CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  
Autor: Marina Glodici         Ediţia nr. 147 din 27 mai 2011        Toate Articolele Autorului

Muzeul Judeţean de Istorie Maramureş a deschis expoziţia „Ars medica”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În 26 mai, la Centrul de Afaceri Millenium III din Baia Mare a avut loc vernisajul „Ars medica” (Arta medicală) organizat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie în parteneriat cu Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” şi în colaborare cu: dr. Felix Marian din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş şi farmacistul Mihaela Konya de la Farmacia băimăreană „Alga”. 
  
În prezenţa unui public format din: istorici, farmacişti, scriitori, muzeografi, artişti plastici, medici, şefi de instituţii, jurnalişti şi iubitori de cultură, „cavalerii memoriei” au oferit băimărenilor şansa de a viziona o impresionantă expoziţie de cărţi vechi (sec. XVII – XX) şi obiecte (sec. XIX - XX) din domeniul medical ce provin din fondul muzeului şi din colecţii particulare. 
  
Moderatorul evenimentului a fost Viorel Rusu, directorul Muzeului de Istorie. Echipa proiectului expoziţional este formată din: Oana Leşiu, şeful Secţiei de Istorie a muzeului, (curatorul expoziţiei), Georgeta Micu (conservator carte veche) din cadrul aceleaşi instituţii. De asemenea, drd. Dorel Topan, consultant ştiinţific şi dr. Ioan Anghel Negrean, muzeograf din partea Muzeului de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”. 
  
„Această expoziţie a pornit de la ideea domnului dr. Felix Marian şi face parte din proiectul de educaţie muzeală: „Muzeul viu” pe care il derulăm de câţiva ani încoace. Are ca scop valorificarea fondului din domeniul medical, prea puţin promovat până în prezent în expoziţiile permanente. Mulţumesc tuturor celor implicaţi în buna desfăşurare a acestei manifestări cultural – ştiinţifice”, a subliniat Oana Leşiu. 
  
Cărţi vechi, ziare, planşe, ustensile şi recipiente medicale şi farmaceutice 
  
Cei care vor viziona expoziţia, cu singuranţă, nu vor regreta, deoarece vor putea vedea obiecte expuse în premieră şi unele chiar foarte vechi, cărţi originale, ustensile folosite de-alungul timpului în medicină şi farmaceutică, marcând astfel etapele de evoluţie tehnologică în aceste specialităţi şi progresele de cunoaştere a corpului omenesc. 
  
„Sunt cercetător ştiinţific de 40 de ani. De doi ani încoace am dorit să organizez împreună cu muzeografii această expoziţie legată de istoria medicinii. Din cele 300 de cărţi vechi ale muzeului am selectat circa 30. Sper să surprindă plăcut vizitatorii”, a specificat dr. Felix Marian. 
  
Planşele anatomice, imaginile reprezentând aplicarea unor tratamente şi instrumentarul utilizat, au vehiculat printre contemporani şi au păstrat pentru posteritate informaţii scrise şi vizuale de o mare valoare documentară. Ele permit reconstituirea unor realităţi care altfel n-ar mai putea fi cunoscută. 
  
„Prin această expoziţie temporară, propunem publicului o abordare interdisciplinară a cărţii vechi tipărite, atât din punct de vedere ştiinţific de specialitate, respectiv farmacie şi medicină cât şi ca bunuri culturale de patrimoniu. Sperăm ca pe viitor să putem organiza în muzeu o expoziţie permanentă cu această temă şi să avem astfel o ofertă mai completă şi mai atrăgătoare pentru publicul larg”, a precizat Viorel Rusu. 
  
Expoziţia poate fi vizitată timp de două săptămâni, adică până în 8 iunie, de marţi până diminică (cu excepţia zilei de luni când va fi închisă) între orele 12 şi 18. Intrarea este liberă. 
  
Aşadar, sunteţi invitaţi să poposiţi câteva clipe în „hanul din alt veac” pentru a vă mai trage sufletul în graba nemiloasă a zilelor din secolul douăzeci şi unu. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Muzeul Judeţean de Istorie Maramureş a deschis expoziţia „Ars medica” / Marina Glodici : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 147, Anul I, 27 mai 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!