CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Strofe > Introspectie >  
Autor: Muguraş Maria Petrescu         Ediţia nr. 582 din 04 august 2012        Toate Articolele Autorului

Muguraş Maria PETRESCU - EVENIMENT ROMÂNO-AMERICAN LA NEW YORK

 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
M.N. Rusu:  
„2012 A.D. Sfârşitul violenţei sau timpul unui violent sfârşit?”  
„o reţetă de salvare... sau manual de criză”.  
 
„Nicholas Buda vine la cenaclul Eminescu, din New York şi ne aduce un Făt Frumos pentru literatura de acest gen, a previziunilor metafizice.” Nefiind ceva neobişnuit în literatura de gen, 2012 A.D. „Sfârşitul violenţei sau timpul unui violent sfârşit” se înscrie în galeria acelor cărţi care apar de regulă în momentele de criză socială, care duce implicit la o criză a individului. Astfel de cărţi circulă acum mai mult în literatura americană şi europeană. Astfel de „cărţi au o valoare premonitorie: un concept pe care literatura română l-a pierdut de mult din vedere, pentru că nu putea să prevadă decât sfârşitul viitorului luminos al comunismului pe care l-am trăit cu toţii şi datorită căruia ne aflăm aici.” Din acest punct de vedere criticul literar M. N. Rusu subliniază faptul că Nicholas Buda a devenit „creatorul şi aducătorul reportajului comparatist în comunitatea literară româno-americană”, realizând o adevărată performanţă în „efortul său de a sintetiza toată literatura cu privire la apocalipsa care este şi nu este, pentru că apocalipsa este în noi. Să nu ne înşelăm în privinţa aceasta, o literatură abundentă, dintr-o bibliotecă virtuală, şi nu numai, pe care el a citit-o, este de-a dreptul o perfomanţă. Trece în revistă aproape toate mitologiile pe tema subiectului sfârşitului lumii. Din acest punct de vedere realizează un reportaj comparatist, prin care ne demonstrează că nu cei vechi aveau dreptate, ci noi cei de astăzi care ne pregătim pe baza celor sugerate de cei vechi la o simetrie fericită pentru viitor. Fericirea nu este în spatele mitologiilor, ci în faţa noastră.”  
 
Nicholas Buda:  
 
„Nu este uşor să vorbesc după alocuţiunile părintelui Theodor Damian, care a sesizat extrem de bine mesajul moral al cărţii şi ca atare vi l-a expus, cu pledoaria-i specifică; de asemenea este dificil să exersez echilibristica istorico-profetică generată de volumul 2012 A.D. după comentariile generoase ale d-lui M.N. Rusu şi după caracterizarea făcută de d-na Muguraş Maria Petrescu. Autorii, în general scriitorii, când vine timpul să vorbească despre operele lor, îmbrăţişează poziţii diferite. Unora le face plăcere să vorbească, un fel de laudatum, altora nu. Unii invită la lectură, alţii lecturează ei înşişi spre savoarea auditoriului. Cartea aceasta nu este o carte profetică! Eu nu am autoritatea unui profet. Cartea, mai degrabă, este rezultatul unui jurnalism de bună intenţie, care informează şi nu inflamează societatea. Această carte vine după aproape doi ani de studiu, de călătorii virtuale prin mitologiile vechilor civilizaţii, cum ar fi cea sumeriană, hinduistă, budistă, mayaşă, a indienilor nord americani Hopi, etc. În ecuaţia istorică am inclus şi câteva profeţii ale faimosului Nostradamus şi comentarii ale alchimistului Fulcanelli. Aşa cum remarca dl. M. N. Rusu am petrecut ore în şir în biblioteci virtuale şi nu numai, am citit cărţi şi manuale de specialitate, am audiat ştiri şi comentarii, am colectat informaţii de la agenţiile de profil din Statele Unite ale Americii. Volumul cumulează date din spectrul istorico-mitologic al umanităţii, din sfera socială, religioasă, economică şi politică. Vechile profeţii despre sfârşitul lumii sunt doar un cap de pod, care continuă într-o schematică unitară de-a lungul istoriei umanităţii, ajungând până la noi, oferind astfel un câmp vast de cercetare şi documentare pentru cei care doresc să ştie mai multe despre ceea ce se întâmplă astăzi cu societatea umană.  
 
