CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  
Autor: Maria Diana Popescu         Ediţia nr. 94 din 04 aprilie 2011        Toate Articolele Autorului

O lucrare de anatomie clinica in limba engleza scrisa de Doctor Horia Muresian
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

„The clinical anatomy of the coronary arteries”, Editura Enciclopedică, Bucureşti 
  
De-a lungul unui deceniu, contabilizîndu-şi eficient timpul între Milano, Bucureşti şi alte ţări, doctor în medicină Horia Mureşian reuşeşte să-şi onoreze exemplar obligaţiile profesionale pe care şi le-a asumat. Este şeful secţiei Chirurgie Cardiacă a Spitalului Universitar Bucureşti, iar în paralel desfăşoară o bogată activitate de cercetare şi publicistică. Incontestabil, mediul riguros în care s-a format ca medic îşi spune cuvîntul. Autor strălucit a numeroase studii şi lucrări de cercetare de înaltă ţinută în ţară şi în afara graniţelor, într-o cadenţă demnă de aprecieri, doctor în medicină Horia Mureşian aduce cu demnitate, cu eficienţă şi fără infatuare, contribuţii fundamental-valoroase în cercetarea ştiinţifică medicală românească şi internaţională, dar şi în folosul social. 
  
Doctor în medicină, Horia Mureşian, chirurgul de numele căruia este legată, cu doi ani în urmă, o premieră medicală românească – operaţia pe artera carotidă numai cu anestezie loco-regională - este acum autorul unei premiere editoriale româneşti şi internaţionale: sub semnătura domniei sale, apare în 2009, la Editura Enciclopedică, Bucureşti, strălucita lucrare „The clinical anatomy of the coronary arteries” – studiu anatomic pe o sută de inimi umane, care reprezintă bilanţul cercetărilor medicale proprii ce acoperă un deceniu de studii şi aprofundări, o monografie unică în literatura medicală românească şi internaţională, prin aria de documentare, prin valoarea studiilor şi prin realizarea grafică de excepţie. Cartea răspunde unei mereu adresate întrebări la congresele internaţionale de anatomie şi de chirurgie cardiacă, şi anume dacă mai există aspecte necunoscute sau incomplet descrise ale anatomiei cordului uman, şi acoperă domenii mult mai largi decît stricta prezentare clasică de pînă acum. În prolog, prof. A. T. Ispas declară: „lucrarea de certă originalitate a doctorului în medicină Horia Mureşian are ca obiectiv rescrierea anatomiei arterelor coronare într-un nou stil, care utilizează concepte moderne, atrăgînd atenţia asupra unor detalii mai puţin abordate şi clarificînd aparentele discrepanţe dintre anatomia clasică şi practica medicală curentă”. Efortul de peste zece ani de studiu, de practică medicală şi chirurgicală se materializează în acest volum redactat în limba engleză, care poate fi socotit ca fiind o lucrare-document, intregitoare a patrimoniului ştiinţific românesc. 
  
Folosind fotografii medicale originale, alături de date din embriologie, chirurgie, cardiologie şi ecocardiografie, în contextul consultării literaturii moderne în domeniu, autorul atacă aspecte ascunse sau încă puţin cunoscute ale anatomiei inimii umane, concentrîndu-se pe arterele coronare, care reprezintă substratul anatomic al patologiei infarctului miocardic şi al anginei pectorale. Practic, studiul uneşte două domenii din ştiinţele medicale: anatomia şi practica medicală, bazîndu-se pe principiul corespondenţei dintre o leziune anatomică şi boala consecutivă. Orientat spre domenii moderne de analiză, scopul monografiei este de a fundamenta un limbaj comun pentru specialiştii din diferitele domenii vizate şi pentru a servi ca instrument de informare şi de perfectare pentru anatomişti, cardiologi şi chirurgi cardio-vasculari. Prin incursiunea făcută asupra inimii, cît şi prin sinteza realizată asupra cercetării, autorul vastei lucrări oferă informaţii extrem de importante pentru conturarea unor date reale, oferind de asemenea ocazia iterării unor descoperiri de ultimă oră, racordate la bibliografia de specialitate. Sintetizarea tuturor informaţiilor obţinute prin cercetare şi experienţă oferă o imagine inedită şi de un real folos asupra specificului acestui domeniu medical.  
  
Autorul declară în Prefaţă că intenţia domniei sale este de a-i face conştienţi pe specialişti de utilitatea lucrării şi de a le furniza numeroase detalii de anatomie clinică a inimii. Propriile realizări pe plan medical, precum şi cele din planul activităţii ştiinţifice şi de cercetare, au făcut ca doctor în medicină Horia Mureşian să se bucure de recunoaştere naţională şi internaţională, iar personalitatea sa să se înscrie între acei români valoroşi ai generaţiei sale, între capetele luminate ale României. 
  
Maria Diana Popescu 
Referinţă Bibliografică:
O lucrare de anatomie clinica in limba engleza scrisa de Doctor Horia Muresian / Maria Diana Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 94, Anul I, 04 aprilie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Maria Diana Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Diana Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!