CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

O nouă antologie a epigramei, cronică de Voichiţa Pălăcean Vereş
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O NOUĂ ANTOLOGIE A EPIGRAMEI 
  
Zilele acestea, a ieşit de sub tipar, la Editura clujeană NAPOCA NOVA, un volum special: Epigrama – floarea parfumată a literaturii – O antologie a epigramei româneşti (1900-1938) întocmită de piteşteanul NIC PETRESCU. A realiza o antologie care să reunească nume reprezentative din spaţiul literaturii este un demers extrem de dificil. Efortul pe care trebuie să l depună cel ce îşi asumă această trudă este cu atât mai important, cu cât autorii de catrene umoristice nu întotdeauna şi au strâns între coperte de carte compunerile în versuri, ba mai mult, unii autori de epigrame – cu creaţia tipărită în pagini de ziare ori reviste obscure – nu şi au văzut numele nici măcar în volume colective de gen.  
  
Renumitul profesor de matematică Nic Petrescu, iubitor al cuvântului scris, cunoscut epigramist, şi a asumat dificila sarcină de a alcătui O antologie a epigramei româneşti (proiectată în trei volume) cât mai completă, pornind din zorii culturii româneşti şi ajungând până în zilele noastre, epigramiştii fiind organizaţi în cuprins după anul naşterii, în ordine alfabetică. Autorul complexului florilegiu încearcă să aducă în pagină nu numai epigrame semnate de autori consacraţi ai genului, ci şi epigrame aparţinând unor scriitori pentru care acest exerciţiu de spirit şi versificaţie a fost doar accidental (aici i aş aminti pe Camil Petrescu, pe George Călinescu şi pe Marin Sorescu). 
  
Primul volum al crestomaţiei domnului Nicolae Nic Petrescu se deschide cu catrenele lui Nicolae Olahus (n. 1493) şi se încheie cu cele ale lui Florin Iordăchescu (născut în 1899). Prezentul volum, purtând titlul Epigrama – floarea parfumată a literaturii – O antologie a epigramei româneşti (1900 1938), debutează cu un catren al artistului plastic şi ziaristului Ion Valentin Anestin, aduce în atenţie peste 300 de autori şi se sfârşeşte cu epigramele lui Sorin Pavel (1938-1977).  
  
Tematica epigramelor antologate este atât de diversă (evident, multe creaţii au fost premiate în diverse concursuri de gen de pe întreg teritoriul ţării), panorama umană ce ne este înfăţişată atât de complexă, încât ne ar fi necesar foarte mult spaţiu pentru o radiografiere în profunzime a conţinutului acestei cărţi. Din acest motiv, ne vom mărgini la a vorbi despre epigramă ca gen (în fond, Nic Petrescu asta vrea să demonstreze, că această specie literară trebuie tratată cu toată seriozitatea), despre epigramişti şi despre felul în care aceştia vorbesc despre sine şi despre marea lor pasiune, încondeierea metehnelor omeneşti în vers savuros şi şfichiuitor.  
  
Către sfârşitul primului secol după Cristos (85 102 e.n.), poetul latin Martial a impus pentru totdeauna epigrama, cele 1200 de poezii ale sale reprezentând strălucit această specie literară, reunite în 15 cărţi, bucurându se de un succes încă, nici până azi, neatins de altcineva din literatura universală. Bun cunoscător al psihologiei umane, dotat şi cu un ascuţit spirit de observaţie, latinul (care nu a scris altceva decât epigrame!) a creionat portrete memorabile, în care a surprins trăsăturile negative ale contemporanilor săi, accentul căzând pe sancţionarea viciilor. Luciditatea cu care a surprins complexul tablou în mişcare al indivizilor ce alcătuiau societatea Romei imperiale, alături de poanta muşcătoare din final – ce sancţiona cu cruzime defectul adus în atenţie– nu doar au asigurat aprecierea unanimă în plan literar a lui Martial, ci au asigurat şi succesul acestei poezii speciale printre „degustătorii“ din toate mediile sociale, de la analfabeţi, până la academicieni (amintim, aici, faptul că în fruntea epigramiştilor de peste Prut se găseşte un membru al Academiei Republicii Moldova). Întrucât Martial a operat la evidenţierea trăsăturilor general umane prin recursul la ironie, iar metoda sa de radiografiere a racilelor sociale a căpătat o răspândire atât de mare, epigrama a devenit „pastila“ culturală fără de care nu ne mai putem imagina viaţa. 
  
