CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Fantezie >  
Autor: Gelu Arcadie Murariu         Ediţia nr. 7 din 07 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

O Mila in Plus
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

“Dacă te sileşte cineva să mergi cu el o milă de loc, mergi cu el două” (Matei 5:41).  

Dacă ţi-ar plăti cineva, ca să-l însoţeşti o milă de drum, s-ar putea să te oferi să mergi încă o milă pe gratis (după modelul comercial: buy one and get the second one free).  

Dacă te-ar ruga să-i ţii companie o milă, ai putea s-o faci în silă, răsuflând uşurat la capătul drumului care, foarte probabil, ţi se va fi părut lungă cât două mile.  

Ce faci, însă, dacă te sileşte să-l însoţeşti o milă de drum? Vei păşi alături de el scrâşnind din dinţi, numărându-ţi fiecare pas?  

Sunt trei situaţii posibile, omeneşte vorbind. Isus alege pe cea mai dificilă pentru firea umană şi adaugă recomandarea, cu putere de poruncă, a distanţei suplimentare, prin care serviciul pretins de ”cineva” e dublat de tine în mod benevol. De la nivelul uman de înţelegere a lucrurilor, până la perspectiva divină, distanţa este de … două mile. Răspunsul creştin normal este a depăşi aşteptările oamenilor, fie ei amici sau inamici. Isus stimulează elementul volitiv în natura umană, supunându-i pe cel emotiv. Procedând conform recomandării Sale, iniţiativa întregii intreprinderi se va deplasa pe parcursul celor două mile de la exploatatorul tău, la tine însuţi – un avantaj deloc de neglijat, îngăduindu-ţi să preiei controlul situaţiei.  

Dacă împlinirea poruncii pretinde o atitudine elevată deasupra celei strict umane, atunci şi fapta, motivată de atitudinea respectivă, vorbeşte beneficiarului ei cu sporită elocvenţă. Sunt convins că, la capătul milei suplimentare, vei constata o schimbare de atitudine în purtarea celui ce ţi-a pretins serviciul respectiv (nu neapărat o milă de drum, ci orice alt serviciu). Atitudinea încărcată cu bunăvoinţă, înţelegere, compasiune, dragoste şi lepădare de sine va fi determinantă în relaţiile inter-umane, cu rezultate vizibile în prezent sau în viitor.  

Atitudinea cu care răspunzi agresiunii (pretenţiilor) are putere să facă un prieten din agresorul tău, să-l păstreze ca atare, ori să-i agraveze purtarea faţă de tine. Dumnezeu nu va lăsa fără efect o faptă săvârşită după modelul divin. Apostolul te asigură că, făcând aşa, “vei grămădi cărbuni aprinşi pe capul lui” (Romani 12:20).  

“Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni” (Coloseni 3:23). Ideea este, de fapt, să facem totul “pentru Domnul”.  

“Legea dă ce se cuvine,
Dragostea se dă pe sine.”  

scrie poetul Costache Ioanid.  

Căci, ce altceva este atitudinea cerută, decât dragoste pentru aproapele tău, oricine va fi fiind el!  

De-a lungul celei de-a doua mile de drum vei întâlni extrem de puţini călători …  

 

Referinţă Bibliografică:
O Mila in Plus / Gelu Arcadie Murariu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 7, Anul I, 07 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Gelu Arcadie Murariu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gelu Arcadie Murariu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!