CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Opinii >  
Autor: Liviu ANTONESEI         Ediţia nr. 293 din 20 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Monopol pe anticomunism
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

Avem acum un anticomunism monopolist, mai uscat şi mai curat… anticomunismul de catifea, anticomunismul caviar. 
 
  
Sâmbătă s-a întâmplat ceea ce ne aşteptam să se întâmple, în ciuda protestelor unora dintre noi - s-a pus monopol pe anticomunism. Dl Oprea a fost demis, iar în locul său a fost teleportată prin decizia dlui Boc puternica echipă anticomunistă a dlor Tismăneanu şi Stanomir. 
  
Cum mulţi membri ai Consiliului Ştiinţific demisionaseră cu o săptămână înainte, în semn de protest faţă de tratamentul la care fusese supus dl Oprea, laolaltă cu institutul creat de Domnia Sa, e loc acum pentru purificarea totală a taberei anticomuniste. E chiar interesant cum dispar unul câte unul cei care au trăit anticomunismul pe propria lor piele. Să fie primit! 
  
Biserica anticomunistă a fost reunificată, avem un papă, ereticii au fost izgoniţi din poziţiile instituţionale. Comunismul, firesc, era monopolist. Iată, s-a băgat monopolul şi în anticomunism! Asta e aberant. Boardul noii instituţii îl clonează deja pe cel al ISP. 
  
Care a fost greşeala dlui Oprea? Aceea de a fi luat în serios angajarea anticomunistă a preşedintelui şi a comilitonilor săi. Nu şi-a spus că, de vreme ce a fost condamnat oficial comunismul, nu mai e nimic de făcut în afara disecţiei sale în cărţi. De bună seamă că Domnia Sa a scris câteva cărţi fundamentale în domeniu - „Moştenitorii Securităţii", de pildă, rămâne un model al genului -, a editat colecţii de documente esenţiale pentru înţelegerea regimului sub care a pătimit ţara, s-a îngrijit de apariţia primului manual de istorie a comunismului pentru liceeni. Dar nu s-a oprit aici - a crezut că trebuie făcută dreptate victimelor şi că trebuie deconspiraţi torţionarii şi asasinii. Aşa că s-a apucat de dezgropat morţii, de scormonit atent prin dosare şi a sesizat Parchetul. 
  
Din acel moment, au început să apară ameninţările, presiunile, malversaţiile. Era limpede că dlui Oprea i se voia capul. Ştia şi Domnia Sa asta, doar că nu credea că lovitura va veni din partea campionului anticomunismului de la noi, dl Băsescu, prin intermediul la fel de decis anticomunistului, via UASCR, domn Boc, cu sprijinul deplin al anticomuniştilor de cabinet, care au servit şi drept propagandişti în campania electorală. Mie mi se pare foarte firesc. De oameni şi instituţii care chiar răscolesc trecutul avem noi nevoie? Desigur că nu - şi am scăpat. 
  
Avem acum un anticomunism mai uscat şi mai curat, cu reprezentanţi care vor produce tom după tom, în linişte deplină, un anticomunism care nu va face pagube şi nu va tulbura liniştea nimănui. Anticomunismul de catifea, anticomunismul caviar! Acum, nu mai sper decât să-mi fie scos numele de personaj pozitiv din viitoarele ediţii ale „Raportului final...". A început deja să mi se pară o insultă, nu o onoare. Aştept de asemenea lecţii etice de la anticomuniştii de ziua a şaptea, cei de după helicopterizarea tiranului, deci de după 22 decembrie 1989, orele 12 trecute fix. 
  
Domnule Vladimir Tismăneanu, regret că am avut ocazia să ne cunoaştem. 
  
Domnule Marius Oprea, mă bucur că ne-am cunoscut atunci când aici era greu, iar domnul amintit mai sus combătea viforos comunismul, după ce precaut pusese între Domnia Sa şi fenomenul în cauză o distanţă de două continente şi un ocean. 
  
Liviu ANTONESEI 
1 martie 2010 
Referinţă Bibliografică:
Monopol pe anticomunism / Liviu ANTONESEI : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 293, Anul I, 20 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Liviu ANTONESEI : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Liviu ANTONESEI
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!