CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: Nicolae Postolache         Ediţia nr. 609 din 31 august 2012        Toate Articolele Autorului

Nicolae POSTOLACHE - DEOUMANISMUL - UN SUBIECT DE CERCETARE INTER- ŞI MULTI DISCIPLINARĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
.  
De curând a apărut sub semnătura publicistului şi filosofului Alexandru Oblu cea de-a doua ediţie a cărţii „Deoumanismul, al patrulea val” (o inedită viziune social-liberală a viitorului), Editura Agora, Călăraşi, 2011. Mai întâi aş dori să remarc această neobişnuită îngemănare dintre numele autorului, OBLU, nume predestinat să spună lucrurilor pe nume, direct şi fără ocolişuri- şi cel al editurii călărăşene AGORA, piaţa centrală în oraşele Vechii Elade, loc de desfăşurare a adunărilor poporului (demosului) şi de dezbateri publice. Apoi aş dori să aduc felicitările mele sincere autorului şi editorului pentru tot ceea ce ne-au oferit în cele 312 pagini ale DEOUMANISMULUI!  
 
Scrisă „în onoarea singurului Dumnezeu”, cu gândul la îmbunătăţirea reală şi autentică a omului şi la primenirea lumii actuale, Deoumanismul, respectiv umanismul îndumnezeit, este o scriere cu totul specială. Una care se sprijină pe un mesaj politico-religios aparte. Cartea are trei paliere: filosofic, politic şi religios şi cu ajutorul lor Al. Oblu fundamentează o adevărată doctrină pe care o şi probează în realitatea românească. Autorul, un binecunoscut publicist, a abordat subiectul într-o manieră americană: fără a face trimiteri la sursele documentării în detaliu (fie ele titluri de carte sau pagini de revistă, carte, de pe internet) ci numai la numele autorilor citaţi, nume care reflectă o bibliografie vastă, diversă şi de actualitate.  
 
Cartea domnului Al. Oblu abundă în păreri pertinente şi originale privind societatea civilă, religia creştină, umanismul occidental, iudaismul, masoneria, democraţia etc. O multitudine de texte din literatura politică, filosofică, patriotică- şi nu numai, îl ajută pe autor în demersul său, transformându-se în argumente solide şi originale care revoluţionează oarecum modul în care este privită şi abordată în prezent viaţa politică şi religioasă din ţara noastră. Deoumanismul, în maniera la care este tratat de autor, invită societatea civilă cel puţin la aprofundarea studiului dacă nu la reflecţie, apoi la reformarea ei şi a programului său politic.  
 
Al. Oblu militează pentru omul îmbunătăţit şi ne invită la lupta împotriva sistemului mafiot care a pus stăpânire pe neamul nostru şi pe România. La prima vedere, asocierea Deoumanismului cu ortodoxia socială şi socialismul îndumnezeit, liberalist pare ceva imposibil, însă pe măsura aprofundării lecturii ne dăm seama că o asemenea doctrină social liberală, o asemenea credinţă politică, eminamente democratică poate fi reală în condiţiile unui comportament moral normativ şi ale convieţuirii în lege.  
 
Nu putem aborda aici fiecare capitol al volumului, cu toate problemele sale, cu care cititorul poate fi de acord sau nu şi în această ultimă situaţie autorul li se adresează: „Reînomeniţivă şi voi, fraţilor!”. „Treziţi-vă în Deoumanism şi evitaţi prăpastia!” (p. 21). Cartea trebuie într-adevăr citită, recitită chiar, deoarece „Deoumanismul poate fi un milion de lucruri- cum declară autorul- dar el este în primul rând alternativa de reînomenire a genului căzut sub ofensiva oarbă a globalizării care, dacă rămâne necontracarată ne va înmormânta pe toţi” (p. 23).  
 
