CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Selectii >  

Internautul (”Rugă fără sfârşit”, cel mai lung poem pentru Cartea Recordurilor)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dilema Veche, Nr. 424 / 29 martie-4 aprilie 2012  
 
Poemul colectiv „Rugă fără sfîrşit“ e o replică la cel mai lung cîrnat din lume, înşirat de primarul Sorin Oprescu peste Bucureşti acum cîţiva ani. Romeo Tarhon, unul dintre patronii şi directorii ziarului Naţiunea, vrea ca omenirea să-i cunoască pe români după vers. Să se înfioare cu toţii de puterea de creaţie a acestui neam, nu de lungimea cîrnatului său. În septembrie 2011, a fost inaugurată pagina de Facebook a proiectului. Erau trecute cîteva reguli pentru viitorii participanţi: „Fiecare strofă trebuie să fie alcătuită din patru versuri, preferabil cu rimă şi ritm, să aibă o metrică scurtă sau medie şi să înceapă obligatoriu cu verbul sînt , drept element lexical de legătură între strofe, pentru continuitatea şi unitatea poetică, precum şi pentru validarea versurilor scrise de către participanţi“. Şi prin conducte a început să curgă poezie. În şase luni, s-au adunat peste 16.000 de strofe. Proiectul se încheie abia în septembrie, aşa că sînt şanse mari ca „Ruga“ să urce în Cartea Recordurilor, peste cîrnat.  
 
Se scrie pe nerăsuflate, se scrie cu patimă, se scrie cu fior patriotic, se scrie dulceag. Cel mai lung poem al naţiunii înghite fără ezitare strofa doamnei Liliana – „Sînt Puiul de Om, / Ce am crezut în viaţă! / Dar dintr-un colţ de dom / Ţîşni dezamăgirea din ceaţă!“, laolaltă cu strofa doamnei Mariana – „Sînt noaptea-albastră revărsată, / De stelele din cer căzînd, / A lunii faţă imaculată, / Mă oglindesc în rîu curgînd“ sau cu suferinţa doamnei Dida – „Sînt tristă azi că n-ai apărut! / Te-am aşteptat şi m-a durut / Uitarea ta ce-n mine moare, / Îmi îndrept privirea către soare“.  
 
Din cînd în cînd, Romeo Tarhon consemnează în paginile ziarului Naţiunea cîte-o ispravă literară de excepţie. „Trăiesc revelaţia descoperirii pe reţeaua de socializare Facebook, unde vînez în voie, şi parcă prea anevoie, talente literare într-un fel de lung şi migălos safari ... “, aşa începe articolul său de pe 9 februarie 2012. În ultimele luni, dintre miile de strofe se înălţaseră cele ale Mihaelei Tălpău, lector universitar, doctor în ştiinţe economice. „Sînt pornită-n mine să caut cu ardoare / În ladă, vechituri de sentimente-n soare / Pun mîna pe-o iubire trecută-n praf de vreme / Ating poza din mine şi timpul iarăşi geme ... Sînt în podul casei, / mansardă de dorinţe / Urcă pe scara vieţii uitate ingerinţe / Şi prima literă ce se goneşte-n mine / E m de la mirare; de ce s-a dus la tine?“, ca să reluăm doar două strofe de-ale sale, postate pe Facebook într-o dimineaţă de duminică.  
 
„Scrisul e aerul pe care-l respir. Nu ştiu în ce măsură chiar am talent (...), dar ştiu că scrisul este viaţa mea. Din păcate, o viaţă dusă doar pe cărările umbroase din pădurile sufletului meu. Pînă într-o zi, cînd minunatul domn Tarhon m-a găsit în Facebook – habar n-am nici acum cum a reuşit, fiindcă stăteam foarte ascunsă! – şi mi-a dat aripi, permiţîndu-mi să particip la acest minunat proiect numit Rugă fără sfîrşit ! Nu ştiu cîte strofe am scris pentru Rugă , nu m-a interesat cantitatea, mai mult calitatea versurilor. Deşi la bază am o pregătire profesională legată enorm de mult de cifre...“, povesteşte acum Mihaela Tălpău.  
 
Totuşi, n-a debutat acum, odată cu „Ruga“. Avea 17 ani cînd primele versuri i-au fost publicate la „Poşta Redacţiei“ revistei Tomis, nr. 11 din noiembrie 1984. Ar fi fost la rubrica „Cenaclu“, dacă nu se nimerea atunci Congresul al XIII-lea al PCR.  
 
Vlad Odobescu  
 
http://www.romaniaculturala.ro/articol.php?cod=18150  
 
Mulţumim jurnalsitului VLAD ODOBESCU pentru obiectivitate şi aprecieri..  
 
Referinţă Bibliografică:
Internautul (”Rugă fără sfârşit”, cel mai lung poem pentru Cartea Recordurilor) / Romeo Tarhon : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 476, Anul II, 20 aprilie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Romeo Tarhon : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Romeo Tarhon
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!