CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

O frântură din istoria emigraţiei româneşti
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O frântură din istoria emigraţiei româneşti 
  
Recenzia volumului: „EXILUL ROMÂNESC LA MIJLOC DE SECOL XX” de Octavian D. Curpaş 
  
Simona M. Botezan, Washington D.C. 
  
Cartea lui Octavian D. Curpaş „EXILUL ROMÂNESC LA MIJLOC DE SECOL XX” este o frântura din istoria emigraţiei româneşti înainte de 1950. Subtitlul ales de autor „Un altfel de "paşoptişti"români în Franţa, Canada şi Statele Unite” este doar vârful aisbergului, deoarece evadarea din lagărul comunist este descrisă cu mult talent şi responsabilitate în paginile cărţii şi va reprezenta o valoroasă sursă de inspiraţie pentru istoricii dornici să reconstituie istoria exilului românesc. Adaptarea emigranţilor, căutarea continuă a paradisului terestru şi a liniştii sufleteşti, completează în mod fericit ideea centrală a cărţii.  
  
Personajele lui Octavian Curpaş prind viaţă încă din primele pagini şi reprezintă pentru generaţia mea - legende vii, modele, repere pentru minte, imaginaţie şi suflet. Cartea aduce în atenţia cititorului o lume inedită, complet străină, întâmplări şi caractere umane uimitoare! O cascadă de informaţii, succese răsunătoare şi eşecuri devastatoare captează atenţia cititorului de la prima, până la ultima pagină. Sunt redate cu talent, sensibilitate şi acurateţe momente din viaţa temerarilor care au străpuns zidul comunist şi şi-au desenat viitorul pe alte meridiane. 
  
Amintirile lui Mitică Sinu - personajul principal al cărţii - sunt surprinzătoare şi extrem de vii! Amintiri frumoase, dar mai ales valoroase, atât sub aspect informativ, cât şi prin profunzimea detaliilor. Este uimitor drumul străbătut timp de 63 de ani de octogenarul stabilit astăzi la Phoenix Arizona. Din mărginimea Sibiului până în capitala Arizonei, aventura lui nea Mitica trece prin supliciile lagărului iugoslav, prin munţii Italiei, spre libertate. Oraşul luminilor - fastuoasa capitală a Franţei - este pentru Mitică Sinu o ţintă intermediară, un răgaz înainte de aventura peste Atlantic. Anii petrecuţi în Canada, la Montreal, întoarcerea la Paris şi în final cei 30 de ani în Statele Unite, reprezintă fiecare o treaptă în evoluţia globe-trotterului Mitică Sinu şi capitole tot mai interesante în cartea lui Octavian Curpaş. 
  
Fiul unor ţărani din Sebeş, orfan de mamă la o vârstă fragedă, pleacă devreme de acasă şi vede cu ochii lui o jumătate de planetă. Se stabileşte în diverse ţări, supravieţuieşte şi se adaptează unor sisteme şi culturi diferite; trăieşte la maxim cei mai frumoşi ani; învaţă să extragă esenţa din tot ceea ce vede, aude sau i se întâmplă. Mitică Sinu creşte continuu din punct de vedere profesional şi uman, părăseşte o lume deja descifrată, pentru a descoperi alte lumi noi. Ţinta lui finală este bunăstarea materială şi liniştea spirituală. Călăuzit de idealuri măreţe şi susţinut de energia specifică tinereţii, Mitică Sinu călătoreşte zeci de ani prin necunoscut, într-o luptă neobosită cu confortul de moment sau inerţia.  
  
Cartea lui Octavian Curpaş surprinde cele mai importante momente şi „intersecţii umane” de-a lungul celor 63 de ani de exil. Personalităţile marcante pe care soarta i le-a scos în cale, oameni obişnuiţi şi VIP-uri, l-au ajutat şi l-au modelat în lunga sa călătorie prin lume şi prin viaţă, transformându-l în omul fascinant care este acum. Mitică Sinu este dovada vie că cel puţin un proverb românesc este veridic 100% - „Cine n-are bătrâni să-şi cumpere!” La 85 de ani, Mitică Sinu este un român fericit, însetat de cunoaştere şi pasionat de cărţi. De la fiecare dintre personajele cărţilor, Mitică s-a ales cu ceva. M-au surprins plăcut lecţiile de viaţă, tipologiile şi comportamentele umane, prezentate de Octavian Curpaş în cartea sa - un izvor de înţelepciune pentru noua generaţie. I-am regăsit cu plăcere printre cunoscuţii lui Mitică Sinu pe Paul Getty, magnatul petrolului care a revoluţionat lumea afacerilor americane în a doua jumătate a secolului XX; profesori universitari, multe alte elite ale intelectualităţii româneşti din exil, despre care auzisem doar la radio Europa Liberă sau Vocea Americii. Citind cartea i-am cunoscut pe Eliade, Cioran şi Brătianu in ipostaze inedite. 
  
Amintirile lui Mitică Sinu sunt despre şanse şi oportunităţi, despre un „American dream” care astăzi nu mai este actual. Experienţele de pe bătrânul continent se îmbină armonios cu educaţia primită într-un sătuc din Transilvania şi cu lumea nouă pe care a întâlnit-o peste ocean.  
  
Pornind de la amintirile, scrisorile şi notiţele lui Mitică Sinu, scriitorul Octavian Curpaş reuşeşte să transpună în cuvinte tabloul emigraţiei româneşti în a doua jumătate a secolului XX. Rezultatul este o carte captivantă!  
  
