CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Scrieri >  

Nostalgii de iarnă
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cine spune că nu poţi întoarce timpul? Viaţa n-o poţi întoarce, dar timpul trece înainte şi înapoi, înapoi şi înainte.  

Tic – tac  

Tic – tac  

Tic – tac  

O mână întoarce o clepsidră. Înapoi. Poţi avea totul înapoi?  

16 ianuarie. Ora 15. 16 ianuarie 2013, acolo unde sunteţi dumneavoastră.  

Dar eu? 16 ianuarie 1998. Ora 15. Aştept în faţa Casei Studenţilor. Un necunoscut teribil mi-a dat întâlnire la ora 15, în faţa Casei Studenţilor. A venit la şcoala unde lucrez abia de doi ani şi mi-a zis că mă cunoaşte dinainte de a mă întâlni. Un truism, dar la vârsta mea, deşi am citit atâtea, încă sună frumos. Aştept undeva mai la o parte, n-aş vrea să mă observe, vreau să-l analizez eu pe el. iată că vine. N-are ceas, întreabă o tinerică (!). Agită o servietă, o mută nervos dintr-o mână în alta. Aş pleca şi parcă aş rămâne. Îmbrăcat de modă veche, cu palton lung, guler şi căciulă de miel grizonat, pare mai bătrân decât este. Genul plictisitor, dar şarmant. Dăm ochi în ochi, mă ia cu „tu” din prima, motiv pentru care nu mai am chef să mă plimb prin lapoviţă şi încep să mă gândesc că a doua zi am şase ore de pregătit, am de scris planurile de lecţie, iar Teodora (fata cu care locuiesc într-o garsonieră) nu vine în seara asta şi ar trebui să profit de absenţa ei. Stau cu ea în garsonieră, dar eu nu am masă de scris, stau jos şi scriu pe patul scund, fiindcă ea ţine mereu masa plină. Da, mă voi despărţi galant de tovarăşu’, nici nu ştiu ce m-a întrebat adineauri. Aşa, dacă îmi place să umblu prin librării. Ce exprimare! Intrăm în Librăria Universităţii (este în drum), pune mâna pe două-trei cărţi care sar în ochi, o ia înaintea mea cu vreo doi paşi şi ajungem la librăria de cărţi religioase. Pune mâna, sigur de data asta, pe o carte mov-albastră, mă întreabă dacă am citit-o, îi spun că are titlu pueril, „nu-i nimic”, zice şi o cumpără, apoi intrăm în două-trei restaurante, la Melody, la vărzărie, la rapsodia pare hotărât să rămânem. Alege o masă mai retrasă (lângă WC), apoi scoate din servietă o orhidee îngheţată, cu ambalajul aburit şi o pune în dreptul meu. Gest frumos, dacă doar câteva secunde mai înainte, n-aş fi observat verigheta.  

Are pulover alb, tricotat corect de … Relaţie fără viitor, îmi zic, nici măcar nu se ascunde. Hai la garsonieră, ai şase lecţii de făcut! „Iubirea prin fapte, căci ele sunt eterne …”  

Timpul … Nu ne lasă în pace … Viitor? Eternitate?  

Azi am străbătut cam cu aceleaşi gânduri drumurile din centru. Stau puţin în faţa Casei Studenţilor. Dacă vine? Parcă e aievea. Dar au trecut 14 ani! Noi unde suntem? Aici e doar neliniştea. E aşteptarea. Nu ştiu dacă sunt sentimentele de atunci sau cele de acum, cu alte cauze şi altă intensitate. Apoi intru la universităţii … Diverta, azi. Modernism rece. Atunci lumea nu avea destule ceasuri, darămite mobile. Acum, în vitrină, reclame la Playboi. Să fi văzut dumneavoastră asta atunci, cereaţi, revoltat, să scrieţi în caietul de reclamaţii. Azi, probabil, întoarceţi încă o dată capul, să vedeţi mai bine. Mă duc la cealaltă librărie. La locul ştiut, nu e nicio carte albastră. Intru la Melody, nu suntem la masa unde am primit prima scrisoare, unde am avut o mână mai caldă şi alta mai rece, iar Rapsodia nu mai este de mult.  

Ce-i cu toate astea? Ce-ţi poate face cineva dacă nu mai iubeşti? Unde suntem? Ne-am pierdut sau ne-am uitat? Sincer, mi-e totuna.  

I s-o mai fi întâmplat cuiva să primească, aşa, scrisori? Mi se pare frumos, pe când acum …  

Facebook şi Yahoo, Twitter. Aşa o fi acum să fii îndrăgostit … Asta este domnule, scriaţi scrisori frumoase, eraţi un om frumos, azi vă consideraţi un bărbat frumos, care crede că Dumnezeu are legătură cu mesajele în Power Point trimise doamnelor. Dumnezeu, credinţa, iubirea, click … uite aşa aţi apucat pe calea pierzaniei, lăsând stiloul (aveaţi stilou Parker) (unde o fi?) şi luând mausul.  

De ce distrug oamenii întâi ce au mai frumos, de ce vor ceea ce nu e al lor şi de ce nu se opresc niciodată … Păreaţi atunci a le şti pe toate. Nu ştiaţi nimic, dar trăiaţi frumos şi firesc. Azi ştiţi totul. Dar nu mai lăsaţi impresia de atunci. (Îndoiala îl face pe filosof să existe!). Azi scrieţi despre orice … unde este blândeţea vocii de atunci, ce rar spuneaţi „eu”. Azi totul e la persoana I şi … cam de mult nu aţi spus „te iubesc!” şi n-aţi mai vărsat o lacrimă …  

Mă îndrept spre casă.  

Ştefan Popa  

 

 

Referinţă Bibliografică:
Nostalgii de iarnă / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1123, Anul IV, 27 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!