CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

O familie Năsăudeană sub trei teropri, cronică de Mircea Daroşi
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de Mircea Daroşi  
 
O familie sub trei terori  
 
Cartea profesorului Romulus Berceni intitulată ,, O familie sub trei terori'', apărută în Editura ,,Charmides', Bistriţa , 2012 se înscrie în rândul lucrărilor care vin să conteste acele voci ce mai acreditează ideea inexistenţei genocidului din cel de-al doilea război mondial. Ea se remarcă şi prin faptul că pune în valoare mărturiile celor care se mai află în viaţă şi au trecut prin Holocaust, numai pentru simplul motiv că s-au născut evrei. Este un gen de scriere care aduce un nou mod de aflarea adevărului istoric : mărturisirile supravieţuitorilor. Ei, martorii celor mai triste şi dureroase evenimente pot să infirme discursul oficial şi să spună : ,, Lucrurile nu s-au întâmplat chiar aşa cum se scrie, vă spunem noi, că am fost acolo''.  
 
Conţinutul istoric al cărţii, bine argumentat şi pus într-o structură accesibilă pentru oricare cititor, are la bază mărturisirile celor două personaje : Valentin Aurel (Isac ) şi Hiler din Năsăud. Întreaga familie, alcătuită din mama, tata, bunica şi patru copii, a trecut prin cele trei terori ale istoriei : nazistă, horthystă şi stalinistă. Lucrarea se numără printre puţinele de acest gen care abordează o asemenea temă atât de sensibilă despre soarta evreilor din judeţul Bistriţa-Năsăud şi atrocităţile săvârşite de ocupanţii străini.  
 
Personajele principale sunt de fapt şi naratorii tuturor întâmplărilor din viaţa lor şi a familiei din care fac parte. Autorul intervine cu informaţii istorice legate de evenimentele vremii. Călătoria forţată prin infernul celor trei imperii a început la 3 mai 1944 şi s-a încheiat spre sfârşitul anului 1945 , perioadă în care au străbătut teritorii necunoscute, au avut parte de tratamente inumane, au suportat foamea şi setea, frigul şi bătăile fără milă, au fost supuşi la munci istovitoare şi au fost nevoiţi să vadă lucruri îngrozitoare pe care nu şi le puteau închipui că cineva le-ar face împotriva semenilor săi. Şi toate acestea în numele unei credinţe şi a unei concepţii de tip animist despre lume prin care se dorea exterminarea unui popor nevinovat. Era Răul de geniu născut într-o minte bolnavă care a umbrit întreaga istorie.  
 
Înzestrat cu harul povestirii, Walter (Valentin Aurel ) reia din memorie tot drumul parcurs, toate suferinţele pe care le-a îndurat şi le-a văzut, reface itinerarul lagărelor de concentrare prin care a trecut : Bistriţa, Auschwitz, Birkenau şi Mauthausen .Acasă s-au întors doar fraţii Valentin şi Reghina. Ei au rezistat în acest ,, marş al morţii''pentru că soarta i-a ocrotit. Ceilalţi au căzut pradă exterminărilor naziste.Este greu de cuprins în câteva cuvinte tot ceea ce au simţit ei în aceste încercări supraomeneşti. Mereu i-au însoţit cuvintele dintr-o expresie atât de cunoscută : ,, Nu-i da Doamne, omului cât poate duce !''  
 
În acelaşi mod îşi prezintă drumul ,,golgotei'', Hiler, cel de-al doilea băiat al lui Walter, care fusese concentrat în armată cu puţină vreme înainte de plecarea familiei sale spre infern. Teroarea stalinistă i-a provocat mari suferinţe în lagărele de muncă forţată din Polonia, Ucraina, Belarus, Minsk şi altele , care l-au epuizat fizic şi psihic, purtând sechelele acestor încercări tot restul vieţii.  
 
Autorul cărţii, Romulus Berceni dovedeşte iscusinţă în folosirea elementelor de stilistică. Construieşte cu uşurinţă o frază cursivă, antrenantă şi convingătoare în care verbul pune pe soclul durerii imaginile îngrozitoare prin care a trecut această familie. Intervine acolo unde este necesar cu ajutorul mijloacelor sale artistice, dar respectă realitatea faptelor. Relatarea lor o face la persoana întâi singular, ceea ce dă impresia că în faţa cititorului se află cele două personaje care folosesc un limbaj autentic cu valenţe de oralitate.  
 
Cartea ,, O familie sub trei terori''este nu numai o evocare literară, ci şi un document istoric prin care aduce un omagiu celor care au trecut prin aceste suferinţe şi trage un semnal de alarmă ca asemenea tragedii să nu se mai întâmple niciodată în istoria omenirii.  
 
Mircea Daroşi  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
O familie Năsăudeană sub trei teropri, cronică de Mircea Daroşi / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 817, Anul III, 27 martie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!