CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  

Muzeul din sufragerie
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Marius Mirăuţă, un colecţionar pasionat de istorie care a prezentat, cu ceva timp în urmă, în cadrul unor expoziţii inedite organizate la Club 60, o serie de documente şi cărţi vechi care au atras atenţia publicului sucevean, deţine numeroase piese de colecţie foarte interesante. Între acestea se află şi o măsea de mamut, care cântăreşte cca. 2 kg, descoperită în anii ’60 în comuna Arbore.  
  
Pasiunea de colecţionar 
  
Măseaua de mamut, ca multe dintre piesele colecţiei sale extrem de diverse (care cuprinde de la obiecte de ceramică, unelte şi arme din diferite epoci istorice, la cărţi foarte vechi şi documente în manuscris din perioada Bucovinei habsburgice) a făcut parte din colecţia lui Toader Hrib, muzeograful autodidact care a adunat, cu multă osârdie şi cheltuială, un valoros fond arheologic, etnografic şi documentar, punând bazele unui muzeu privat unic în perimetrul bucovinean, muzeu care, din păcate, nu a rezistat după moartea lui (1991). 
  
Arborean ca şi Toader Hrib şi la fel de preocupat de păstrarea memoriei locurilor natale, dar şi a memoriei culturale a Bucovinei, Marius Mirăuţă a făcut efortul de a recupera şi reîntregi această colecţie uitată şi parţial risipită, căreia i-a adăugat multe alte piese pe care le-a adunat cu pasiune de colecţionar.  
  
„Toate piesele pe care le deţin - spune zâmbitor Marius Mirăuţă - îmi ocupă sufrageria, biblioteca şi...tot timpul”. 
  
„Piatra” care aduce ghinion 
  
Măseaua de mamut are povestea ei consemnată de Toader Hrib pe file de manuscris. Ea a fost adusă în sat de câţiva arboreni care strângeau piatră de construcţie pe Valea Solcii. „Piatra” aceasta avea caneluri şi era cam uşoară, aşa că oamenii - care erau superstiţioşi - au aruncat-o într-un şanţ, suspicioşi şi temători că ar putea să le aducă ghinion. Cum informaţiile circulau prin sat din gură în gură destul de repede, Toader Hrib a aflat de această „piatră”, a căutat locul şi a recuperat relicva din şanţul noroios în care a fost aruncată, explicându-le cu răbdare sătenilor că nu este vorba de o „piatră”, ci de măseaua unui animal preistoric şi astfel piesa a ajuns în colecţia lui, colecţie care îi aparţine acum lui Marius Mirăuţă. 
  
Cămaşa de zale din Arbore 
  
O altă piesă, bine păstrată, este o cămaşă de zale, care datează din sec. al XIV-lea, mai veche decât cea aflată la Muzeul de Istorie din Suceava. Cămaşa de zale face parte tot dintre piesele recuperate din colecţia lui Toader Hrib şi a fost descoperită în localitatea Arbore, în perimetrul în care a fost cândva curtea boierului Luca Arbure, portarul Cetăţii de scaun a Sucevei din vremea domniei lui Ştefan cel Mare. Marius Mirăuţă, care a adresat instituţiei muzeale sucevene o ofertă de achiziţie pentru întreaga sa colecţie (dar nu a primit încă nici un răspuns) caută o soluţie pentru ca toate obiectele pe care le deţine să poată fi valorificate în interesul publicului.  
  
Tiberiu COSOVAN  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Muzeul din sufragerie / Tiberiu Cosovan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 70, Anul I, 11 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Tiberiu Cosovan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Tiberiu Cosovan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!