În secolul al XVII lea, Montesquieu spunea că „oamenii care au mult spirit cad adeseori în păcatul de a dispreţui totul“, fiindcă privesc lumea de la înălţimea superiorităţii lor. Epigramiştii adunaţi în culegerea domnului Nic Petrescu – aşa cum se va vedea – dovedesc spirit critic accentuat, însă săgeţile se îndreaptă deopotrivă către ceilalţi şi către sine, dovedind că pot exersa la fel de bine şi autoironia. 
  
Oratorul roman Marcus Fabius Quintialianus, născut în zorii creştinismului (35 e.n.) susţinea că „Mai bine pierzi un prieten decât un cuvânt de spirit“, fiindcă – ne asigură Voltaire – „Majoritatea cuvintelor de spirit sunt spuse pentru a doua oară“, adică perla de înţelepciune nu se pierde niciodată, transmiţându se generaţiilor următoare. Autorii cuprinşi în această carte înjghebată de Nic Petrescu ilustrează foarte bine capacitatea de a judeca profund faptele de viaţă, de a le sintetiza, de a le transmite sub forma unor judecăţi de valoare, chiar dacă recurg la umor ca principal mijloc de educare. 
  
Considerat părintele filosofiei moderne, René Descartes se identifică în primul rând prin maxima „Cuget, deci exist“. Contemporanul şi conaţionalul său Blaise Pascal afirma că: „Omul nu este decât o trestie, cea mai slabă din natură; dar este o trestie cugetătoare. ( ... ) Întreaga noastră demnitate consistă deci în cugetare ... Să căutăm deci a cugeta bine; iată principiul moralei“. Cugetând adânc la fenomenele sociale pe care le traversăm, epigramiştii, în încercarea de a repara măcar la suprafaţă tarele morale pe care le manifestăm, îngroaşă în vers metehnele pe care le sesizează, iar biciul vorbei şfichiuieşte neîndurător deficienţele, deşi tonul abordat este unul ghiduş, jucăuş. Să nu ne lăsăm însă înşelaţi de aparenţe: dincolo de omul mucalit, hâtru, cu accentuat spirit ludic, se găseşte un dascăl neîndurător – căci nu i putem contesta, nu i aşa?, epigramistului rolul de educator! –, ce nu poate lăsa greşeala nepedepsită.  
  
Fiindcă, nu există nicio îndoială în acest sens, epigramistul este un om special, înzestrat cu calităţi alese şi, mai cu seamă, cu mult, mult har. Pe lângă spiritul subţire şi abilitatea de se juca cu vorbele, întru alcătuirea unor versuri muzicale, bine ritmate, epigramistul ştie întotdeauna să ... pună punctul pe i. Şi ştie s o facă în aşa fel, încât, odată cu hohotul de râs, să provoace şi plânsul cititorului. Ne permitem să amintim aici doar o mică parte a numelor antologate în volum, în ordine aleatorie: C.S. Nicolaescu-Plopşor, George Lesnea, Barbu I. Bălan, Cicerone Theodorescu, Caten Popescu, Aurel Tita, Ion Bindea, Nicolae Labiş, Gabriel Ţepelea, Mircea Ionescu-Quintus, Zeno Turdeanu, Radu Beligan, D.C. Mazilu, Mircea Matcaboji, Mircea Trifu, Marian Popescu, Alexandru Misiuga, Rodica Tott, Valentin Vişinescu, Ion Arcaş, George Zarafu, Dan Căpruciu, Giuseppe Navarra, Ioan Pop, Nic Petrescu. 
  
Vasta lucrare a domnului profesor Nicolae Nic Petrescu, Epigrama – floarea parfumată a literaturii – O antologie a epigramei româneşti (1900 1938), este una incitantă, care provoacă la meditaţie, dar şi binedispune. În speranţa că veţi descoperi că autorul a făcut cele mai potrivite alegeri când a însăilat această colecţie de bijuterii din comorile de spirit ale neamului nostru, încredinţaţi că perlele înşirate în colier vor fi pe gustul tuturor celor ce vor avea răgazul de a deschide volumul, fie şi numai pentru câteva minute, vă urez lectură cât mai agreabilă! 
  
Voichiţa PĂLĂCEAN VEREŞ 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O nouă antologie a epigramei, cronică de Voichiţa Pălăcean Vereş / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 755, Anul III, 24 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!