CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  

MOLDOVA NOUĂ LOCALITATE MILENARĂ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

MOLDOVA NOUĂ LOCALITATE MILENARĂ  

 

Moldova Nouă un oraş la capătul ţării, dar şi o poarta de intrare în România dacă venim aduşi de valurile Dunării albastre. Oraşul în sine nu pare să aibă nimic spectaculos, şi totuşi are atâtea frumuseţi pe care cotidian nu le observăm. Cei care au trecut pe aici au rămas cu cele mai frumoase impresii despre aceste locuri. Bogăţiile de la suprafaţă sunt mici comparativ cu cele ascunse în adâncurile pământului, acolo unde se ascund milioane de tone de cupru, aur şi alte metale indispensabile umanităţii, venind din istorie şi mergând spre nemurirea veacurilor viitoare. Istoria ne aduce în faţă documente incontestabile, din care rezultă ca pe aici au trecut cele mai vechi popoare, şi fiecare a căutat să lase ceva urme despre trecerea lor. Prin acest articol vreau doar sa atrag atenţia existenţei multor lucruri pe care le ignorăm cu bună ştiinţă. Acele documente istorice arheologice, dar şi a unor documente scrise, pe care mulţi nu le cunosc. Este de datoria celor care ar trebui să se ocupe de aceste situaţii, şi să facă eforturi modeste de a le scoate în lume. Din acest oraş s-au ridicat destule nume memorabile printre care trebuie amintite cele ale învăţătorului Alexandru MOISI, cel care a realizat o monografie a zonei în anul 1934. O altă personalitate ridicată din oraş este şi scriitoarea Sofia ARCAN, căreia i se rosteşte din ce în ce mai rar numele, cu toate că a scris atât de realist despre viaţa oamenilor din împrejurimile oraşului. Nu trebuie sa uităm de poetul Sorin GÂRJAN, membru al Uniunii Scriitorilor din România, autor a mai multe volume de poezii. Printr-un efort de remarcat este recenta lucrare a medicului primar pneumoftiziolog Ioan NISTORAN ; File din istoria ocrotirii sănătăţii in Clisura Dunării, volum apărut în anul 2006.  

Trebuie amintiţi Doctor Inginer Octavian CRIVACUCEA, inginer Ion CREINICEANU, inginer Moise RĂŞINAR, doctor inginer Ion CHISĂLIŢĂ, actualul primar al oraşului Moldova Nouă. Desigur că tot ce am scris sau scriu despre acest oraş este doar reflexia a ceea ce am trăit. Aşteptăm cu interes apariţia monografiei oraşului Moldova Nouă care se află într-un stadiu de finalizare.  

Prin acest oraş au trecut personalităţi diverse printre care se numără şi Nicolae IORGA prin anii 1939 din câte am aflat. Soţii Ştefan şi Alexandrina NEGREA reputaţi cercetători în domeniul speologiei, dar şi autori de reportaje de excepţie din zonă. Cu ocazia zilelor culturii la Moldova Nouă au venit în zonă mari artişti; Bogdan ULMU, Al POCH, Ştefan POPA- POPAS, Ştefan CAZIMIR, fără a vorbi de scriitorii ai judeţului Caraş-Severin; dramaturgul şi scriitorul Mircea CAVADIA, poetul Nicolae SÂRBU, Mihai MOLDOVAN, născut la Sicheviţa.  

Citat; ,,Dar se pare primul care a scos în evidenţă informaţii despre Moldova Nouă este Francesco Griselini (1717, Veneţia - †1787, Milano) a fost un savant italian născut în 1717 la Veneţia, fiu al lui Marco, vopsitor şi ţesător de stofe de mătase şi Elisabetta Sperafigo, dintr-o familie milaneză de comercianţi de mătase. Activitatea sa s-a desfăşurat în mai multe domenii precum cel al ştiinţelor naturale, cartografie, istorie, literatură, etc. În 1774 Griselini porneşte într-o lungă călătorie în Banatul Timişoarei pentru a studia acest ţinut şi oamenii săi. În urma celor 2 ani şi jumătate petrecuţi aici, Griselini publică o lucrare complexă ,,Încercare deistorie politică şi naturală a Banatului Timişoarei"în care descrie amănunţit atât istoria şi configuraţia politică şi economico-socială a Banatului dar şi a bănăţenilor şi a obiceiurilor lor. Lucrarea a fost publicată în limba italiană a fost publicată aproape contemporan în limba germană, la Viena. Ultimi ani din viaţă îl văd pe Griselini lovit de o boală mentală şi închis într-un spital din Milano. Moare aici în 1787  

Sursa informatiei; http://ro.wikipedia.org/wiki/Francesco_Griselini  

Revenind în actualitatea virtuală descoperim documente care sunt cuprinse în diverse lucrări ştiinţifice pe care până acum le cunoşteau doar specailiştii.  

Referinţă Bibliografică:
MOLDOVA NOUĂ LOCALITATE MILENARĂ / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 659, Anul II, 20 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!