CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  
Autor: Mircea Radu Iacoban         Ediţia nr. 1262 din 15 iunie 2014        Toate Articolele Autorului

SĂ VEZI ŞI SĂ NU CREZI... SĂ FIM SERIOŞI !
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Între categoriile cunoscute de umor (umor negru, umor popular, umor absurd, umor englezesc, umor macabru ş.a.m.d.) trebuie s-o includem şi pe aceea propusă de Dorel Schor: „umor cumsecade evreesc”. Doctorul Schor şi-a publicat prima carte în urmă cu 40 de ani la editura ieşeană „Junimea” şi s-a înscris repede în lista debuturilor confirmate printr-o prezenţă scriitoricească stimabilă şi productivă. Revine, după patru decenii (răstimp în care a mai publicat la Iaşi, dar şi la Bucureşti, Tel Aviv, Madrid) cu o carte ce am putea-o numi chiar „de identitate”, fiindcă rezumă selectiv şi exprimă condensat datele unei personalităţi de certă originalitate în lumea atât de diversă a literelor începutului de veac.  
 
Volumul se intitulează „Să fim serioşi!” şi poartă subtitlul poznaş „Umor cumsecade evreiesc” – ce invită la identificarea caracteristicilor acestei categorii de umor care nu-i deloc nouă născută, ci provine dintr-o veche şi prestigioasă familie de spirite, pentru întâia dată definită ca atare printr-o sintagmă pe cât de jucăuşă, pe atât de exactă. Aş încadra-o între limitele „umorului liant”, cel care, după cum spune definiţia, „animă atmosfera fără ca nimeni să se simtă stânjenit”, furnizând „o tonică senzaţie de unitate”. N-aş vrea să mă autocitez reluând fraze din postfaţa la cartea „Înger cu coarne” („Junimea”, Iaşi, 2007 şi „Niram Art” Madrid, 2012), dar nici văd de ce ar trebui să reformulez o caracterizare care, iată, se confirmă pe deplin: „Schor este un blajin înzestrat cu ascuţit simţ al umorului, deosebit de sensibil, capabil să dibuiască cele ascunse dincolo de aparenţe, moralist «cu mănuşi», care nu apelează la sentinţe contondente, ci la terapia subtilă, inteligentă, a umorului fin – până la urmă tot coroziv”.  
 
Chiar autorul se explică: „De multe ori când cititorul râde, aş prefera să zâmbească!”. Sub semnul zâmbetului suveran se aşează şi noua apariţie editorială ce înmănunchiază aforisme şi schiţe selectate dintr-o fastă recoltă scriitoricească întinsă de-a lungul a patru decenii şi exercitată cu egală aplicaţie în perimetrul umorului de situaţie, de limbaj, de caracter. Mirodan l-a numit „un scriitor umoristic de excepţie”, iar Roni Căciularu, prefaţatorul cărţii nou apărute în Colecţia „Opera omnia” a Editurii „Tipo Moldova”, îl trece pe Schor printre scriitorii inspiraţi din „virtuţile păcatului”. Toate – dar absolut toate – schiţele din volumul „Să fim serioşi!” pot constitui argumente, unele proze atingând chiat cotele excelenţei. Ieşind totuşi, uneori, din tiparul strâmt situaţie-limbaj-caracter.  
 
Inspirata schiţă „Teste de cultură”, de pildă, nu se nutreşte nici din incursiuni în caracterologie, nici din aventurile limbajului, nici din comicul de situaţie, ci operează dezinvolt într-un alt registru, cel apt să sugereze, prin ştrengărească imitaţie, stupiditatea ţanţoşă şi ridicolă a celor ce oficiază a-cultural taman în postata culturii. Iată câteva mostre-sugestie propuse de Schor în trena „testelor de cultură” prezente în mai toată presa mapamondului: TIBIA – a/ localitate din Egiptul antic, capitala regatului pe vremea lui Amenothep, al doilea cuceritor al Nubiei; b/ element arhitectural în partea inferioară a frontonului sau arhitravei centrale; c/ axul principal în mecanismele bazate pe osii şi arcuri tridiferenţiale. PERONEU: a/ unul dintre fiii regelui Priam, ucis în luptă de Menelaos sub zidurile Troiei; b/ lanţ muntos alcătuind graniţa naturală dintre Franţa şi Spania; c/ perioadă istorică din neoliticul târziu, caracterizată prin apariţia primelor arme şi unelte cizelate”. E-o incursiune plină de haz în lumea noastră tele-culturalizată, plină de paradoxuri („Cei care nu au de lucru, fac demonstraţii, cei care au de lucru fac greve”, ”Dacă vrei să fii în rând cu oamenii, treci la coadă”, „Toate generaţiile sunt de sacrificiu”, „Cine pupă sus, scuipă jos”...) Aforistica lui Schor, etalată cu rigoare de metronom în paginile revistei israeliene „Expres Magazin” ilustrează dimensiunea tonic-înaltă a cugetării în zodia paradoxului şi absurdului, amândouă nutrite din „virtuţile păcatului”. Şi cum „ceea ce e frumos nu poate fi prea complicat”, cartea se citeşte lesne, cu plăcere, dintr-o suflare, chiar dacă invită, uneori, şi la reveniri asupra paginii, spre întreaga desluşire a sugestiilor de reală şi surprinzătoare subtilitate. O carte-bucurie.  
 
--------------------------------  
Mircea Radu IACOBAN  
Iaşi, iunie 2014  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
SĂ VEZI ŞI SĂ NU CREZI... SĂ FIM SERIOŞI ! / Mircea Radu Iacoban : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1262, Anul IV, 15 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mircea Radu Iacoban : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mircea Radu Iacoban
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!