CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

Nu contează salariul cât bacşişul...(XIII)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru a atrage în cazinouri, ca jucător primeşti băutură gratis numai să rămâi la masă, ţigări nu - pentru că este interzis fumatul, dar vin tinere de etalează pe o mică “policioră” atârnată de gât şi într-o costumaţie “subţirică şi scurticică” pachete frumos rânduite din gama largă a “fumigenelor” mentolate sau alte esenţe , dealerii şi crupierii de la ruletă sau “decartatorii” de la mesele jucătorilor de cărţi, în general femei tinere ne invitau insistent la un pahar “de vorbă” şi o “morişcă” sau “titirez” şi făceau pe loc “proba” verosimililă a unui câştig mi mult ca sigur care te aşteaptă, de cum “lovea” sau “dădea” drumul la bilă, sau calcula durata “învârtitului” panoului orizontal cu numere, “împerecheatul” şi mânuirea cărţilor de joc, unse probabil cu toate “alifiile” şmecheriilor (?!) şi gălăgioase unele, altele rezervate, multe asiatice de ziceai că ai aterizat pe un câmp de orez din fermele de orezării din apropierea Shangai-ului sau din delta fluviului Galben, minus luminile orbitoare şi multicolore din cazinou.  
  
Cazinourile au o particularitate atât de la “îndemână” că doar “sobolul” sau “cârtiţa” şi-au amenajat prin naştere un asemena habitat împotriva luminii naturale, nici un local unde funcţionează un cazinou ne este prevăzut cu ferestre, deci nu ştii niciodată când este ziuă sau noapte, interesant nu!? După umila părere a celui care consemnează rândurile de faţă, dacă eşti prins de “morbul” şi miracolul jocului, odată intrat acolo nu mai ai cale de ieşire cu una cu două, decât atunci când ţi s-au terminat banii şi poate nici atunci ...  
  
Cum am dat de înţeles, toate cazinourile sau aproape toate, sunt aşezate pe o singură stradă, vestitul Strip al Vegasului, care are o lungime de vreo 7-8 kilometri. Restul oraşului este “inutil” dacă n-ai fi locuitor şi lucrător al lui, este cum zicea cineva mai mult pentru “întreţinerea” mirajului. În sfera serviciilor din hoteluri şi localuri, mai ales în restaurantele de lux, statutul unui chelner, departe de a fi onest este unul privilegiat.  
  
Nu atât salariul pe care-l primeşti contează, cât bacşişul pe care îl primeşti de la consumatori, de la clienţii cu pretenţii sau chiar şi mai jos situaţi. Şi acest lucru nu este valabil doar în Vegas ci pe întreg teritoriul Statelor Unite: dacă de exmplu sunt şase consumatori la o masă, bacşişul se adaugă la nota de plată. Ea este în acest fel de cel puţin 10-15 la sută din totalul consumaţiei, însă se pare că un bacşiş decent ar fi de circa 15-2o la sută din consumaţie, unul de 10% ar fi socotit o jignire la adresa chelnerului, fiind oferit în cazul serviciilor socotite de cea mai proastă calitate.  
  
Uneori în funcţie de valoarea serviciilor, calitatea, chiar excentricitatea comenzii, a gustului şi rafinamentul artei culinare valoarea bacşişului, atenţie, poate depăşi consumaţia. Şi, când mă gândesc că am lăsat pe masă, în cameră la plecare doar câţiva zeci de cenţi, nici măcar un dolar întreg pentru “femeia de servici”, îmi vine să fac şi o mică apreciere asupra bacşişului la români, care este un fel de “păstrează restul” sau monezile ... S-o fi interesat la recepţie cine a locuit în camera cutare, dar oricum, cum zice românul, ca o ieşire din ceva jenant şi incomod, când şi cine o să-mi mai vadă vreodată faţa şi înteţindu-mi paşii prin oraşul oraşelor, şi dacă da, de-o fi şi-o mai putea să mă mai şi re-cunoască! ...  
  
Se vorbeşte că de vreun an şi ceva, circulă în oraş legenda unui Robin Hood modern şi milostiv, care are şi un site special pe net – un justiţiar cu toate însuşirile presupuse – şi unde promite, sub protecţia anonimatului, să “stoarcă” banii din cazinourile din Las Vegas şi să îi dea celor care au nevoie.  
  
Condiţia pusă este ca oamenii care cer bani să aibă cu adevărat probleme financiare reale, iar suma solicitată să nu fie mai mare de 50 de mii de euro. Tânărul a povestit cum îşi allege cazurile: “Încerc să aflu dacă într-adevăr datori şi în suferinţă. Este destul de greu de ales. Eu caut o poveste care să mă mişte!”, a încheiat el îngândurat. Zeci de oameni intră zilnic pe site-ul său şi îi împărtăşesc poveşti dintre cele mai tulburătoare. Cazurile respective au intrat şi în atenţia unui medic din oraş şi care, fără să joace la casino, alege o persoană după criteriile amintite şi îi plăteşte datoriile din propriul buzunar. “Caut o familie care a fost distrusă de vreo boală, sau care are mai mulţi membri bolnavi şi din cauza facturilor neplătite îşi pierd maşina sau casa!”. 
  
Povestea acestui haiduc al timpurilor moderne este simţitoare până la lacrimi şi a fost până nu demult locală. Prima oară se auzise de “generosul şi milostivul” tânăr la sfârşitul lui 2008 şi a apărut sub “paravan” televizat şi radio-ascultat exact de ziua teribilei furtunii de zăpadă din Las Vegas, din 8 decembrie, fenomen cu totul rarisim, neobişnuit şi excepţional care a surprins autorităţile municipale complet nepregătite, a paralizat traficul în oraş dar şi pe cel aerian pentru câteva ore, a dus la închiderea şcolilor şi ca o coincidenţă pur întâmplătoare, în seara zilei de 7 spre 8 decmbrie dinaintea plecării noaste acest lucru s-a repetat, exact la un an de zile, păstrând fireşte proporţiile precipitaţiilor dar şi natura lor, cea din acest an cu lapoviţă şi zloată, prima cu precipitaţii de la fenomenul meteorologic de anul trecut.  
  
Ca să dovedească că nu e vreo farsă sau vreun foc de paie, prima faptă de acest gen fusese înregistrată încă de la începutul iniţierii acestei promise “epopei filantropice” şi profund creştineşti care se prefigurează, când un cuplu a primit de la acest original “justiţiar” anonim suma de 35 de mii de euro, bani de care tinerii părinţi aveau nevoie pentru a extirpa unicului copil, o fetiţa de opt anişori, o tumoră canceroasă pe creier!.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nu contează salariul cât bacşişul...(XIII) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 258, Anul I, 15 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!