CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: Cezarina Adamescu         Ediţia nr. 734 din 03 ianuarie 2013        Toate Articolele Autorului

O BUCURIE AŞTEPTATĂ: CONCERTUL DE ANUL NOU DE LA VIENA (CEZARINA ADAMESCU)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

O BUCURIE AŞTEPTATĂ  

 

CONCERTUL DE ANUL NOU DE LA VIENA  

 

De câteva zeci de ani, de când mă ştiu, aştept prima zi a fiecărui an cu emoţie şi nerăbdare pentru că îmi oferă cel mai frumos dar pe care mi-l poate oferi cineva.  

Anul acesta, ca un făcut, mergând într-o vizită, am uitat pur şi simplu de concert. Întorcându-mă de la biserică, după ora 12,00 de la prima liturghie din noul an, când s-a prăznuit SOLEMNITATEA SFINTEI FECIOARE MARIA, NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU (Theotokos) – în ritul romano-catolic, mi-a zburat pur şi simplu din minte concertul extraordinar transmis de la Viena în prima zi a fiecărui an, de altfel, una din puţinele bucurii pe care mi le-a oferit viaţa aceasta.  

Eram tare necăjită, din pricina aceasta şi nu ştiam cum să mă consolez.  

Astăzi, însă, 3 ianuarie 2013, nu mică mi-a fost mirarea când o persoană pe care abia o cunosc, distinsa doamnă Angela Furtună, mi-a trimis concertul INTEGRAL, luat de pe Youtube şi astfel, m-am putut delecta, prelungindu-mi sărbătoarea Anului Nou, cu un concert de excepţie, o muzică de care nu mă satur niciodată.  

Unii vor râde. Treaba lor. Alţii vor clătina din cap cu dojană. La fel, treaba lor. Eu nu mă pot dispensa de micile mele bucurii, care devin marile mele bucurii şi singurele, într-o lume de mizerii de tot felul.  

Polcă, multe valsuri, uverturi la opere, dintre care, Cavaleria uşoară, un cadril, balete, Carnaval la Veneţia, nelipsitul vals „Dunărea Albastră” şi, la fel de nelipsit, „Radetzky March” după structura fiecărui concert anual, care se deschide cu o polkă repede şi se sfârşeşte cu celebrul Marş Radetzky, în aplauzele sacadate ale fiecăruia,spre deliciul tuturor spectatorilor. Un moment comic a fost împărţirea de către tânărul dirijor a unor jucării şi daruri, membrilor orchestrei, iar la sfârşit a primit şi el o tichie albă de bucătar şef şi o lingură uriaşă, cu care a dirijat şi la urmă a amestecat cu ea într-o oală imaginară. A fost ceva foarte comic, în spiritul glumelor care se fac la aceste concerte.  

Două ore de muzică divină, interpretată impecabil, o atmosferă sărbătorească, oameni de elită ascultând şi ovaţionând interpreţii şi florile, florile mii şi mii din Sala de aur a Palatului din Viena, unde are loc concertul.  

Momente de înălţare sufletească pentru mine, prilej de a uita încercările prin care am trecut în noaptea dintre ani, din pricina petardelor şi zgomotului care-mi face nespus de rău.  

Sunt de două ori norocoasă: întâi că am ascultat concertul deşi-l consideram pierdut şi în al doilea rând pentru că pot să-l mai ascult, de câte ori vreau.  

LA MULŢI ANI, VIENA,  

LA MULŢI ANI, ORCHESTRA FILARMONICĂ!  

3 ianuarie 2013  

CEZARINA ADAMESCU  

Referinţă Bibliografică:
O BUCURIE AŞTEPTATĂ: CONCERTUL DE ANUL NOU DE LA VIENA (CEZARINA ADAMESCU) / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 734, Anul III, 03 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!