CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Redactia > Autori >  

BIOGRAFIE AUTOR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
NICOLAE NISTOR  
  
Nicolae Nistor (n. 24 martie 1958, Mihăeşti, Vâlcea, actualmente fiind domiciliat în Râmnicu Vâlcea): După anul 1989 a editat şi a colaborat cu săptămânalul 7 zile”şi cotitdianul „Actualitatea vâlceană”. A participat constant la emisiuni TV şi Radio, locale și naționale.Cărțile autorului au fost prezentate la târgurile naționale și internaționale. Este unul dintre fondatorii Societăţii Culturale „Anton Pann” (membru în Consiliul Director), al Cenaclului Poetic Schenk și al Cercului Literar de la Cluj. A primit Premiul de Excelență eCreator și a fost laureat pentru poezie cu Mențiune Specială la Festivalul eCreator (ediția a II-a). De asemenea, Nicolae Nistor este laureat al Concursului Național de Poezie „Radu Cârneci” (locul VI, mențiune și diplomă de onoare semnate de Florian Copcea). Diplomă di merito la Concorso di poesia IL PARNASO-PREMIO ANGELO DI VECCHIA” IV EDIZIONE 2018/2019 Nicolae Nistor a publicat și a fost consemnat în numeroase reviste literare dintre care menționăm:Poezia,Convorbiri Literare, Plumb, Argeș, Rotonda Valahă, Algoritm Literar, Mișcarea Literară,Conta, Caligraf, Vatra Veche,Astra,Luceafărul,Nordul Literar,Semne, Revista Nouă, Urmuz, Cafeneaua Literară, Cenaclul de la Păltiniș, eCreator, Noul Literator, Creneluri Sighișorene, Cervantes, Glasul Iubirii, Ante Portas, Sintagme literare,Oltart,Arte,Destine literare,Arena literară, Singur,Top Litera, Cultura Vâlceană, Spații Culturale, Povestea Vorbii, Impact, Helis, Meridianul Cultural Românesc,Logos și Agape, Mărturii culturale, Monitorul de poezie, Extemporal liric,Constelații diamantine,D Led Force Magazin,Revist Latitudinea(Sydney-Australia)Observatorulcultural(Toronto,Canada), AșiiRomâni(Germania),Oravița Confluențe,  
  
Astralis,Nautilus(Israel),Lumină Lin( New York),Tecuciul literar și artistic, Poezii pentru sufeltul meu(Montreal,Canada)ș.a.  
  
 
  
Cronici: în revistele Argeș, Astra, Luceafărul, Vatra Veche, Sintagme Literare, Boema,Axa News, Parnas XXI ș.a. Dintre referințele critice, comentate public, le menționăm pe cele semnate de: Mihai Antonescu, Doru Dăncuș, Cornel Udrea, Florian Copcea, Ilorian Păunoiu, Nicolae Dragoș, Ștefan Cazimir, Nicolae Sava, Marian Ilea, Mihai, Traiasta, Ionel Bota, Daniel Marian, Daniel Luca, Ioan Romeo Roșiianu, Dumitru Sârghie, Dan Salapa, Milian Oros, Serghie Bucur, Ana Podaru, Mihaela Rădulescu, George Voica, Raluca Faraon, Petre Cichirdan etc.  
  
 
  
Prezent în antologiile:  
  
 
  
Scrisul de azi, Așii Cuvântului (50+5poeți), Antologiile Societății Culturale „Anton Pann”, Antologia – Poetica: Cenaclul Poetic Schenk (2018), Antologia de poezie Cercul Poeților” (vol. 2) și (vol.3), Vise târzii, Limba noastră Eminească, Antologia Poetică Vâlceană, Ochi de lumină, Dicționarul de reliefuri literare (selecție făcută de Marian Moga), Poeți în Arenă,Almanah Sintagme Literare 2019 ș.a.  
  
 
  
Volume publicate:  
  
 
  
Scrisori către Eva (volum premiat de editura Singur, de Societatea Culturală „Anton Pann” şi de Radio Unirea din Diaspora românească, editura Singur, Târgoviște, 2014)  
  
Îngerul timpului (editura Singur, Târgoviște, 2015) propusă unui sondaj făcut de Bookaholic, pentru Cea mai bună carte românească din 2015. Baleiajul vieții sau impedanța spamei (editura Singur, Târgoviște, 2016)Iubire cu gust de marsala (editura Singur, Târgoviște, 2016,  
  
Elefantul din vitrina de cristal (editura eCreator, Baia Mare, 2018)  
  
Dicolo de întuneric(editura Hoffman,seria Hoffman Contemporan,2019) Volumul a fost lansat și la Gaudeamus 2019.  
  
Biografia și cărțile autorului pot fi citite pe portalul ISSUU.  
  
Cărțile autorului au fost prezentate la târgurile de carte din țară și din străinătate!  
  
 
  
Copyright © 2018 Nicolae Nistor  
  
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.  
  
