membrii cenaclului „Artur Silvestri“ - scriitori ce activează în filiala clujană a Ligii Scriitorilor, străbăteau într-un autocar bulevardele oraşului de la poalele Feleacului în drum spre Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea. Având ca scop de a omagia pe „poetul pătimirii noastre”, cel ce se năştea la 1 aprilie 1881 la Răşinari şi trecea în eternitate la 7 mai 1938. 
  
Autocarul înfăşura distanţele pe roţi, iar secvenţele imaginilor pe care le vedeam prin parbriz se constituiau într-un film documentar pe un fond muzical al „Anotimpurilor “de Vivaldi, ce le ascultam la staţia radio a autovehicolului. Prima oprire a fost la Primăria comunei Gilău unde profesorul Vasile Sfârlea, în faţa statuii voievodului Gelu ne-a vorbit despre importanţa istorică a acestuia. Etimologic, s-a emis ipoteza că numele Gilău ar fi un derivat de la Gelu. Conform cronicarului anonim al regelui Bela al IV-lea, voievodul Gelu ar fi murit la confluenţa pârâului Căpuş cu Someşul Mic, în timp ce se retrăgea din faţa hoardelor maghiare spre cetatea sa de la Dăbâca (ad castrum suum). După ce fiecare dintre noi am depus la monument câte o „floare a gândului bun”, am plecat mai departe spre ţinta propusă. 
  
Pe tot traseul spre Ciucea, prof. Vasile Sfârlea, un bun cunoscător al istoriei locale, ne-a vorbit despre evenimentele petrecute în localităţile prin care treceam, şi păstrate în hrisoave, cărţi şi documente. La un moment dat un panou publicitar ne anunţa că nu departe se află Muzeul „Octavian Goga”. Numai după câteva zeci de metri am parcat în faţa porţii din lemn sculptat al Muzeului „Octavian Goga”. În pragul ei ne aştepta, ca un adevărat custode al muzeelor europene, prof.Dr. Dan Brudaşcu, fiu al locului, cu pălăria sa de fetru negru, a la Caragiale, care, de fapt, ne-a fost alături pe întreg parcursul activităţii noastre. 
  
Medalionul literar-muzical s-a desfăşurat în spaţiul scăldat de un soare blând dintre Casa Albă şi Bucătăria Veturiei Goga. Cântecul cucului venind dinspre pădurea din deal se armoniza perfect cu activitatea noastră culturală. Manifestarea a fost deschisă de doamna Maria Bobină care a dat cuvântul scriitorului Al. Florin Ţene, preşedintele cenaclului „Vasile Sav”, care, de fapt, a coordonat întreaga activitate. Acesta în cuvântul de deschidere a subliniat, printre altele, rolul poeziei lui Goga în propagarea ideii de unire a Ardealului cu România şi arătând că autorul volumului „Ne cheamă pământul”, apărut în 1909, este întâiul poet important din epoca modernă ce a pătruns în sufletul şi inimile românilor, fiind „poet naţional totodată şi pur ca şi Eminescu”, cum scria George Călinescu. 
  
În continuare a vorbit foarte documentat despre viaţa şi opera lui Octavian Goga şi a Veturiei Goga, cu luminile şi umbrele lor, cu inedite amănunte prof.Dr. Dan Brudaşcu, care a fost, practic, ghidul nostru pe parcursul întregii vizite. Noutăţi ce le putem descoperii în cărţile domniei sale, apărute de curând: „Pagini ungare” şi „Atitudine şi nelinişti” (Articole de istorie literară).  
  
A adus completări interesante şi directorul Muzeului, domnul Aurel But. A urmat medalionul literar-muzical „Octavian Goga la el acasă”. În cadrul acestuia, Grupul vocal-instrumental „Speranţa” a interpretat cântece pe versuri de Goga, iar poeţii: Gavril Moisa, Vasile B.Gădălin, Titina Nica Ţene, Emil Perşa, Ion Benche, Maria Racolţea, Maria Birtocean (studentă la facultatea de filologie din cadrul UBB) şi Al Florin Ţene, au citit din creaţiile lor adecvate momentului. În continuare, recitatorii Marina Motoi şi Aurel Vuşcan au interpretat poezii de Octavian Goga, iar Al. Florin Ţene a citit parodia lui Sorin Olariu (din SUA, membru al Ligii Scriitorilor), după „La noi “ de O.Goga. 
  
În încheierea acestei manifestări a vorbit, foarte documentat, despre poezia celui care debuta în 1905 cu volumul „Poezii “ profesoara Antonia Bodea. Sub îndrumarea prof.Dr. Dan Brudaşcu a urmat vizitarea domeniului format din Castelul cu Salonul de primire, Sufrageria, Salonul galben, Salonul de muzică cu pianul la care a cântat şi George Enescu, cu tapiseria lsoneză, cu scrinul care a aparţinut lui Avram Iancu, Camera de lucru a poetului, Biblioteca, în care se află Penticostarionul din 1743, Dormitorul familiei Goga, Fântâna romană, Monumentul funerar al Miliţei Pertraşcu la mormântul provizoriu al poetului, Mănăstirea înfinţată de Vetura Goga, Biserica de lemn din parcul Castelului şi Mausoleul în care se află sarcofagul. La toate acestea prof.Dr. Dan Brudaşcu a adus explicaţii şi amănunte interesante. 
  
Am părăsit Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea având în gând o strofă din poemul lui Goga „Din larg”, transcris ca epitaf, în mozaic, pe zidul Mausoleului: „Jur-împrejur e largul care cântă,/ E soare-n cer, e sărbătoare sfântă/ Şi-n vreme ce mi-a amuţit pământul/ Fiorul păci-n suflet mi se lasă/ Eternităţi îmi flutură veşmântul.” 
  
Al Florin ŢENE 
  
Preşedintele Ligii Scriitorilor Români 
  
Cluj-Napoca – Ciucea 
  
mai 2011  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O VIZITĂ LA MUZEUL „OCTAVIAN GOGA” / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 143, Anul I, 23 mai 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!