CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Accente >  
Autor: Radu Părpăuţă         Ediţia nr. 372 din 07 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

Mîrlanul de pe Internet (II)
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Venit de curând în fauna noastră publică tot mai sălbatică, asemeni capitalismului pe care îl trăim, mîrlanul de pe Internet este rudă bună cu fraţii săi mai bătrâiori: bădăranul din sala de spectacol, mitocanul din restaurant, mojicul de la iarbă verde etc. Continuăm să-l creionăm în liniile sale generale. 
  
Mârlanul pe Internet este o specie răspândită în România, în special la oraşe.Din bîrlogul său mîrlanul atacă turbat sau aruncă scîrnele şi putorile precum dihorul, cu care este rudă apropiată. Ca şi dihorul (chiar dacă se îmbracă a la madame Di(h)or), mîrlanul e un împuţit rapace şi setos de sînge nevinovat. Vînează fără socoteală, mai mult decît poate îmgurgita. „Ehei, – îmi spune un amic, pe cînd eram novice pe Internet şi nevrozat de năpustirile mîrlăneşti împotriva mea – zi merçi că ăştia nu sunt luaţi în seamă la poliţie sau la SRI (oare ?! – n.m.) şi nu intri în puşcărie, ca în anii ΄50, pentru o anonimă defăimătoare a unui mîrlan”. Da, are dreptate amicul meu. Astăzi mîrlanul, care altădată scria denunţuri cu creionul chimic pe hîrtie de maculator, a ajuns internaut. Însă acreala şi mizeria animalică sunt aceleaşi, chiar dacă acum nu mai pîrăşte pe „duşmanii de clasă” că fac „agitaţie prooccidentală” şi „activitate contrarevoluţionară”. 
  
Astăzi mîrlanul e rafinat, te ia cu argumente îmbilibistrocite, semidocte şi sfertodocte. Scrie, de exemplu, Adrian Cioflâncă despre o petiţie iniţiată de SSIR (Societatea de Studii Istorice din România) prin care se cere de către societatea civilă reducerea pensiilor foştilor securişti şi activişti de rang înalt. Iniţiativa, sunt sigur, se bucură de apobarea celei mai mari părţi a societăţii. Însă imediat apar pe forumul ziarului diverşi mîrlani securei, care se apucă să scrie „elevat” despre pericolul întoarcerii la stalinism, de „să lăsăm legislativul să-şi facă treaba” etc. Argumentele lui Cioflâncă, cum ar fi că astfel de diminuări ale pensiilor au mai existat şi există şi în alte ţări, sunt trecute cu vederea. Mîrlanul se deosebeşte de celelalte vieţuitoare prin faptul că nu ascultă niciodată pe preopinent. 
  
Socot că forţa agresivă a mîrlanilor nu trebuie subestimată. Dialogul este obturat. Oamenii, care au cu adevărat ce spune, se abţin, evită forumurile internautice, îşi restricţionează blogurile, se închid în sine, cum se închid în atîtea alte ocazii. Cu arma Internetului, prin intermediul căreia, de pildă, s-au adunat tinerii Chişinăului împotriva epavelor comuniste, se pot face şi grozăvii, la care nici nu vreau să mă gîndesc: „şopîrle” aruncate opiniei publice, manevrarea acesteia, delaţiunea prin Internet!... Cred că violenţa deloc polemică a acestor... vieţuitoare nu îşi are explicaţia, cum scria mai deunăzi d-l Simirad într-un articol, numai în neştiinţa dialogului, cauzată de anii de comunism, cînd nu a existat un dialog real. Există o agresivitate a naturii umane, care şi-a găsit loc pe Net, musteşte şi se pîrceşte exponenţial ca muştele. Aflat totuşi în zorii existenţei sale, Internetul este deocamdată spaţiul unei libertăţi tembele. Văd că unii au început să se apere împotriva mîrlanilor, care-şi găsesc condiţii propice în această libertate fără limite, unde locul dialogului este ocupat de cogitaţia peltică, belicoasă şi poticnită a mîrlanilor. Trebuie făcut ceva, căci, iată, violenţa ia amploare deodată cu Internetul. Avea dreptate Kundera: „Prostia progresează odată cu progresul ştiinţei, ea nu se diminuează”. Şi agresivitatea, zic eu. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Mîrlanul de pe Internet (II) / Radu Părpăuţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 372, Anul II, 07 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Radu Părpăuţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Părpăuţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!