CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Anunturi >  
Autor: Nicolae Băciuţ         Ediţia nr. 522 din 05 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

Nicolae BĂCIUŢ - FESTIVALUL NAŢIONAL DE CREAŢIE ŞI INTERPRETARE „ANA BLANDIANA” - EDIŢIA I
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Brăila a fost gazda primului concurs de creaţie dedicat unui scriitor în viaţă. Organizat de Şcoala “C. Sandu Aldea” din Brăila, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional Mureş, alte instituţii de cultură brăilene, Festivalul şi-a propus să reconsidere tiparele unor astfel de competiţii literare, limitate la autori care nu mai sunt în viaţă, şi să propună şi să impună valori contemporane, aflate în conştiinţa publicului larg. 
  
Prezenţa unui scriitor la un Festival care îi este dedicat nu face decât să sporească interesul şi impactul, aducând servicii literaturii, lecturii. Alegerea Anei Blandiana a fost una inspirată, poeta, laureată a Premului Herder pentru literatură, ridicându-se peste aşteptările publicului brăilean de poezie, care s-a considerat privilegiat prin onoarea găzduirii acestui concurs. Tematica Concursului a fost “Îngeri de cuvinte” şi a avut patru secţiuni: Creaţie literară - poezie; II. Critică/Analiză literară; III. Recitare; IV. Interpretare Folk. 
  
Au participat aproape o mie de elevi din toată ţara şi din Republica Moldova, fiind acordate peste 100 de premii. Totodată, o selecţie din textele participante la concurs au fost publicate în trei antologii: “Despre îngeri” – interpretare critică a poeziei Anei Blandiana, “Între alb şi negru”, eseuri, “La umbra poemelor în floare”, versuri, care au făcut parte, alături de alte cărţi, dintre premiile acordate. 
  
Marele Premiu al Festivalului a revenit elevei Iuliana Vrabie, clasa a XII-a, de la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri” din Galaţi, coord. prof. dr. Corneliu Goldu, care a avut şi cei mai mulţi participanţi, la toate secţiunile. Între laureaţi: Maria Ana Gâbu (Dorohoi), Alexa Sămărescu (Râmnicu Vâlcea), Luciana Moroianu (Brăila), Andreea Voicu (Târgovişte), Iulia Grăjdănescu (Ineu, Arad), Miruna Ioana Miron (Brăila), Alexandra Ciubotaru (Galaţi), Teodora Gogu (Brăila), Adrian Radu Racoviţă (Galaţi), Maria Ana Dincă (Călăraşi), Gabriela Anca Vărzariu (Drăgăşani), toţi distinşi cu Premiul I. 
  
În cadrul Festivalului, s-a organizat şi Simpozionul Interjudeţean - „POETICA ANEI BLANDIANA - EXERCIŢII DE ASCEZĂ”, găzduit de Casa Memorială “Panait Istrati”. 
  
Pe parcursul Festivalului, s-au întâlnit cu cititorii scriitorii Ana Blandiana, Romulus Rusan, Nicolae Băciuţ, unul din iniţiatorii acestui proiect, alături de prof. dr. Gabriela Vasiliu, sufletul şi coordonatorul întregii manifestări. Au avut loc recitaluri de muzică şi poezie, numeroase momente artistice susţinute de elevii şcolii gazdă, care au reuşit să impresioneze la superlativ prin prestaţiile lor. „Sunt profund intimidată la gândul că acest proiect, care cu atâta sensibilitate şi fantezie reuşeşte să transforme copilăria într-o armă de cucerire a lumii prin poezie, este construit pe marginea paginilor mele. Dar important nu este numele meu, ci felul în care astfel copiii pot fi salvaţi din nepăsarea şi agresivitatea din jur”, mărturisea Ana Blandiana la finalul manifestărilor. 
  
Impresia Festivalului a fost copleşitoare, mergând până la a situa acest concurs între cele mai reuşite din istoria acestor manifestări, garanţie a faptului că resursele de creativitate şi literară şi artistică sunt foarte mari. Trebuie doar câte un dascăl, precum Gabriela Vasiliu, care să sfinţească locul. 
  
Nicolae BĂCIUŢ 
  
Revista „Răsunetul” 
  
Bistriţa-Năsăud 
  
5 iunie 2012 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Nicolae BĂCIUŢ - FESTIVALUL NAŢIONAL DE CREAŢIE ŞI INTERPRETARE „ANA BLANDIANA” - EDIŢIA I / Nicolae Băciuţ : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 522, Anul II, 05 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Nicolae Băciuţ : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Nicolae Băciuţ
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!