CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Strofe > Creatie >  

Cuvânt înainte

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

GÂNDURI SINCERE PENTRU POETĂ

Fiind un veşnic cititor al poeziilor postate pe imensul ,,internet”, am descoperit şi scrierile doamnei Georgeta NEDELCU, autoare a nenumărate poezii şi a multor scrieri în proză.
Trebuie remarcat faptul, că, distinsa Georgeta NEDELCU a scris şi un roman, intitulat: ,,EXMATRICULAT DIN VIAŢĂ!”
Citind mai cu atenţie scrierile sale, am descoperit un suflet sensibil, interesat de tot ce ne înconjoară - mai bine spus - viaţa de zi cu zi, fiind o cercetătoare atentă a fenomenelor sociale, cât şi a celor politice.
Ca orice autor, primele scrieri sunt mai mult biografice.
Fiind o persoană trecută prin toate etapele vieţii, a avut parte de frumos, dar şi de probleme familiare nedorite: dispariţia prematură a tatălui său şi, mai târziu a soţului. Familia a rămas unită prin implicarea copiilor în viaţă, realizându-şi visurile.
Prin cuvinte pline de dragoste, poeta încearcă să transmită soţului - plecat în lumea fără de dor - sentimentele celui rămas pentru a continua lupta cu viaţa.
Versurile sunt specifice femeii puternice, care nu se dă bătută de greutăţile vieţii, continuându-şi viaţa, de acolo, de unde a lăsat-o el.
Desigur, sufletul uman trece prin anumite etape, astfel că poeta e cuprinsă de o anumită tristeţe.
Prin versuri simple, îşi manifestă regretul pentru pierderea soţului decedat, dar singură se încurajează prin declararea copiilor, ca fiind un ajutor nepreţuit.
Ca femeie, simte necesitatea de a fi încă iubită. Sincer fiind, această poetă este o femeie cu adevărat frumoasă! Fotografiile vizionate confirmă acest lucru. Poeta este apropiată de prieteni, declarând cu nonşalanţă: ”Vă iubesc prieteni!”
Regăsim frecvent în scrierile ei, probleme patriotice despre evenimentele zilelor noastre ca - evenimentele din Basarabia, sau sărăcia oamenilor din România, deşi trăiesc într-o ţară bogată. Ca cititor, pot spune că e o implicare în viaţa cotidiană, trăită cu intensitate deplină. O latură importantă a creaţiei poetei, este dedicată temei religioase, din care reiese, că Divinul Creator îi este aproape sufletului de credincioasă creştin-ortodoxă. Fac parte dintre cei favorizaţi, având posibilitatea să citesc poeziile ce sunt cuprinse în acest volum: ,,CENUŞA UNUI SUFLET!”
Sunt mai mult ca sigur, că, cei care vor intra în posesia acestui volum, în formă tipărită, vor deveni mult mai fericiţi şi bogaţi decât erau până în acel moment. Există un fenomen al savurării cuvântului scris, pe care desigur, îl cunoaştem încă de la citirea primelor litere. Poeta, a pornit de la principiul: daca vrei să scrii poezie, trebuie să înveţi să te dezgoleşti pe tine însuţi, să ajungi tu pe paginile pe care le scrii - nu un alter-ego pe care-l inventezi pentru că aşa dă bine din punct de vedere al imaginii poeticii - ceea ce nu este deloc uşor de făcut. Este greu, pentru că îţi trebuie curaj. Este greu, pentru că, după ce scrii, nu-ţi place întotdeauna ce vezi. Este greu, pentru că, nu mai există perdele, nu mai există măşti după care să te ascunzi. În acest volum, poeta Georgeta NEDELCU, îmbină firescul suferinţei cu firescul metaforei, îmbină clarul obscurului din adâncurile firii umane, cu căutarea perfecţiunii ce nu poate fi atinsă. Iată câteva din perlele volumului: "Eu prin copii m-am împlinit!", "Ei sunt familia!", ,,Ce greu îmi e fără voi!”, ,,La cina cea de taină...” ,,,Tăcere inimă!”... Nu voi intra în conţinutul acestuia, deoarece fiecare cititor va avea ocazia să afle asta, cumpărând şi citind volumul.
Am citit cu multă atenţie versurile! Mi se pare o minunată declaraţie de dragoste, simplă, dar sinceră, care ascunde o uşoară notă de tristeţe... Personal, consider că, dacă poezia e cu adevărat o dedicaţie, autorul ei este un om extrem de sensibil, care - în acelaşi timp - îşi maschează aproape, fără voie – sentimentele - şi speră ca acestea să fie înţelese de cine trebuie odată cu lectura poeziei. Dacă m-am apropiat de adevăr, înseamnă că m-am apropiat de modul de a gândi şi de a simţi al autorei... e bine... e rău... e neobişnuit?...
Întinsa împărăţie a Frumosului, s-a îmbogăţit cu încă o reprezentare sensibilă - volumul: ,,Cenuşa unui suflet!” - scris de Georgeta NEDELCU. Prin urmare, nu ne rămâne decât să contemplăm, să cugetăm şi să ne îmbogăţim sufleteşte din acest popas de frumuseţe. Distinsa noastră colegă îşi situează poezia într-o zonă în care comunicarea este divină. Personal, mi-am îmbogăţit cunoştinţele, după ce am citit scrierile foarte deschise ale doamnei Georgeta NEDELCU. Dacă nu am fost prea exact în interpretare, este bine aceasta. Înseamnă că poezia are conotaţii pe care, doar autoarea le poate avea în vedere...
Recomand cititorului, cu inima deschisă, să citească aceste creaţii deosebite, căci va avea numai de câştigat. De asemeni, recomand celor care au posibilitatea să meargă în inima Olteniei, pentru a fi prezenţi la botezul noului venit în poezia Craiovei şi a marii poezii româneşti.
Distinsă colegă Georgeta NEDELCU, îţi doresc să tipăreşti cât mai multe volume de poezii, şi, de ce nu, alte romane!
Cu sinceră şi înaltă preţuire colegială,

Mihai LEONTE, publicist şi poet din Moldova Nouă, România.  

Referinţă Bibliografică:
Cuvânt înainte / Georgeta Nedelcu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 388, Anul II, 23 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Georgeta Nedelcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Georgeta Nedelcu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!