 
  
 
  
Referințe critice:  
  
  • Cronici la Elefantul din vitrina de cristal, în revista „Argeș” și revista „eCreator”, semnate de Ioan Romeo Roșiianu. La același volum semnează cronică Daniel Luca, dar și scriitorul Marian Ilea, în ziarul „Glasul Maramureșului” și pe www.axanews.ro. Elefantul din vitrina de cristal se bucură și de o microcronică realizată de Milian Oros.
  • Cronci la patru volume de poezii în Filoverba - Repere critice (în numerele 2,3,4) și Filoverba Magna, semnate de Dan Șalapa;
  • Cronici la volumele de poezii: Scrisori către Eva, Îngerul timpului, Baleiajul vieții sau impedanța spaimei, Iubire cu gust de Marsala și Elefantul din vitrina de cristal, semnate de Daniel Marian, apărute în ciclul de cărți de critică literară O bibliotecă pentru balansoarul meu și în revistele: „Sintagme literare” și „eCreator”;
  • Cronică la creațiile publicate în Antologia „Cercului Literar de la Cluj”, semnată de Ionel Bota.
  • Alte referințe critice sub semnătura unor membri U.S.R., dintre care menționăm pe: Mihai Antonescu, Doru Dăncuș, Cornel Udrea, Florian Copcea, Ilorian Păunoiu etc.
 
  
Scriitorul Marian Ilea dedică celui mai recent volum de versuri al poetului Nicolae Nistor, Elefantul din vitrina de cristal, articolul de critică literară „Magazionerul” poet și sutele de poeme aflate pe stoc, în care afirmă că „(...) Nicolae Nistor lucrează cu cuvântul, construieşte versul, obţine atmosfera, apar poeme după poeme pe care le poţi solicita ca extremă urgenţă în crize existenţiale. Poetul ţi le oferă ca piese de schimb, care înlocuiesc nişte piese uzate în propria-ţi existenţă. Elefantul din vitrina de cristal oferă piesele de schimb pe care cititorii le pot folosi înlocuind gânduri uzate, drame în desfăşurare, tristeţi aparent ireversibile. Un poet ca Nicolae Nistor are blândeţea şi înţelepciunea celui trecut prin multe, poemele lui oblojesc rănile celor aflaţi în nevoie. Şi Nicolae Nistor nu se dezminte nici în felul în care-şi trăieşte viaţa-i spectaculoasă. E şi posesorul unui umor de calitate şi antrenor cultural şi om ce „atacă” plin de înţelegere durerea fiecăruia. (...) Soi rar poetul acesta, aşa că e util să ne uităm în magazie (vitrina de cristal) unde, într-o ordine desăvârşită, aşteaptă poemele cititorii. Primul poem (merită citit în întregime!) care ne-a atras atenţia e, fireşte, cel care dă titlul volumului: Elefantul din vitrina de cristal. Cităm: „Călca atent printre bibelouri/ să nu strivească visele/ de porţelan ale acestei lumi/ pe lângă el treceau coloane de muribunzi/ fără conştiinţă care mergeau/ în pădure să moară/… singurul loc sigur/ în afara vitrinei/ unde era scos/ la vânzare/ o vânzare de lux/ pentru că era alb/ apoi închis în el/ refăcea visele/ prin descătuşarea cuvintelor/ ca un galop de elefant tânăr/ care împrăştie cristale”. Apare şi-n acest poem şi-n altele din volum arta şi plăcerea de a povesti pe care Nicolae Nistor o foloseşte adeseori când vine vorba de evenimentele majore ale lumii: naşterea, viaţa, iubirea, moartea. În Fecioare dansând, aproape esenian, poetul trăieşte fiorul misterului iubirii: „Mă doreşti ca un vin/ adormind spre seară/ gustul iubirii/ de la genunchi în sus/ teasc cu scurgeri rose/ dansante/ te simt plutind/ peste linişte/ în nopţile/ când fecioarele/ cu tălpile calde/ îşi deschid coapsele“. Umorul dă în clocot şi e de factură rară - englezească - în poeme ca Sarmale englezeşti. Cităm: „Se terminaseră sarmalele/ de la bodega de lângă anticariat/ unde dormeau cărţile./ Câte un autor dansa pe mesele/ unui vânzător de speranţe/ fără papagal./ Atunci vigilenţa mea era trează pe Tamisa/ atâta frig din lipsă de whisky/ au tras obloanele pe singurătate/ pe un refugiat rătăcit de Crăciun/ lângă o singurătate beată/ o doamnă ce ţinea pe Dickens în geantă“. Şi exemplele ar putea continua. În magazia magazionerului poet se găsesc multe piese de schimb în destinul fiecăruia, nemăsluite, originale, cu grad de utilitate practică ridicat!  
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
Referinţă Bibliografică:
BIOGRAFIE AUTOR / Nicolae Nistor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1903, Anul VI, 17 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Nicolae Nistor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Nicolae Nistor
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!