CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Literatura > Evaluari >  

Monografia geografică a Municipiului Drăgăşani
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Recenzia de carte 
  
Monografia geografică a Municipiului Drăgăşani 
  
Cronică de Emil Istocescu  
  
O lucrare ştiinţifică realizată după toate rigorile genului a fost lansată nu de mult, la Editura Kitcom din Verguleasa, având autor pe profesorul gr.I Ionel Mirescu, (iar colaboratori, Liviu şi Livia Mirescu, amândoi economişti.) O carte necesară şi binevenită, de mare folos atât pentru specialişti, cât şi pentru publicul larg, amator de informaţie. Este prima monografie geografică a oraşului Drăgăşani.  
  
Cartea cuprinde şi o extindere cu caracter istoric şi social privitoare la evoluţia localităţii, procedeu folositor pentru cunoaşterea specificului zonei sub aspect complex: geografic, demografic, istoric, social. 
  
Această carte a fost sursă bibliografică pentru volumul al II-lea al Enciclopediei vâlcene, aflat în plin proces de redactare, în care se prezintă municipiile şi oraşele judeţului nostru 
  
Emil Istocescu 
  
Într-un „Cuvânt înainte”, autorul pornesşte tot de la un pretext istoric, referindu-se la atestarea documentară a localităţii Drăgăşani, din anul 1535, cunoscută sub denumirea „Rusidava” Se face apoi a sumară trecere în revistă a evoluţiei istorice a târgului Drăgăşani, amintindu-se evenimente mai însemnate, precum revoluţia lui Tudor Vladimirescu din 1921, cea din 1848, războiul de Independenţă, războaiele mondiale, şi evoluţia ulterioară, sub multiple aspecte, până în zilele noastre. 
  
Struturată pe mai multe capitole (ajungându-se la un număr de 315 pagini în format A5)cartea dă detalii ştiinţifice despre cadrul natural al localităţii Drăgăşani, despre aşezare şi limitele aşezării sale, despre relieful actual; despre regimul climatic şi starea de temperatură, regimul precipitaţiilor, cel eolian, despre procese şi fenomene meteorologice (îngheţ, brumă, chiciură, polei şi depuneri de gheaţă, ninsori, grindină, ceaţă) Se fac referinţe apoi la fenomenul încălzirii globale care este o realitate (îngrijorătoare, am spune noi!) 
  
Urmează detalii despre reţeaua hidrografică: apele de suprafaţă şi apele subterane; vegetaţia şi fauna. În cadrul analizei vegetaţiei autorul a subliniat faptul că de-a lungul anilor suprafeţe mari de pădure au fost înlocuite cu suprafeţe cultivate şi cu aşezări omeneşti. Creşterea numărului populaţiei a dus la extinderea suprafeţelor preluate pentru cultivarea plantelor, extinderea paşunilor şi a fâneţelor, dar mai cu seamă a viţei de vie. 
  
Pentru a se analiza evoluţia populaţiei autorul a simţit nevoia să facă şi un excurs istoric, pornind de la datele oferite de docunte: existenţa Rusidavei, atestarea documentară a târgului Drăgăşani, mişcarea revoluţionară a lui Tudor Vladimirescu de la 1821, evenimentele anului 1848, împroprietărirea lui Cuza, momentul cuceririi independenţei de la 1877-78; evenimentele din 1907 care au afectat şi zona Drăgăsani şi comunele limitrofe (Verguleasa, Dobroteasa), ;cele două conflagraţii mondiale (1916-18 şi 1941-45)Abia după consumarea acestui necesar excurs istorico-social şe analizează, într-un larg capitol situaţia populaţiei: evoluţie şi structură, număr, mişcare naturală, spor demografic ( la care se consemnează aspectul negativ şi îngrijorător al scăderii numărului populaţiei în ultimele decenii) La subcapitolul rezervat structurii populaţiei se analizează cu meticulozitate demnă de toată lauda: compoziţia pe sexe, pe grupe de vârstă, după provenienţa etnică, după apartenenţa religioasă. 
  
Se fac apoi raportări documentate ale populaţiei ca forţă de muncă şi ca difernţiere socială: boieri, negustori, funcţionari, ţarani etc., în raport cu evoluţia economică a localităţii. 
  
Pe lângă analiza situaţiei economice şi social-politice, cartea cuprinde şi referiri privitoare la starea învăţământului şi a culturii locale. In partea finală se consemnează texte ale unor personaliităţi străine care au trecut prin Drăgăşani şi un glosar regional. 
  
Prin documentarea şi expunerea de ţinută ştiinţifică de necontestat, monografia geografică a domnului Ionel Mirescu este un reper şi un sprijin pentru toţi cei care dovedesc interes cultural. 
  
Emil Istocescu 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Monografia geografică a Municipiului Drăgăşani / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 285, Anul I, 12 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!