CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  

Nicu T.Alexis, personalitate distinsă
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nicu T. Alexie, personalitate distinsă şi memorabilă a oraşului Drăgăşani 
  
Articol de EMIL ISTOCESCU 
  
Profesorul universitar, doctor în domeniul Ştiinţelor pedagogice şi al Educaţiei fizice şi al sportului, Nicu T. Alexie s-a născut în Drăgăşani, în cartierul Bârsanu, în 1927, ca fiu al cismarului Toma Nicu şi al Elisabetei de profesie casnică. 
  
Drumul spre afirmare al acestuia a fost unul dintre cele mai luminoase şi drepte, graţie calităţilor intelectuale cu care l-a înzestrat natura. 
  
După o viaţă de muncă şi împliniri, dar şi de piedici şi necazuri inerente, s-a decis să-şi depene într-o carte de memorii, amintirile. Aşa se face că la vârsta de 78 de ani a oferit cititorilor cartea intitulată „Am râs mult şi am plâns puţin,” cu subtitlul „Memoriile unui oltean, care s-a străduit cât a trăit să rămână om”  
  
Din această valoroasă şi originală carte ne propumem să oferim cititorilor publicaţiei noastre câteva secvenţe ilustrative.  
  
* 
  
Pe coperta a patra a voluminoasei cărţi de memorii, cu titlul de mai sus, publicată la Editura Garamond, în anul 2005, Nicu Alexie şi-a sintetizat întreaga traiectorie a existenţei sale în următoarele cuvinte: 
  
„Cine sunt? M-am născut în Drăgăşani, judeţul Vâlcea, în anul 1927. Sunt săgetător; astrele şi ursitoarele m-au îndemnat să nu preget, să starui şi să mă zbat. Am terminat aproape tot ce-am început. Grădiniţa, şcoala primară şi gimnaziul le-am parcurs în târgul meu-Drăgăşani, cel mai iubit loc din lume, în care am visat şi am ţesut primele gânduri, să zbor, să cutez, să aflu câte ceva despre viaţa şi timpul meu. 
  
Din „gara lui mică” am plecat spre Râmnicu Vâlcea, unde am absolvit liceul „Alexandru Lahovari” (1946) şi apoi, prin Piatra Olt, răscruce de drumuri, am luat calea Bucureştiului, în care mi-am încheit studiile universitare la Facultatea de Drept şi la Academia Naţională de Educaţie fizică (1951), de unde în 1952 am trecut Prutul să obţin titlul de doctor în ştiinţe pedagogice, în marele oraş al nordului Europei, la Sankt Petersburg (1955) 
  
Intrând din 1950 pe poarta învăţământului universitar şi a cercetării, am rămas acolo mai mult de jumătate de secol (2004) şi aş mai fi stat dacă nu m-ar fi gonit că sunt de-acum bătrân şi că locul meu este în lumea celor drepţi, care nu cuvântă. 
  
Aflasem deja multe şi neştiute despre un domeniu mult iubit. Am avut apoi vremea dăruită de Cel de Sus, care m-a iubit, să inspir şi să coordonez scrierea Enciclopediei Educaţiei Fizice şi Sportului din România (1994-2002), carte a cărţilor, fără seamăn în Europa şi în alte continente. 
  
Până atunci, limpezisem terminologia domeniului şi-i dăruisem teorii şi îndreptare care aveau menirea să-i confere statutul de ştiinţă consacrată în jumătatea a doua a secolului XX (modelare, programare, raţionalizare, algoritmizare, obiectivizare şi evaluare) 
  
Am mai avut timp să-mi scriu şi memoriile, carte de suflet închinată părinţilor şi oraşului meu dintre vii. Vreau să cred că n-am făcut umbră fără rost pământului. 
  
Cititorul, studenţii şi cei care m-au cunoscut o vor spune cu sinceritate, deschis şi spontan. Eu nu-i voi mai auzi, pentru că voi fi atât de departe, nemaiputând afla reproşurile, părerile şi suspinele, dacă le voi fi meritat” 
  
* 
  
„Dacă am avut o însuşire pe care nu ştiu cine mi-a strecurat-o în minte, în suflet, în sân, a fost puterea neîntreruptă de a iubi viaţa, femeia, copilul, floarea şi semenul. 
  
Lângă toate acestea am trăit opt decenii nesăturându-mă de gingăşia, parfumul şi conturul lor.Cine le uită sau nu le-a avut este un om trist şi de nimic.” 
  
* 
  
„Inspirat de Octavian Goga, cred că trecutul este înserare şi apoi întuneric. Amintirile sunt candele şi lumini de opaiţ, care ne ajută şi ne apără să nu uităm imaginile lumii pe care am trăit-o, gândurile şi sentimentele care au dat vieţii sens, definindu-ne” 
  
Emil Istocescu 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nicu T.Alexis, personalitate distinsă / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 293, Anul I, 20 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!