O ideologie mixtă (sic!), o credinţă politică, profund pragmatică, o schimbare integrală, revoluţionară de concepţie, atitudine şi acţiune socială, un Viitor Testament după care să funcţioneze acel Stat Civic al legii- iată ce ne oferă, prin Deoumanismul său Al. Oblu, OMUL. Din aceste câteva motive autorul se consideră îndreptăţit să numească demersul său generos, acest complex ideatic care este Deoumanismul, AL PATRULEA VAL! „O mişcare pentru o civilizaţie a păcii”. Frumoasă rostire! Ca şi aceasta: „Axa lumii deoumaniste şi izvorul său dintâi este Dumnezeul Unic Curcubeu, Autor suprem şi singur liant al Totului... (p. 30)  
 
Principiile şi valorile Deoumanismului îl fac viabil ca tip inedit de orânduire încă neîncepută, una în care predomină LEGEA, credinţa politică. Expresia politică a Deoumanismului este un partid nou, ortodox deoumanist, social-liberal exemplar, o paradigmă a socialismului îndumnezeit- cum propune autorul (p. 70). Un partid al clasei de mijloc, care se opune legalizării partidelor pe criterii etnice, un partid al meritocraţilor care militează, între altele, pentru demasonizarea integrală a tuturor structurilor de putere în stat (p. 84).  
 
Ajuns aici cu prezentarea cărţii, carte care pune probleme încă nedezbătute îndeajuns de media românească, mă întreb ce l-a determinat pe experimentatul publicist să scrie: „Mulţumim bunului Dumnezeu că există! Pentru că alfel n-ar fi fost posibil să ne publice cineva cu ceea ce scriem aici sub propria semnătură...” De ce, domnule Oblu? Oare nu ştiţi că astăzi nu mai avem teme şi subiecte interzise discuţiei/dezbaterii publice?  
 
Din antichitate şi până astăzi omenirea a încercat fel de fel de modele de organizare statală şi de doctrine politice, lăsând impresia că nimic nu mai poate fi inventat. Numai că Al. Oblu, în anii 2010/2011 a mai adăugat un model: Deoumanismul. Pentru lansarea şi susţinerea lui autorul se referă la Dumnezeu (care nu figurează, nu este numit explicit în preambulul viitoarei Constituţii Europene), Novus Ordo Seclorum (Noua Ordine Mondială), Protocoalele înţelepţilor Sionului, Grupul/Clubul Bilderberg, Fondul Monetar Internaţional etc.  
 
Sunt teme şi domenii a căror importanţă, este greu de ascuns şi de aceea merită a fi dezbătute şi aprofundate pentru a oferi cititorului piste de abordare corecte. „Deoumanismul” lui Al. Oblu este nu numai o doctrină, o carte, un subiect interesant care solicită în continuare o abordare inter- şi multidisciplinară, dar poate fi şi un domeniu de cuprins în viitoarele planuri de învăţământ la masteratele unor facultăţi.  
 
În sfârşit, ar mai fi de menţionat stilul aparte, frumos al autorului, cele câteva cuvinte şi sintagme noi introduse (rinocerizare, dolarizare, şomerizare, monştri ai averilor etc), prezenţa unor inexactităţi în cronologie, a unor tautologii, greşeli de tipar (inerente), umorul subtil, delicat la adresa celor cărora le strigă mereu: „Treziţi-vă în deoumanism şi evitaţi prăpastia!”; „Reînomeniţi-vă şi voi, fraţilor!”  
 
Cartea domnului Al. Oblu invită nu numai la solidaritate umană, pace şi înţelegere, dar şi la reflecţie profundă, la schimbarea unor atitudini şi mentalităţi spre înfăptuirea noii societăţi, Societatea Deoumanistă, Statul Civic al Legii.  
 
Prof. univ. dr. Nicolae POSTOLACHE  
Bucureşti  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Nicolae POSTOLACHE - DEOUMANISMUL - UN SUBIECT DE CERCETARE INTER- ŞI MULTI DISCIPLINARĂ / Nicolae Postolache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 609, Anul II, 31 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Nicolae Postolache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Nicolae Postolache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!