CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Nuntă sâmbetistă în California! (14)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
XIV Cu permisiunea cititorilor acestor pagini şi cu scuzele nimerite pentru o astfel de “scăpare” impardonabilă (“lauda de sine”...) inserez aici modesta si lapidara mea alocuţiune, tradusă cu fidelitatea unui interpret veritabil de o bună colegă de-a Elenei din Tennessee, dar de obârşie din Slatina Oltului, Adriana Timiş, profesoară de engleză (!) în statul sus amintit:  
  
“..... O minune dumnezeiască – care s-a numit pentru noi generozitatea familiei Keith şi Joyce Mulligan – a făcut posibilă prezenţa noastră pe meleagurile însorite ale Californiei.  
  
Un mare american spunea că “ Dumnezeu a stropit aceste locuri cu rămăşiţele materialelor din care a făcut stelele”. Ne-am permite, în umilinţa noastră, să adăugăm că “şi sufletul oamenilor”... Mărturisim sincer că suntem impresionaţi de familia în care Elena va intra şi suntem fericiţi că o lăsăm pe mâini bune. Avem certitudinea că-i va spori şi onora numele. Darrell ne-a făcut o impresie deosebită, prin naturaleţea fiecărui gest cu care am fost înconjuraţi. 
  
De asemenea, toţi membrii familiei Mulligan – de care ne simţim de-acum înainte legaţi prin puternice sentimente de prietenie şi respect. Tinerilor miri de astăzi, Elena şi Darrell, le dorim toate binecuvântările de la Dumnezeu, promiţându-le lor şi celor ai casei că îi aşteptăm cu nerăbdare în România. 
  
Membrilor comunităţii adventiste din Ceres, Modesto le mulţumim din suflet pentru înţelegerea şi ataşamentul lor la momentul solemn de astăzi. Şi, nu în ultimul rând, prietenilor Elenei care n-au prididit să vină de la mare distanţă pentru a fi părtaşi la acest eveniment cardinal din viaţa ei.  
  
Tuturora, omagiul şi respectul nostru cuvenit. Vă mulţumim !”. 
  
Eforturile unei atari construcţii îngrijite a minidiscursului (fără trimiteri “stropşitoare” şi alte apropouri autotămâitoare liricoido-patriotarde !) mi-au fost apreciate de chiar fostul primar al localităţi americane amintite care, mişcat de francheţea limbajului a ţinut să mă îmbrăţişeze şi să mă felicite (!) personal şi să adauge “că ai fi un bun om politic aici la noi”(brrr !!!!), onorantă apreciere însă departe de putinţele şi veleităţile mele, cu o mirare care încă nu m-a părăsit că cine ştie ce calităţi remarcate de el mi-au scăpat mie şi că nu le-aş fi făcut cunoscute sau chiar folosite mai ca lumea, în minunatul nostru spaţiu mioritic... 
  
După ceremonialul din biserică a urmat în linişte întregul tipic al retragerii , undeva pe locurile rezervate părinţilor miresei, în banca din apropierea scenei, lângă podiumul coriştilor şi lângă pianul la care s-au perindat “angajaţi” ai mirilor, nuntaşi cu veleităţi solistice sau componistice, unii dintre ei profesionişti în adevăratul înţeles al cuvântului – iar pentru mine, luarea în primire a facilei (şi nu prea) ipostaze de băgător de seamă , în orice caz asistent la tot ce mai urma de aici înainte şi era de natură să mă liniştească, chiar dacă eram în continuare cu degetele în apropierea prizei ... 
  
Traducătorul care ni se alăturase de bună voie a fost Mihai Bordei, un bărbat voinic, la ceva peste patruzeci de ani, cumpătat la vorbă dar care ne tălmăcea discursul cumătrului Keith cu devoţiunea unui ucenic ce-şi ascultă maestrul fără să slomnească însă, niţel bigot, îşi alegea pasajele biblice pe care le ştia pe de rost şi care-i stârniseră lui însuşi neînchipuite revelaţii şi pe care, pentru că se ivise prilejul, se simţea dator să le vâre şi altora, încă nepervertiţi cum s-ar fi potrivit, credea el, la habotnicia creştină adevărată, de orientare adventistă.  
  
Căzneam înţelegerea discursului când ne întreba mereu dacă am priceput, nu atât ce se evocase de la amvon cît ce pricepusem noi din ce tradusese el, iar noi ( cu deosebire eu), pe cinstite, săracii , dădeam din cap făcându-l să creadă că suntem în sfârşit pe fază, lecuiţi cum că lucrurile sunt în ordine, că ne încredinţasem până la urmă pe noi că nu e vorba de nici un fel de fariseism, oportunism nici atât, cel mult părând a fi biete victime ale unei oboseli din cale-afară pe care, iată, o resimţeam tocmai acum când nu era timpul şi mai ales când nu era locul să ne lăsăm apucaţi şi bramburiţi de aceste omeneşti şi la toţi slăbiciuni. 
  
De fel de prin părţile Teleormanului, venit aici cu primul val al nemulţumiţilor de după evenimentele din decembrie 89, cu nevastă şi cu un copil mic (căruia i-a mai adăugat doamna lui Eugenia încă vre-o trei copii minunaţi, americani din cap până-n tălpi , minus interiorul încă nemobilat pe care nu-l poţi ştii !), cu o carte de muncă oricum nefolositoare, uitată şi mucegăind prin colţul vreunui dulap din fostul sediu al cooperativei din sat (al cărui copil de trupă , citeşte brigadă sau echipă, fusese !) – membru cooperator destoinic ani la rând, din vajnică adolescenţă (adică după terminarea a opt clase generale obligatorii, câteodată şi fără !) şi pe deasupra fruntaş pe ramură ( cu absolvirea la fel de obligatorie a cursurilor agrotehnice de scurtă durată sau serale dar şi cu o calificare pe măsură la locul de muncă - în câmp, la ferma legumicolă) – reşedinţă care între timp devenise ditamai localul, cu bar, sexy-shop şi ring de dans şi ce s-ar mai fi putut aduna într-un oarece spaţiu pe care le adusese toate şi obligatoriu ( !?) originala noastră democraţie, grăbită să ajungă din urmă Apusul capitalist în ţara care se obişnuise prea tare cu coercitivul şi cu tirania tatălui cum îi plăcea lui dom' Bordei să zică, că după ce scormonise pe verticală pământul trebuia să-l are cu pasul şi pe orizontală, ceea ce a şi încercat, ajungând hăt departe şi peste Atlantic bătând pe deasupra apa cea mare care separă lumea veche de lumea nouă, de care auzise prea multe ca să nu se încumete s-o şi cunoască...  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nuntă sâmbetistă în California! (14) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 353, Anul I, 19 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!