Această carte nu este un catehism despre viaţa viitoare, nici manual de criză, nici îndreptar eshatologic. Am încercat să păstrez o linie echidistantă, o neutralitate voită, lăsând ca cititorii să decidă pentru ei înşişi. Privind şi analizând trecutul nostru, ca umanitate, pornim de fapt în cunoaşterea lăuntrului, a spaţiului spiritual. Totul porneşte dinlăuntrul nostru. Dragostea dar şi ura, toate pornesc din noi şi trăiesc prin noi. Accentul cărţii cade pe schimbarea structurală a fiinţei umane. Ştim că intrăm acum în Era Vărsătorului, iar molecula de ADN se poate modifica doar în apă. Să fie oare un mesaj ascuns, despre viitoare schimbări genetice petrecute la nivelul microuniversului corpului uman? Vom deveni oare mai buni? Pentru că aici doresc să ajung, la bunătatea din oameni, la bunătatea din noi, finalmente la omul luminos! Sfârşitul lumii, citit în ziare, vehiculat pe Internet sau prin alte canale media, nu este neapărat unul al existenţei umane, ci este un sfârşit care se petrece în noi. Sfârşitul moral al omului începe prin necredinţa acestuia...”  
 
* Volumul poate fi cumpărat din librăriile municipiului Cluj-Napoca şi din ţară, sau direct de la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă –  
 
 
Theodor DAMIAN: problema întâmpinării unui sfârşit, de orice fel, este o problemă morală!  
 
În alocuţiunea sa, Theodor Damian a discutat despre această carte atât din punctul de vedere al unui teolog, cât şi din punctul de vedere al unui om obişnuit preocupat şi el ca şi toţi semenii lui de acest subiect. De aici interesul suscitat de carte, pentru că oamenii şi-au pus dintotdeauna întrebări pe această temă, problema căpătînd astfel un aspect de permanentă preocupare. Despre sfârşitul lumii au vorbit proorocii „Vechiului Testament”, despre sfârşitul lumii au vorbit toate marile civilizaţii şi religii ale omenirii.  
 
„Volumul este conceput într-un mod interesant, pentru că adună între coperţile sale, studii ale autorului care cuprind o vastă geografie spirituală. Deci Nicholas Buda vorbeşte de sfârşitul lumii în vechile religii şi civilizaţii, după care trece la tratarea acestui subiect pe plan ştiinţific. Aici citează, rezumă, face referinţe multiple la diferite agenţii de mare credibilitate din Statele Unite, cum ar fi NASA, FEMA, etc., care tratează problema aceasta din punct de vedere astronomic, politico-economic, aspectul cosmic şi cosmologic, climatic, etc.'' Talentul autorului este acela că dintr-un subiect vehiculat aproape până la epuizare în toată mass media şi sub toate formele, Nicholas Buda nu oferă doar o carte care să adune laolaltă informaţii diverse ci, o carte care, prin stilul scrierii, incită la o lectură mai departe şi mai departe a unei noi pagini. Ca să nu mai vorbim de mulţimea notelor explicative şi de subsol, care vin să aducă noi dovezi de documentare şi studiu.  
 
Dar cartea aceasta nu trebuie privită numai din punctul de vedere tehnic şi arid al datelor stricte pe care le oferă, ea trebuie citită şi din punct de vedere teologic întrucât Nicholas Buda este şi teolog. ,,Îl felicit pentru acest volum deosebit de interesant ... studii şi eseuri care sunt extrem de actuale, pe măsură ce ne apropiem de luna decembrie a anului 2012. Marea problemă este cum să întâmpinăm un eventual sfârşit, acum sau când se va întâmpla? Iar mesajul autorului este acesta: problema întâmpinării unui sfârşit, de orice fel, este o problemă morală! Pentru că numai aşa supravieţuieşti unui sfârşit, dacă eşti pregătit din punct de vedere spiritual şi moral ... !”  
 
A consemnat,  
 
Muguraş Maria PETRESCU  
New York, SUA  
29 iulie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Muguraş Maria PETRESCU - EVENIMENT ROMÂNO-AMERICAN LA NEW YORK / Muguraş Maria Petrescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 582, Anul II, 04 august 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Muguraş Maria Petrescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Muguraş Maria Petrescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!