CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Cultural > Vizual >  
Autor: Ruxandra Croitoru         Ediţia nr. 410 din 14 februarie 2012        Toate Articolele Autorului

MUZEUL CEASULUI DIN PLOIESTI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Inima” celor mai multe dintre ele a încetat să mai bată, fără ca aceasta să le fi răpit nimic din farmecul de odinioară. Căci ele nu sunt doar simple ceasuri, ci înainte de toate sunt opere de artă. Plăsmuite în Franţa, Anglia, Germania, Elveţia, România sau Statele Unite ale Americii între secolele XVII – XX, rod al simbiozei dintre tehnică şi artă, aceste bijuterii ale genului îşi deapană din anul 1963 amintirile sub acelaşi acoperiş, acela al Muzeului Ceasului din Ploieşti.  
  
Pendule sau ceasornice în stil Ludovic al XIV-lea, Rococo sau Empire, ceasornice de buzunar sau de salon, cu cadrane aurite sau argintate, împodobite cu figurine graţioase sau cu fine sculpturi, toate vă invită tainic la o călătorie în timp.  
  
În acordurile subtile ale celor câtorva ceasuri care se încăpăţânează să îşi îndeplinească menirea, ticăind armonios, veţi descoperi că ceasurile îşi pot găsi un loc foarte potrivit în tablouri. Aceste exponate, aparţinând stilului Biedermaier, sunt prezentate sub acelaşi nume:“Tablouri cu ceas”, unele fiind înzestrate cu animaţii. Pesemne că arareori aţi avut ocazia să priviţi un tablou pe care se derulează o scenă în care potcovitul unui cal este “admirat” de un căţel care dă încântat din coadă, iar alături de el un fierar îşi face cu dedicaţie meseria.  
  
Spectacolul continuă în holul muzeului, acolo unde sunteţi chemaţi să vă delectaţi cu acordurile intonate de o cutie muzicală. Mecanismul cu ceasornic care dădea naştere acestor sunete era unul pe cât de simplu, pe atât de ingenios: un pieptene de metal atingea proeminenţele aflate pe suprafaţa unui cilindru care se rotea.  
  
La sfârşitul vizitei, o privighetoare din metal vă va demonstra ce bine se pricepe să imite glasul surorilor ei din carne şi oase.  
  
Vizita se va termina prea repede şi cu siguranţă vă veţi întreba: “Doar atât? Asta e tot?”, însă ca la orice muzeu contează calitatea şi nu neapărat numărul exponatelor.  
  
Muzeul Ceasului trebuie parcurs pe îndelete şi savurat aşa cum se cuvine, piesă cu piesă, pentru a îţi da răgazul de a descifra povestea fiecăreia.  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
MUZEUL CEASULUI DIN PLOIESTI / Ruxandra Croitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 410, Anul II, 14 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Ruxandra Croitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ruxandra Croitoru
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!