CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Normalitatea, un concept relativ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Nu ştiu dacă oamenii mă studiază, dar eu îi studiez pe ei. Aflându-mă uneori în locuri aglomerate, involuntar, se întâmplă să studiez vreo persoană. Încerc să-mi exersez unul dintre simţurile demult pierdute ale omului: detectarea nivelului spiritual al unui om. Deşi cei mai mulţi sunt tentaţi să judece omul după aparenţe, catalogând o persoană doar după aspect, eu încerc, uneori, să depistez spiritul omului, dincolo de aparenţe, aşa cum este el pe interior. Dacă la unele persoane, latura spirituală pare să se afişeze precum o carte de vizită, sensibil perceptibilă în apropierea lor, la altele, senzaţia pe care o am este aceea că mă regăsesc în preajma unui “obiect”, lipsit de viaţă sau de vibraţia divină. Lăsând la o parte latura spirituală, am hotărât să studiez şi aspectul exterior al omului în speranţa de a afla dacă există vreo concordanţă cu “interiorul” acestuia. Aici se observă cel mai uşor faptul că noţiunea de normalitate este relativă. Din păcate, multe persoane se raportează doar la aspectul exterior al unui om, ca principal mijloc de catalogare a individului şi neglijează aspectul interior, cel spiritual.  

Pe stradă, vedem un bărbat cu părul lung şi cercel în ureche. Altul este ras în cap şi are barba lungă. O femeie are pantalonii prea strâmţi şi decolteul prea mare. O bătrână poartă perucă şi este fardată strident, ca şi cum ar pleca la petrecerea de împlinire a douăzeci de ani. O tânără are mai multe şuviţe colorate, este fardată strident şi poartă ciorapi de culori diferite. Poate că unii oameni nu ar schimba prea multe cuvinte cu aceştia, decât dacă ar fi nevoiţi. Totuşi, alţii reuşesc să treacă peste bariera psihologică a acestor prejudecăţi. Ceea ce omul consideră a fi ieşit din tiparele clasice ghidate de societate, devine automat în subconştientul lui, anormal.  

Îmi aduc aminte de primii ani de după revoluţie, cănd primii bărbaţi care îşi puneau cercel în ureche, purtau inele sau îşi lăsau părul lung, erau consideraţi homosexuali de către unele persoane mai vârstnice. Aceste şabloane de normalitate, construite sau impuse de către conducătorii din diferite vremuri, au încercat să impună oamenilor (maselor) propria gândire, primitivă şi eronată. În perioada comunismului, se dorea şi folosirea costumelor identice pentru şcolari şi liceeni, acest fapt reuşind să distrugă atât personalitatea tânărului, cât şi să impună standardizarea aspectului individului. Pornind de la principiul că toţi oamenii sunt egali, aceştia trebuiau să arate şi să se comporte identic. Ceea ce a rezultat în perioada respectivă, a fost tocmai obţinerea unor indivizi fără personalitate şi iniţiativă, indivizi care trebuiau să arate, să gândească şi să se comporte identic, pentru a fi uşor de condus de către partidul “preaslăvit”. Iată că una dintre unităţile de măsură ale “normalităţii” de atunci, este folosită şi astăzi, având rădăcinile în epoci negre, demult apuse. Pe de altă parte, un aspect fizic mai ciudat afişat de către individ, poate duce uneori la considerarea acestuia de către majoritate, drept nebun. Am spus intenţionat majoritate, pentru că cei mulţi, aceia care vor considera o îmbrăcăminte ciudată sau un comportament mai ciudat al unei persoane, îl pot considera, uneori, nebun.  

Pentru că tot veni vorba de nebunie, un om este considerat nebun atunci când acesta iese din sfera de normalitate, impusă de către majoritate. Iată că şi nebunia este relativă, atunci când un om sănătos aflat într-o clădire de nebuni poate fi considerat de către majoritate un nebun, dată fiind postura sa de anormalitate sau inferioritate numerică faţă de cei mulţi. Acest concept de normalitate este subiectiv şi depinde foarte mult de punctul de vedere al observatorului. De cele mai multe ori, fiecare dintre noi se confruntă cu situaţia, mai mult sau mai puţin voluntară, de a fi în postura de observator. Cum omul este de multe ori tentat să îi judece pe cei din jurul lui, primul aspect pe care îl ia mereu în calcul, este cel fizic. Bine ar fi totuşi să nu mai judecăm oamenii după aparenţe sau mai bine să nu-i judecăm deloc. A judeca oamenii, cu măsuri diferite, este un mare păcat, căci totul este subiectiv prin vederea omului. Aşa cum ne putem înşela judecând o persoană după vestimentaţia ori comportamentul afişat, tot aşa ne putem înşela judecând-o după acţiunile sale. Singurul observator adevărat este Dumnezeu, iar El, cu siguranţă nu se preocupă de aspectul exterior al omului, ci doar de cel interior.  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
Normalitatea, un concept relativ / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1167, Anul IV, 12 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!