CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Recomanda >  

NEVOIA DE SCHIMBARE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Este o dorinţă absolut naturală să faci din când în când schimbări în viaţa ta, mai ales la început de an, să faci o reevaluare a propriilor valori şi a ceea ce ai mai important în viaţa. Schimbăm stilul de viaţă, dieta, mentalităţile, raportul cu ceilalţi semeni, valorile, idealurile. A trăi, înseamnă a schimba. Schimbarea e motorul vieţii care o trage înainte, o reîmprospătează şi o dinamizează, ne ţine mai aproape de anii tinereţii. E un ajutor pentru adaptabilitate şi schimbările sociale, în tehnică şi informaţiile care se petrec rapid sub ochii noştri. Într-o lume dinamică şi în continuă schimbare, se impune să ţinem ritmul prin prefacerile asumate. Pe noi, cei cu rădăcinile în altă ţară, ne mână de la spate mai aprig nevoia schimbării atat de necesară adaptării noului mediu. Uneori o schimbare în viaţa noastră poate face minuni, mai ales când suntem stresaţi, când ne apasă anxietatea, vinovăţia, diverse fobii, depresii, traume emoţionale sau când este scăzut respectul de sine, (self-esteem). Nevoia de schimbare îşi găseşte ecou în discursul lăuntric al omului. Întoarcerea către sine este o redobândire a propriei identităţi. Sunt nevoi exterioare, dar şi interioare, schimbarea unor repere, a valorilor şi principiilor. Cheia înaintării în viaţă, este în mâinile noastre, este schimbarea şi împlinirea prin căutare. Albert Einstein spunea: “Lumea pe care am creat-o este produsul felului în care gândim. Avem nevoie de un nou mod de a gândi. Avem nevoie de o nouă inteligenţă”. 
  
Cu toate acestea, nu este prea uşor să acceptam schimbarea. Asta înseamnă să renunţi, să jertfeşti, să dărâmi şi să înalţi reclădind. Ne trebuie un anumit curaj pentru a porni spre înainte fără teamă, să schimbăm înţelesurile care ne-au mobilat gândurile şi simţirile şi să descoperm noi adevăruri. Schimbările impun experienţe noi care remodelează gândirea şi aceasta conduce la un nou ciclu de schimbări. Îţi cer răspunsuri clare la nişte întrebări: Cum rezolvi dilema luptei pentru a-ţi construi propria identitate, pentru a da personalităţii tale un un contur precis, aspectul care te face „să fii tu”, dar în acelaşi timp să te schimbi, lăsându-te modelat după nevoi? Cum faci controlul ca să ştii că eşti pe drumul bun?... Când o persoana care ne place îşi schimbă opinia pe care o avea acum un an şi îl consideram curajos şi flexibil, iar dacă persoana nu ne place, îl considerăm mincinos. Avem puterea să cântărim schimbarea şi nu persoana? 
  
Viaţa ne-a arătat că nu suntem întotdeauna suficient de curajoţi ca să deschidem uşa necunoscutului să intre în viaţa noastră. Prin definiţie, omul se fereşte de schimbare pentru că aceasta aduce o noutate nepalpabilă, o situatie inedită, a carei dimensiune nu o poate pătrunde dinainte. Când călătoreşti cu trenul şi o persoană deschide uşa compartimentului intrebând politicos dacă mai este un loc liber, într-o tăcere prelungită, feţele tuturor îi răspund muteşte un răspicat “nu”, dar după ce se asează, devine treptat o companie plăcută, iar la despărţire se schimbă chiar adresele. 
  
Uneori rezultatul obţinut prin schimbare poate să nu fie cu mult mai bun decât cel anterior, dar tot este important, fiindca este ceva diferit. Lipsa schimbării ne azvârle în braţele tiranicei banalităţi, ne fixează într-un rol pe care îl jucăm într-o piesă până la nesfârşit, aproape automat, ne uzează individualitatea. Scurgerea timpului şi repetabilitatea faptelor de viaţă ne duc traiul în rutină. Ba mai mult, când absenţa ei e prea severă, poate duce la o încremenire cu urmări nefaste, asa cum se întâmplă cu islamismul care nu permite emanciparea pentru a carei înfrânare nu face nici un fel de concesii, mergând pana la moarte. Lady Astor spunea: „Oamenii cei mai periculoşi sunt cei care vor să schimbe totul şi cei care nu vor să schimbe nimic”. 
  
Inerţia este opacă, dar dacă vrem să o spargem, lăsăm razele soarelui să pătrundă în viaţa noastră. Recunoaştem nevoia de schimbare numai atunci când suntem pregătiţi, deşi toţi ştim şi gândim ca filosoful grec Heraclit că nu ne scăldăm de doua ori în aceeaşi apă a râului. Natura umană ne pune adeseori piedici, pentru că viaţa noastră interioara, resorturile psihice, nu ţin în totalitate de controlul conştient sau de vointă noastră. Voinţa nu întotdeauna ajunge la rădăcina trăsaturilor care ne caracterizează. Caragiale a ilustrat strălucit această idee punând în gura lui Farfuridi memorabila dilemă: „ori sã se revizuiascã, primesc! dar atunci sã nu se schimbe nimica; ori sã nu se revizuiascã, primesc! dar atunci sã se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale...“ 
  
De multe ori, nevoia de schimbare este contracarată de nevoia de prudenţă. Ne este teamă că pasul făcut înainte să nu ne ducă în depăşire nereglementară, ori să ne surprindă neprevăzutul. Trebuie să calcăm cu atenţie pe terenul nou, dar şi să fim atenţi să nu azvarlim ce este de prisos, sa nu aruncăm şi copilul împreună cu apa din copaie. Ne trebuie o “rece cumpăna-a gândirii” (“Glossa” Eminescu) ca să ştim ce păstrăm din zestrea adunată şi ce dăm peste bord. În decembrie, 1989, când eram cuprinsă de înflăcărările entuziasmului năruirii comunismului, am rămas mută de uimire auzind-o pe prietena mea despre care stiam sigur că nutrea aceleaşi sentimente ca şi mine, că pe ea o sperie profund asemenea schimbări, pentru ca nu cunoaşte ce va urma şi necunoscutul îi creeaza o grea şi dureroasă derută. Am înţeles-o mult mai tarziu, când, între ceea ce speram şi âmplinire, s-a aşternut un drum înceţoşat, anevoios, bulversat, dureros şi mult mai lung.  
  
Aşadar, nevoia de schimbare poate fi privită din mai multe unghiuri de vedere, fie ca adaptare sau flexibilitate, fie ca un atribut doar al tinereţii, fie inconsecvenţă, nestatornicie şi superficialitate, depinde de fiecare ce alege.  
  
Eu am ales. De-a lungul vieţii, trecând prin atatea prefaceri, am ajuns la concluzia că trebuie să-i multumesc trecutului pentru că m-a modelat, indiferent cum a fost el, cu bune, cu rele şi că m-a învîţat să accept schimbarea pe care o consider cheia înaintării în viaţă, asemenea unor adevaruri noi, vechi de cand lumea, ori cum zice genialul nostru poet: „Toate-s vechi şi nouă toate”. 
  
În rugăciunile mele spun şi eu ca şi Sfantul Francisc de Assisi: „Doamne dă-mi liniştea să accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul să schimb lucrurile pe care pot să le schimb şi înţelepciunea să văd diferenţa între ele”. 
  
Elena BUICĂ 
  
Pickering, Toronto, Canada 
  
! februarie 2012 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
NEVOIA DE SCHIMBARE / Elena Buică : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 400, Anul II, 04 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Elena Buică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elena Buică
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!