CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Stihuri > Tonalitati >  
Autor: Corina Diamanta Lupu         Ediţia nr. 28 din 28 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

O felina oarecare

 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Azi am lenevit la umbra unei tufe de trandafiri. Soarele mă încălzea blând, iar eu torceam, absentă. Nu m-au interesat nici vrăbiile care ţopăiau agitate în jurul meu, nici porumbeii, care de obicei, mă agasează cu naivitatea lor. Astăzi, m-am simţit mult prea pisică pentru a mă mai gândi la altceva, în afară de mine. Mă plictisesc repede, însă azi, ochii mei de cadână s-au mulţumit să privească meditativ, frunzele verzi şi cărnoase, presărate printre spini, pe tulpina tufei de trandafiri. Am adulmecat parfumul suav al florilor şi m-am lăsat mângâiată de umbra lor. În tot acest timp, mi-am amintit că de curând, într-o seară, i-am auzit pe cei din casă lăudându-l pe un scriitor. „Un pisic între fluturi”, aşa se numea ceea ce tocmai citiseră. Spuneau cât de încântător li se păruse Ahmed, pisoiaşul ce se răsfăţa în mijocul unui roi de fluturi. „Ce utopie”, m-am gândit. „O pisică între flori, ar avea într-adevăr, sens. Dar cine a mai văzut o pisică înconjurată de fluturi?” 
  
A venit toamna. E o puzderie de frunze colorate peste tot. Câteodată, plouă. Burlanele cântă, iar acoperişurile şiroiesc. Când plouă, mă adăpostesc pe veranda casei. Picăturile au forma ochilor mei. Ochi de pisică. Prelungi, meditativi şi atenţi. Strada e pustie. Rar, trece câte o maşină, împroşcând apă pe trotuare. Frunzele căzute adună ca într-un căuş, stropii. După ploaie, fiecare frunză seamănă cu un lac în miniatură. Într-o zi, m-am apropiat de un astfel de „lac” şi m-am privit în el. Eram curioasă cum arată imaginea mea, reflectată în apa de ploaie strânsă pe o frunză. Nu se zărea nimic. Am atins uşor, frunza, cu boticul, apoi, am lipăit apa din ea. Era rece şi avea gust sălciu. M-am zgribulit toată. Am aşteptat la uşă, până când cineva a intrat în casă şi m-am strecurat înăuntru. Atunci mi-am amintit că auzisem cândva, la radio, cum un actor citea „O pisică în ploaie”. Să fi fost vorba despre mine? 
  
Flăcările ard în cămin. Ninge. Mă simt bine, între cărţi. Au ceva ce mă relaxează. Parcă aş fi un sfinx, alături de ele. Când menajera le aranjează pe raft, nu mă dezlipesc de lângă ea. Praful pe care îl şterge de pe coperţi mă face să strănut. Nu cunosc istoria fiecărui volum – cine l-a cumpărat, când, dacă a fost primit cadou sau dacă e moştenire. Tomurile legate în piele au un aer scorţos, aşa că le evit. Cărţile cartonate mi se par mai binevoitoare. Îmi dau seama că nu sunt dispuse să lege prietenii, dar nici nu se cred mai mult decât au fost hărăzite să fie. Foiletoanele miros a mucegai, ceea ce înseamnă că nu prea fac trebuinţă nimănui. Poate că le păstrează cineva în bibliotecă, doar de dragul amintirilor. În schimb, albumele de artă mă intrigă. Pe coperta unuia dintre ele, am observat o pictură înfăţişând o fetişcană frumoasă, ce ţinea în braţe o pisică. Dedesubt era scris numele pictorului şi titlul pânzei. Pisica se răsfăţa în braţele acelei fete, care purta un batic roz, înnodat în jurul gâtului. Când menajera a răsfoit albumul, am zărit alte două tablouri ale aceluaişi artist, care mi s-au părut interesante. În amândouă, o pisică îşi lăsa fiii nou născuţi să fie admiraţi de o mamă, încadrată de un băieţel şi o fetiţă. De atunci, mă privesc mereu, în oglindă. Cum aş arăta cel mai bine, dacă ar fi să pozez pentru un pictor? 
  
Azi noapte, nu am reuşit să adorm. Ceva mă făcea să mă cred importantă. Cea mai importantă pisică din câte există pe lume. Am stat la geam şi am urmărit stelele. Străluceau cu putere. Luna părea să îşi fi făcut curăţenie generală în casă. Lumina ei aurea narcisele răsărite în curte. Mi-am lipit nasul de fereastră şi am stat aşa, nemişcată, până la dimineaţă. Cred că între timp, am adormit. Visam un fluture alb, care îmi zbura pe lângă nas. M-am trezit, încercând să îl prind. Când am deschis ochii, am observat că pomii înfloriseră peste noapte. Plutea un parfum puternic, ca şi cum copacii s-ar fi dat cu pomadă. M-am ridicat şi m-am întins din toate încheieturile. Am căscat cu poftă şi am început să mă spăl. Am plecat apoi, pe stradă, la plimbare. O femeie cu un copil de mână, s-a oprit să mă admire. „Uite”, a spus ea, „ce pisică frumoasă. Mai ştii poezia? Pisicuţă, pis pis pis, te-am visat azi noapte-n vis... Ai uitat-o? Nu-i nimic. O repetăm, până când o s-o ţii minte.” Un fluture alb îmi dă târcoale. O pisică între fluturi? Poate că aşa ar trebui să pozez?! 
  
Azi dimineaţă, în timp ce aranja cărţile, menajera a răsturnat fără să vrea, unul din bibelourile de porţelan, aflate pe ultimul raft al bibliotecii. Acesta a căzut pe dalele de gresie din hol şi s-a făcut ţăndări. Pentru că sunt foarte curioasă, m-am căţărat imediat, în locul rămas liber. Atunci, a apărut stăpâna, atrasă de zgomotul bibeloului ce se sfărâmase. I-a trecut imediat supărarea, când m-a văzut cum stăteam, ca un sfinx, în mijlocul cărţilor. Mi-a spus: „Rămâi pe loc, nu te mişca!”, şi eu am ascultat-o. S-a întors cu aparatul de fotografiat, m-a imortalizat şi apoi s-a mirat: „O pisică între cărţi! La asta nu m-aş fi gândit niciodată.” A pus apoi, fotografia pe computer, ca desktop. De fiecare dată când mă privesc în oglindă, îmi aduc aminte că am pozat şi prin mintea mea de felină se perindă atât de multe gânduri. „Fluturi..., o pisică în ploaie..., Sfinxul..., cărţi..., toamna. Fluturi..., fluturi...?!” 
  
Corina Diamanta Lupu 
  
  
Referinţă Bibliografică:
O felina oarecare / Corina Diamanta Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 28, Anul I, 28 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Corina Diamanta Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Corina Diamanta Lupu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!