CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Selectii >  
Autor: Jianu Liviu         Ediţia nr. 371 din 06 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

NIMENI NU ŞTIE NIMIC ÎN MINISTER
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
NIMENI NU ŞTIE NIMIC ÎN MINISTER 
  
Girovrievici Ptiţa era inspector scolar în gubernia Karandaşaia. Proprietar a două iazuri fertile, a unei flotile de pluguri, şi a unui cot din Doneţ, inspectorul era numai bun pentru funcţia pe care cu onor o ocupa; răspunsul lui invariabil la fiecare sarcină care îi revenea era : da, da, să facem, da, să faceţi ! adresat, cu puţină salivă împrăştiată, subalternilor şi ortacilor.  
  
Venise vremea examenelor pentru învăţători. Ca de obicei, Girovrievici Ptiţa era cu onor numit dascăl al comisiei de organizare a examenelor. În această calitate, el amâna totul până în ultima zi. Când ultima zi de dinaintea examenelor sosi, el se zborşi la subordonaţi: cum, nici numirile comisiei de examinare nu sunt semnate ? Aceştia, schimbând între ei priviri pline de seninatate, au deschis un semiton de gură, şi i-au şoptit, strict confidenţial: “Era de datoria domniei voastre, generalissime, să le semnaţi !” “Cum, cum, cum, să le semnez eu...” se roşi Ptiţa. “Cum, să le semnez... aduceţi-le gata completate, să le semnez odată...de ce nu mi-aţi spus mai devreme... se poate ?”  
  
Dis de dimineaţă, candidaţii au intrat în sală. Nimeni nu a observat că – dintr-o eroare a dascălului care dicta sălii şi scria subiectele pe tablă, subiectele de la tehnologia limbii ruse au fost confundate cu cele de la limba rusă, ceea ce era o diferenţă oareşicare. După expirarea timpului de lucru, lucrările au fost semnate de comisie şi închise. De abia la corectare, a doua zi, a ieşit la iveală grava greşeală . 
  
“Ce ne facem, generalissime ?” au întrebat subalternii pe onorabilul Ptiţâi. “Ce ne facem că suntem de râsul lumii !” La drept vorbind, examinaţii nu aveau nicio vină. Ei răspunseseră în scris la subiectele care le-au fost date. Dar Girovrievici nu putea să fie de vină. Nu cădea de nici un fel la funcţie. “Ce să facem, ce să facem” îşi stropi el comisia cu dezinvoltură. “Profesorii candidaţi sunt de vină... ei nu au observat că răspund la nişte subiecte scrise greşit pe tablă ?”...Logica inspectorului era irefutabilă, şi se încadra, de fapt, în logica pur rusească, şi în logica sănătoasă a ţarului. Totuşi, pentru a fi mai sigur că - în situaţia unei reclamaţiuni – ministerul rus al educaţiei va privi cu ochi buni această regretabilă eroare, care nici nu îi aparţinea, nota bene, de facto, Girovrievici dădu ordin unei slugi să scoată câţiva crapi de 5-10 kile de la el din iaz, şi, urcând într-o Volgă, se repezi în capitală, cu crapii în valiză. 
  
Aaaa... îl întîmpină la intrare şeful de cadre, Anton Antonovici. Bine ai venit, Ptiţâi... am auzit că la dumneata se întâmplă lucruri stranii... Ptiţâi păli... Deschise valiza, scoase trei peşti, şi îi inmână cu ochii în pământ, şefului de cadre.. 
  
Am înţeles, spuse acesta. Totul este minunat la Karandaşaia.  
  
Dar, zise Ptiţâi, ştiţi, v-aş ruga...  
  
Se poate, dragul meu, ştiu , ştiu, nicio vorbă, nu va afla nimeni din minister... 
  
Ptiţâi urcă fericit treptele, până la directorul general Oblonovski.Din nefericire pentru el, la acesta în birou se afla şi generalul Iapileski. 
  
Aaa... spuse directorul general, ia loc, Ptiţâi. Am auzit, dragul meu... este rău de tot la dumneata... rău de tot...  
  
Ptiţâi deschise valiza, şi aşteptă, cu mâna în aer, să iasă din birou Iapileski. Dădu Domnul şi acesta ieşi, chemat la un telefon. Cu mâna udă de apă de baltă, Ptiţâi scoase doi peşti şi îi agăţă, mai ferit, în cuierul directorului general... Acesta îl privi, îl bătu pe umăr, şi îi spuse:  
  
Eşti un superdotat, dragul meu... un adevărat erou al învăţământului... te rog, mai vino pe la noi... 
  
Dar, ştiţi... se rugă Ptiţâi...  
  
Ştiu, dragul meu, nici o vorbă..nimeni nu ştie nimic în minister ...  
  
Pe scări, când să iasă, îl aştepta Iapileski...  
  
A... Ptiţâi, ce ai facut la examenul profesorilor ?  
  
Ptiţâi roşi, îl luă de umeri pe general, şi intra cu el în birou. Vârî mâna în valiză, şi scoase trei crapi... 
  
Mă rog, mă rog... să mai vii pe la mine, să îţi mai dau ceva de analizat... 
  
Dar...  
  
Ştiu, despre acest amănunt fără importanţă nimeni nu ştie nimic în minister... 
  
Vizita la minister a durat 5-6 ore. Valiza lui Ptiţâi, de 50 de kilograme, s-a uşurat. Doar la ieşire, portarul îl măsură aspru, şi, cu o expresie de reproş, îi bară drumul spre stradă:  
  
Se poate, domnule Ptiţâi ? Ce fel de examen aţi organizat ?  
  
Ptiţâi roşi... Băgă mâna în valiză, scotoci, scoase o plătică, şi o dărui, seniorial, portarului... Acesta luă cu zel poziţia de drepţi, şi, îndatorat veşnic, îl salută obedient.... Ptiţâi se şterse de solzi pe gheretă, şi privi rugător portarul: 
  
Te-aş ruga, totuşi, dragule... 
  
Se poate ?.. ..nici-o grijă, dom' şef... Nimeni, absolut nimeni nu ştie nimic în minister... 
  
< 2004  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
NIMENI NU ŞTIE NIMIC ÎN MINISTER / Jianu Liviu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 371, Anul II, 06 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Jianu Liviu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Jianu Liviu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!