CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Expozitie >  
Autor: Marina Glodici         Ediţia nr. 165 din 14 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

MUZEUL DE MINERALOGIE DIN BAIA MARE ESTE UNIC ÎN EUROPA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Maramureşenii sunt tot mai mândri de ţinutul lor pitoresc dar şi de bogaţia subsolului, Maramureşul fiind o veche şi renumită zonă auriferă cu tradiţii vechi în minerit. Asta se poate constata prin creşterea interesului localnicilor dar şi a turiştilor de a vizita colecţiile de exponate ale Muzeului de Mineralogie Baia Mare.
 
De curând s-au încheiat o serie de activităţi culturale naţionale şi europene privind promovarea culturii muzeale, inclusiv din Maramureş, iar Muzeul de Mineralogie a fost unul dintre cele mai vizitate instituţii culturale din zonă.  Acesta este una dintre cele mai emblematice din judeţ şi s-a impus prin originalitatea tematicii şi prin maniera modernă de realizare a expoziţiilor, cu minerale numai din bazinul minier Baia Mare, fiind unic în ţară şi în Europa, cu colecţii de mineralogie deosebit de bogate şi de valoroase.
   
Peste 1000 de eşantioane de o rară şi unică frumuseţe şi peste 2000 de vizitatori
 
Miile de vizitatori, de toate vârstele  şi ocupaţiile care au călcat pragul muzeului au fost încântaţi de superbele exponate, dar şi de condiţiile impecabile şi de ţinută europeană oferite de muzeografi. „Expoziţia permanentă cuprinde peste 1.000 de eşantioane minerale, ea fiind organizată pe patru secţiuni: petrografie, mineralogie, zăcăminte, la parterul clădirii şi „flori de mină”, la etaj. Multe dintre „florile de mină”, prin raritate, perfecţiune, dimensiuni, parageneză, se ridică la valoarea de tezaur în patrimoniul cultural al României”, a subliniat Ioan Bob, directorul Muzeului de Mineralogie Baia Mare.
 
Secţia de Mineralogie a Muzeului a sărbătorit Noaptea Europeană a Muzeelor (din 14 mai 2011) prin organizarea manifestării: „Noaptea magică a florilor de mină. – Comorile pământului în lumini şi umbre”. Programul de vizitare a fost stabilit între orele 19.00 - 01.00 (intrarea până la ora 3), cu acces gratuit tuturor vizitatorilor. Datorită interesului deosebit al publicului, accesul a fost decalat de la ora 17.00. Ca măsuri organizatorice speciale au fost prevăzute iluminarea prin spoturi de efect a exponatelor din secţiunea „estetică” a expoziţiei de bază şi prin proiectarea în buclă închisă pe ecranul de plasmă de mari dimensiuni a variantei de înaltă calitate a prezentării video a muzeului. Pe toată durata evenimentului fluxul vizitatorilor a fost deosebit de intens, înregistrându-se un total de peste 2000 de vizitatori. Ca structură,  poate fi declarat „noaptea familiei”, de asemenea „noaptea tinerilor”, aceste categorii reprezentând ponderea din numărul vizitatorilor.
 
Muzeul a înmânat „diplome de vizitator mineralog amator”
 
Potivit statisticilor,  25% din numărul total de vizitatori s-au aflat pentru prima dată în Muzeul de Mineralogie (unii dintre ei au declarat că locuiesc în imediata vecinătate a muzeului, alţii au declarat că, deşi locuiesc de mulţi ani în Baia Mare, nu au mai vizitat niciodată muzeul, doar datorită acestui eveniment!). Acest fapt reprezintă un succes deosebit în atragerea publicului  local spre muzeu. Circa 1,3% din populaţia municipiului a participat la eveniment. Conducerea secţiei a asigurat furnizarea de informaţii de bază privind orientarea în sălile de expoziţie şi exponatele, precum şi vânzarea de suveniruri la stand. „Copiilor, şi nu numai, le-au fost oferite diplome personalizate de „vizitator mineralog amator”, primite cu multă bucurie (s-au format în mai multe rânduri mici cozi la diplome!). La ora ultimului acces, respectiv ora 3, erau în muzeu circa 100 de persoane”, a precizat ing. Elisabeta Fodor, Şeful Secţiei de Mineralogie a Muzeului.
 
Băimărenii şi nu numai, au avut astfel parte de o noapte cât se poate de frumoasă şi memorabilă, unii vizionând în premieră elementele native precum : aurul careocupă un loc important, piesele de mase spongioase de la mina Cavnic, atrăgând în mod deosebit atenţia. Alături eşantioane de cupru nativ şi arsen nativ botroidal de dimensiuni mari. Printre.mineralele cele mai admirate şi care au dus faima regiunii Baia Mare este baritina ale cărui culori sunt foarte variate de la: incolor, alb-lăptos, galben, brun, brun-închis, roşu intens – culoare unică în lume, până la cenuşiu, albastru intens. Culoarea roşie intensă, unică pe plan mondial, se întâlneşte numai la eşantioanele de la mina Baia Sprie. Baritinele albastre de la mina Cavnic sau cristalele mari de baritină galben/ negru sunt eşantioane cu totul aparte. Cele mai frumoase cristale de gips sunt cele transparente, prisme mari, apărute la mina Cavnic. Cristale de culoare neagră pot fi văzute pe eşantioanele de la mina Herja. Cuarţul, mineralul cel mai răspândit, apare în regiunea Baia Mare sub cele mai diverse forme. Dendritic cu aspect de coral, prisme lungi transparente, cuarţ „brăduleţ” de la mina Cavnic sau ametistul cu nuanţă intensă de la mina Valea Roşie sunt câteva dintre ele. De asemenea, minerale foarte rare precum: semseyitul în rozete gri, fizélyitul în cristale lamelare,fülöppitul, andoritul, klebelsbergitul, toate oferind eşantioane cu importanţă istorică şi mineralogică foarte mare. O vitrină aparte este cea dedicată mineralelor fluorescente. Prin expunerea în lumină ultravioletă, calcitele roz şi fluorinele oferă un „spectacol de lumini” deosebit de apreciat. Surprinzătoare pentru vizitatori sunt concreşterile de cristale. Mărimea acestora, formele exterioare duc cu gândul la diverse animale, sculpturi moderne sau forme geometrice perfecte, jocuri de străluciri şi culori inimaginabile pentru lumea minerală.
 
Aşadar, iată numai câteva dintre minunăţiile Muzeului de Mineralogie băimărean care aşteaptă publicul, zilnic între 10 şi 17 să fie admirate. Nu ezitaţi să treceţi pragul acestei instituţii deoarece, cu siguranţă, nu veţi regreta. 
 
Marina GLODICI
Baia Mare
iunie 2011
 
 
Referinţă Bibliografică:
MUZEUL DE MINERALOGIE DIN BAIA MARE ESTE UNIC ÎN EUROPA / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 165, Anul I, 14 iunie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!