CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  

Nufăr pe Dunăre -Ada Kaleh -ornamentică pe textile din fondul Ada Kaleh. Expozi
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

EXPOZIŢIE  

Nufăr pe Dunăre -Ada Kaleh -ornamentică pe textile din fondul Ada Kaleh.  

 

Varvara Magdalena Măneanu

 

Muzeul Regiunii Porţilor de Fier este cunoscut ca un muzeu cu un patrimoniu divers, complex, valoros. Între multe alte aspecte pe care le ilustrează este şi acela al prezenţei unor minorităţi etnice în zona Porţile de Fier, izolatul turco musulman de pe fosta insulă dunăreană Ada Kaleh.  

Este necesar de amintit că a existat un plan de reconstituire pe Insula Şimian a aspectelor de civilizaţie de pe Ada Kaleh cât şi a altor ,localităţi de pe cursul Dunării ,care au fost parţial sau total inundate., în cadrul unui muzeu etnografic ce să reflecte civilizaţia de la Porţile de Fier. Lucrarea în ansamblu nu s-a putut duce la îndeplinire conform planului însă, un lucru este cert şi foarte important şi anume, că s-a constituit Fondul Ada -Kaleh de la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier , singurul reper material şi documentar, ce reflectă modul de viaţă al izolatului turco musulman de pe Ada-Kaleh şi care se valorifică periodic expoziţional şi publicistic ,cât şi permanent .  

Despre istoricul constituirii, structura şi desrierea fonduluivezi mai pe larg Varvara M.Măneanu, Tezaur din Ada Kaleh, Editura MJM, Craiova , 2005, 119p. +24 pl.  

Demersul expoziţionalpe care ni-l propunem are ca scop de a populariza şi face cunoscute publicului larg colecţiile ce reflectă şi civilizaţia altor etnii . Astfel , tradiţia convieţuirii şi bunelor relaţii interetnice vor fi mai bine reprezentate contemporanilor, iar spiritul european al oamenilor se va consolida şi adânci cu noi valenţe .  

Se ştie, în mare parte, obiectele pe care oamenii le folosesc şi îi înconjoară trebuie să aibă un suflet. Acesta este decorul. El este depozitarul unor mesaje dintr-o lume care ne relatează despre trecutul sau prezentul celor care au utilizat sau mai utilizează obiectele cu o anume ornamentică sau compoziţie ornamentală.  

Din această perspectivă vom avea ca idee tematică evidenţierea ornamentului , decorului ,pe difierite textile de port ( bete, batiste, acoperitori de cap ) sau interior ( ştergare , batiste).  

 

Referinţă Bibliografică:
Nufăr pe Dunăre -Ada Kaleh -ornamentică pe textile din fondul Ada Kaleh. Expozi ie / Varvara Magdalena Măneanu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 861, Anul III, 10 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Varvara Magdalena Măneanu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Varvara Magdalena Măneanu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!