Povestea lui Mitică Sinu ne îndeamnă că oricât de sus vom ajunge, să nu uităm de unde am plecat; să nu ne uităm originile şi tradiţiile; să înţelegem că indiferent ce limba vorbesc, toţi oamenii se bucură sau suferă la fel; să oferim iubirea, ajutorul şi sfaturile semenilor noştri, iar Dumnezeu va avea grijă ca noi să primim înapoi înzecit.  
  
Citind cartea lui Octavian Curpaş am avut senzaţia că America din sufletul meu nu mai are relevanţă, că America lui Mitică Sinu este, de fapt, lumea ideală pentru care au emigrat românii în Lumea Nouă. Între paginile cărţii am descoperit un bătrânel simpatic, inteligent şi perseverent, pe care îţi doreşti să-l asculţi şi să-l cunoşti tot mai bine. Viaţa lui este asemeni unui munte cu urcuşul greu, iar urcarea i-a dat ocazia să-şi lărgească orizontul. Cu cât a ajuns mai sus, cu atât priveliştea a devenit mai încântătoare! La 85 de ani, Mitică Sinu lasă impresia că spre destinaţia finală a vieţii, partea cea mai frumoasă este însuşi drumul pe care-l parcurgi. Chiar dacă viaţa lui a fost o continuă luptă pentru existenţă, lupta a fost plăcută, a avut ţeluri nobile, a făcut gesturi altruiste, iar în final a găsit acel „acasă” după care tânjesc majoritatea dezrădăcinaţilor. 
  
Talentul şi pasiunea autorului, combinate într-un mod fericit cu patina vremurilor evocate de nea Mitică, dau cărţii forţă, acţiune şi culoare. Este o poveste minunată despre o Românie pe care generaţia mea nu o recunoaşte, despre o Europa strălucitoare, la care nouă ne-a fost interzis să visăm în regimul comunist; despre acea Americă la care au aspirat bunicii şi părinţii noştri; despre economiile înfloritoare ale lumii şi oportunităţile planetei albastre în anii '50, '60 sau ‘70. Toate acestea reprezintă pentru generaţia mea, motive de fascinaţie, mituri şi pagini de istorie. Octavian Curpaş are dibăcia de a prezenta cititorilor o avalanşă de informaţii utile, de a aduce lumina în mintea aspiranţilor la „American Dream”. Cartea lui Octavian Curpaş ne prezintă o Americă străină chiar şi nouă, generaţia de emigranţi sosiţi pe tărâmul făgăduinţei după Revoluţia din 1989. Este o Americă pe care noi nu o vom întâlni niciodată, dar despre care, datorită lui Octavian Curpaş, avem de unde să citim şi de la cine să învăţăm! 
  
Toate personajele lui Octavian Curpaş sunt exemple de tenacitate şi perseverenţă, într-o luptă continuă pentru adaptarea la lumi străine tradiţiilor şi datinilor strămoşeşti. Ei rezonează deopotrivă cu ţara lor de baştină şi cu ţările care i-au adoptat. Despărţiri, revederi, scrisori şi evenimente care se succed cu repeziciune, dau un ritm alert, care te tine cufundat între paginile cărţii. Transformările din viaţa acestor oameni sunt asemeni unor torente, o luptă interminabilă între raţiune şi simţire. 
  
Cartea lui Octavian Curpaş este o definiţie a fericirii. Personajele trăiesc într-o conjunctură economică deosebită; acţiunea se petrece într-o perioadă de timp favorabilă, în care fiecare emigrant primeşte cel puţin o şansă. Sunt oameni ambiţioşi, animaţi de ţeluri măreţe, ajutaţi de noroc, intuiţie şi încredere în forţele proprii. Sunt caractere puternice, pe care cunoştinţele acumulate şi energia tinereţii i-au călăuzit în final spre succes.  
  
Timpul reprezintă resursa noastră cea mai de preţ, iar tinereţea trece repede. La a treia tinereţe, Mitică Sinu a înţeles că nu există locuri perfecte pe planetă şi că experienţele sale de viaţă trebuie să rămână scrise pentru aceia care vor începe aventura americană, după ce dumnealui nu va mai exista fizic printre noi. În acest punct, viziunea mea s-a contopit cu cea a autorului şi cu cea a personajului său principal şi m-a condus la concluzia că locul cel mai frumos şi cel mai plăcut de pe Pământ este acela în care te simţi „acasă”.  
  
Am avut surpriza să descopăr un autor inteligent, cu un suflet imens şi amintirile unui bunic erudit, ale cărui aventuri constituie motorul fericirii, un balsam pentru tonus, minte şi spirit. Din intersecţia şi dialogul lui Octavian cu nea Mitică s-a născut o carte plină de substanţă, educativă, pe care o recomand călduros tuturor românilor, indiferent de vârstă şi locaţie. Oameni deosebiţi, personaje spectaculoase, poveşti de viaţă cutremurătoare ... „EXILUL ROMÂNESC LA MIJLOC DE SECOL XX” este o carte remarcabilă, pe care o voi păstra cu drag în bibliotecă şi o voi reciti cu mare plăcere oricând.  
  
Simona M. Botezan,  
  
Director adj. Mioriţa USA 
  
Octombrie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
O frântură din istoria emigraţiei româneşti / Simona Botezan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 292, Anul I, 19 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Simona Botezan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Simona Botezan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!