CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Vocatii >  
Autor: George Baciu         Ediţia nr. 204 din 23 iulie 2011        Toate Articolele Autorului

NICOLAE LINCA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nicolae Linca 
  
S-a născut la 1 ianuarie 1929 în localitatea Cergău Mare, judeţul Alba. A fost singurul român campion olimpic la box, Melbourne, 1956. 
  
La Helsinki, 1952 a fost clasat al nouălea după o victorie 3-0 contra lui Sergio Gascue (Venezuela) şi o înfrângere în faţa lui Gunther Heideman (Germania), care avea să cucerească medalia de bronz ; La Campionatele Europene de la Varşovia 1953 (medalie de bronz) ; La Campionatele Europene de la Berlin, 1955 (medalie de bronz) ; L-a învins pe Frederick Tiedt din Irlanda, în meciul pentru medalia olimpică de aur la categoria semimijlocie la Melbourne, 1956. De remarcat că în ultimele meciuri, inclusiv finala, Linca a jucat cu o luxaţie la un deget al mâinii drepte. Nicolae Linca a disputat 306 meciuri oficiale, din care a pierdut doar 25. 
  
În 2005 a fost decorat de preşedintele Romaniei cu Ordinul "Meritul Sportiv"Clasa I . 
  
A murit la 27 iunie 2008, suferind de Parkinson şi Alzheimer. Elena Linca, sotia sa, i-a stat alături şi, în ultima parte a vietii, Nicolae Linca şi-a trăit clipele imobilizat la pat. A fost înmormântat în cimitirul bisericii greco-catolice din Feisa - Alba, deşi autorităţile au propus ca locul său de veci să fie în Cimitirul Eroilor din Alba Iulia.. 
  
Începând cu 2009 turneul internaţional de box "Centura de Aur"va purta numele lui Nicolae Linca, singurul pugilist campion olimpic din România. 
  
Se spune că, după 1989, când Nicolae Linca a fost vizitat la Feisa de fiul învinsului său din finala olimpică la categoria semimijlocie din 1956, irlandezul Frederick Tiedt, acesta l-ar fi întrebat unde este amplasată statuia sa. Fiul irlandezului a rămas cel puţin uimit când i s-a răspuns că Linca, medaliat cu aur, nu a fost omagiat printr-un astfel de gest de către români, în condiţiile în care tatălui său, vicecampion olimpic, i s-a ridicat chiar o statuie în ţara natală. 
  
Din păcate, Nicolae Linca este condamnat la uitare post-mortem. 
  
__________________ 
  
Bibliografie : 
  
1. Ochialbi, Paul, Henţ, Petre, Careul magic românesc, Ed. Stadion, Bucureşti, 1974. 
  
George Baciu 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
NICOLAE LINCA / George Baciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 204, Anul I, 23 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Baciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Baciu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!