CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Lucrari >  
Autor: Cezarina Adamescu         Ediţia nr. 699 din 29 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

MINUTUL ŞI PICĂTURA - tabletă - CEZARINA ADAMESCU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

 

MINUTUL ŞI PICĂTURA  

De când Consiliul Naţional al Audiovizualului a suprimat în mod criminal postul TVR Cultural, realizatorii altor emisiuni se străduiesc din răsputeri să introducă printre grila de programe, câte un moment cultural, sub titlul: “Picătura de cultură”, “Minutul de cultură” ş.a.  

La cât de deştept şi spiritual este poporul român, i-ar ajunge, o dată pe săptămână, câte o picătură sau un minut de cultură.  

De ce se vrea suprimarea culturii româneşti, nu înţeleg şi pace.  

Sunt de ajuns aceste “grame” de cultură unui om, îndeosebi tânăr, care e în plin proces de dezvoltare şi desăvârşire a personalităţii?  

Am văzut recent, emisiuni care m-au cutremurat. O duducă blondă, Ţonciu (nu ştiu ce hram poartă, dar vrea neapărat să înveţe să danseze la bară), de o crasă incultură, care, filmată într-o bibliotecă, nu-şi amintea cine a scris romanul Ion, cine a scris Moromeţii şi nu ştia nici măcar un titlu de poezie de Eminescu. La câte perle a putut scoate pe gura vopsită strident, poate fi considerată, fără nici un fel de problemă, regina prostiei omeneşti, la fel ca-n Povestea prostiei a lui Ion Creangă. Poate că şi dansul sexi la stâlpul infamiei este un soi de cultură, cultura sexului, practicată de muuultă lume, dar mi se pare insuficient pentru un om normal. Dar poate că nu mai ştiu eu ce este normalul. Normalul se traduce în ultimii ani cu absurdul.  

La altă emisiune, o divă blondă, era pozată goală-goluţă (nud gol) rezemată romantic de raftul unei biblioteci publice, în diferite ipostaze. Comentariile sunt de prisos. Păi, Biblioteca este un sanctuar, acolo întâlneşti mii şi mii de creatori care şi-au închinat viaţa culturii.  

Ce se întâmplă cu noi, oameni dragi? Nu mai ştim să deosebim chiar deloc adevărul şi frumuseţea de kitsch şi cultura de şanţ? Sau de club de fiţe? Să fie doar acestea din urmă reperele unui popor care a dat uriaşe personalităţi culturale ce şi-au închinat viaţa culturii şi artei româneşti, păstrării tradiţiilor strămoşeşti?  

Societatea a evoluat, aşa se zice, dar mie mi se pare că a involuat, până la stadiul de animalitate. Dar ce zic eu, că încep să jignesc animalele.  

Nu mai avem nimic sfânt, preluăm tot ce este mai josnic şi mai rău din alte culturi sau inventăm noi, luucruri josnice pentru a fi în ton. Să nu se spună că suntem înapoiaţi. Da, în această privinţă am evoluat.  

Păcat însă, că ne vindem sufletul pentru câteva măscări, cu care, credem că vom birui şi vom ajunge în vârful piramidei VIP-urilor, precum cele două frumoase blonde (şi alte câteva sute de mii care le imită).  

Or fi având şi acestea rostul lor, pentru o noapte de distracţie şi de orgie, în care se dezlănţuie diavolii din noi, dar e prea puţin, infinit prea puţin.  

E trist că ne-am întors la stadiul de oameni primitivi, îmbrăcaţi succint în câte o fâşiuţă de piele pe locurile ruşinoase, sau dezbrăcaţi de-a binelea.  

Cât despre viitor? Vom culege roadele atunci când copiii noştri vor uita definitiv limba română, trecutul, istoria, tradiţia şi tot ce ne-a edificat ca neam şi cvivilizaţie pe acest tărâm (odinioară colţ de rai) - care se duce de-a rostogolul în râpă.  

29 noiembrie 2012  

 

CEZARINA ADAMESCU  

Referinţă Bibliografică:
MINUTUL ŞI PICĂTURA - tabletă - CEZARINA ADAMESCU / Cezarina Adamescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 699, Anul II, 29 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Cezarina Adamescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Cezarina Adamescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!