CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Accente >  
Autor: Radu Părpăuţă         Ediţia nr. 371 din 06 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

Mîrlanul de pe Internet
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
  
Un post de radio lansa mai anţărţ un fel de concurs interactiv cu ascultătorii, care erau invitaţi să descrie portretele diverselor specii din fauna noastră publică: nesimţitul din autobuz, bădăranul de la cinematograf sau huliganul de pe stadion. Cei de la radio au scăpat din vedere un nou specimen, venit de curînd în jungla noastră contemporană tot mai sălbatică: mîrlanul de pe Internet  
  
Această specie este bine reprezentată în România, în special la oraşe. Bîrlogul în care sălăşluieşte mîrlanul în cauză, care-l face să fie deosebit de agresiv, chiar feroce, este anonimatul. Replica unui personaj caragialean, „o semnăm anonimă”, i se potriveşte de minune. Motivele pentru care preferă pînda anonimă, pititul pseudonimic la răspîntie şi camuflajul brun, gri sau kaki-căcăniu (acela de miliţian, politruc sau turnător securist) sunt multe. Frustrările de tot felul, ranchiunile, ratarea şi neîmplinirea sunt doar cîteva dintre acestea, pentru care mîrlanii n-au somn şi muşcă pe cine apucă. Sub ferinţa anonimatului orice fătălău alungat din pat de nevastă-sa are inimă de leu. Şi, cum spunea un prieten, dacă îl chemi să iasă la interval şi să-şi spună numele, tremură sub plapumă şi se apucă să te înjure cu tremolo de fetiţă în glas, speriată că a făcut cochi în chiloţei. 
  
Pe lîngă frustraţii aceştia cu fruntea îngustă şi fontanela moale, există şi mîrlani interesaţi. Foarte răspîndită este subspecia mirlanus politicus, care are în rîndurile ei pe mercenarul politic, care a zbîrcit-o cu partidul precedent, pe lingău, pe pupincurist, pe clănţăul de şedinţă, pe ciripitorul de birou i tak dalee. Toţi aceştia se pun în slujba vreunui politician sau a unui partid şi înjură pe toţi care critică („aduc atingere” zic ei) pe politicianul sau partidul lor. Autorii adevăraţi nu prea sunt luaţi în seamă de aceşti zoon politikon. Dar cum cei trei numiţi mai sus (şi alţii mulţi) se apucă să facă o observaţie cît de mică la adresa unui partid, cum încep să fie înjuraţi de mîrlanii pomeniţi, care, pentru această „activitate”, vor primi o sinecură călduţă după alegeri, o specializare în Occident pentru a învăţa cum să taie păstîrnacul, cum să bărbierească ouăle şi tot aşa.  
  
Frustrările şi interesul coexistă în mirlanus intellectualis, o subspecie arierată, care se recunoaşte uşor după balele de invidie, pe care le exhibă mereu. Dacă nu bale, face zîmbre: pe ăla că a ocupat un post mai, pe ălălalt că şi-a luat un doctorat mai, o maşină mai, o amantă mai. Şi unde nu se pune pe scris! Pe Internet, desigur, şi anonim, desigur. Ai scris o lucrare ştiinţifică, un volum de poezii, un roman – merdele împotriva ta sporesc însutit. Cu cît eşti mai original, mai subtil, mai neinstinctual, cu atît împroşcătorii instinctuali se înmulţesc, căci „a scrie despre literatură este în mod sigur mai uşor decît a o face”(Witold Gombrowicz). 
  
După cum se vede mîrlanul de pe Internet se recunoaşte după faptul că nu ascultă argumentele celorlalţi. El e mîrlan şi pace, fie că e universitar sau om politic. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Mîrlanul de pe Internet / Radu Părpăuţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 371, Anul II, 06 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Radu Părpăuţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Radu Părpăuţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!