CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Anunturi >  
Autor: Alexandrina Chelu         Ediţia nr. 201 din 20 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

O provocare literară în marginea sonetului
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Începând cu anul 2003, tatăl meu, Florian Chelu Madeva, a reuşit să se împună muzical prin “exploatarea” fără margini a Sonetului muzical, prin similitudine cu cel literar, având la bază o solidă documentare şi mai ales o cultură de necontestat, filosofică, folclorică, muzicală, istorică. Nu putem da un verdict în ce priveşte apropierea sa faţă de sonet, ca formă fixă de poezie, dar ştim cu siguranţă din istorie că acesta s-a dezvoltat considerabil din Renaştere până acum, a avut o largă “aplicabilitate”, o Universalitate (prin forma sa strictă), o adevărată provocare pentru poeţi, şi nu numai. Ne-au uimit prin abordare Leonardo da Vinci sau Constantin Noica, recunoscuţi pentru alte domenii ale artei şi ştiinţei, nu pentru poezie, şi totuşi au scris sonet. Provocarea a constat prin faptul că acest gen de poezie aducea o rigoare tuturor elementelor de prozodie: rimă, ritm, măsură. Ba chiar şi conţinutului: finalul fiind mereu o concluzie. 
  
Tatăl meu a reuşit în 2005 să uneasca poeţii şi compozitorii bihoreni întru sonet prin realizarea CD-ului “Sonet bihorean”, unde poeţi precum: Alexandru Andriţoiu, Horvath Imre, Teodor Crişan, Ion Davideanu, Arany Janos, Diana Crisia, Dimitrie Bălan, Fabian Imre, Lucian Scurtu, Gheorghe Pituţ, Fabian Sandor, Romulus Vulpescu, Kazinczy Ferenc, Alexandru Şereş, Paşcu Balaci, Florian Chelu, Kinde Annamaria, apar pe acest volum, iar în mod deosebit Ioan Moldovan şi Ana Blandiana au scris sonet la propunerea tatălui meu, deşi dl. Moldovan a recunoscut că nu este un gen de poezie abordat de domnia sa. Poeţii Lucian Scurtu şi Alexandru Andriţoiu sunt renumiţi pentru sonetele sale, nemaivorbind că poetul-avocat Paşcu Balaci are în palmares sute de sonete scrise cu o îndemânare impecabilă, debutând chiar cu un volum de sonete în 1994. În ce priveşte compozitorii, aici a fost nevoie de un îndemn mai puternic din partea tatălui meu, ba chiar de o informare temeinică a acestora cu privire la forma muzicală, pe care trebuiau să o utilizeze în compoziţia lor, tema fiind preluată din J.S. Bach. Între compozitori amintim pe: Boross Ludovic, Bader Oliver Robert, Călin Pop (Celelalte Cuvinte), Meda Horjan (Meda Music), Emil Sauciuc, Orban Miklos, Bokor Barnabas, Gavrucza-Nagy Laszlo, Balogh Joe, Gabriel Băruţa (Hotel FM), Florian Chelu Madeva. 
  
Pentru început, voi lansa deci provocarea ca fiecare persoană (indiferent de profesie, principii, etnie, sex, religie, temperament sau studii) care se simte capabilă şi ar dori să să scrie un poem de acest fel, sonet, formă fixă, să încerce şi să împărtăşească cu noi (cititorii) creaţia sa printr-un comentariu aici: http://alexandrinachelu.wordpress.com/2011/07/18/lansez-o-provocare-literara-in-marginea-sonetului/ sau pe adresa alexandrina_chelu@yahoo.com. Această încercare s-ar putea finaliza cu realizarea unei antologii, în care să cooptăm cât mai mulţi iubitori de poezie, deveniţi ulterior creatori (de asta mă voi ocupa eu, dacă am suficiente sonete). E o încercare zic eu, frumoasă, interesantă, în care putem să cunoaştem în primul rând această formă de poezie, să ne încercăm simţul rigurozităţii exprimării şi să ne găsim curajul de a pune în formă o idee, un gând, o trăire. 
  
Voi explica cu foarte mare atenţie şi în detaliu ce presupune un sonet, pentru fiecare viitor creator: 
  
Reguli: 
  
1. Sonetul să fie alcătuit din 14 versuri, 2 catrene (catren-strofă cu 4 versuri) şi 2 terţine (terţină-strofă cu 3 versuri), sau 3 catrene şi un distih (distih-strofă cu 2 versuri) 
  
2. Rima trebuie să fie a-b-b-a (adica rimă îmbrăţişată) la catrene, iar la terţine poate fi a-b-c a-b-c sau a-a-b b-c-c sau altă formă. E cea mai simplă formulă. 
  
3. Măsura trebuie să fie egală sau simetrică: decasilab sau endecasilab, adică versurile pot fi de 10 sau 11 silabe, chiar şi de 12 (vers alexandrin). 
  
4. Ritmul este unul din cele mai importante aspecte, şi anume acesta trebuie să fie IAMBIC, e specific sonetului. Adică prima silabă este neaccentuată, iar a doua este accentuată (şi tot aşa, alternativ, până la ultima silabă – a 10-a, a 11-a sau a 12-a, în funcţie de măsura aleasă). 
  
În final, să scrieţi numele Dvs, vârsta, profesia, ceva ce vă individualizează. 
  
Acestea ar fi regulile minime legate de prozodie, de structură, de formă. Conţinutul e la îndemâna şi experienţa fiecăruia, însă ca regulă generală, ultimul vers sau ultimele două (când avem distih – sonet shakespearian), trebuie să reprezinte concluzia. Şi încă un sfat, preluat de la dl. Paşcu Balaci: “Biblia oricărui sonetist este dicţionarul de rime”. O să aveţi nevoie. 
  
Mult succes şi m-aş bucura să interacţionez cu cât mai mulţi scriitori! :) 
  
Pentru a va motiva putin, va spun ca cele mai bune sonete vor primi cate UN CD semnat Rock Filarmonica Oradea :)  
  
Alexandrina Chelu 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O provocare literară în marginea sonetului / Alexandrina Chelu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 201, Anul I, 20 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Alexandrina Chelu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandrina Chelu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!