CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Povestiri >  

MINIEXPEDIŢII ÎN PĂDUREA CHELINŢEI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Era o mare bucurie pentru copiii de pe uliţa noastră mersul, în timpul verii, la cules de pthitoi (ciuperci) şi pomniţe de pădure (fragi) în Codrul Thelinţanilor. Chelinţa este satul de peste Someş, un sat de români mândri şi destoinici, din care s-au ridicat mulţi oameni de seamă. Aici a văzut lumina zilei cunoscutul rapsod popular Emil Gavriş. Nu am să omit nici generaţiile de lăutari care au însufleţit cu ceterele lor dansurile la şură şi nunţile din zona noastră. Din generaţia mai apropiată se distinge înflăcăratul poet-prozator şi gazetar Vasile Morar, tată de primar.  
  
Ca să ajungem la Thelinţa trebuia să trecem Someşul cu luntrea sau cu podul plutitor. Acum, după ce multe poduri de pontoane au fost luate de apele învolburate, s-a construit o punte fixă. Nu le-a fost uşor chelinţenilor să facă naveta în Baia Mare, nevoiţi fiind să ia trenul din gara Ulmeni. Ca să ajungă la gară şi înapoi acasă, trebuia să treacă Someşul de două ori pe zi, iarna pe râul îngheţat, iar în celelalte anotimpuri cu barca sau cu podul plutitor, de multe ori printre sloiurile de gheaţă, cu noaptea în cap. 
  
Gândul că vom pleca în ceea ce era pentru noi o adevărată expediţie, ne fura somnul şi ne trezeam, sora mea Valeria-Ana şi cu mine, dis de dimineaţă. Nu mergeam foarte des în pădure, deşi eram mare amatoare de drumeţii. La facultate, chiar m-am înscris la Cercul de Speologie. După o incursiune la Peştera Bolii, activitatea cercului a intrat în impas. Dar atunci, în copilărie, când ne învoiau părinţii, mergeam fericite în pădure, dar nu singure, ci sub oblăduirea doamnei Fina, vecina noastră. Trebuia să trecem Someşul cu luntrea sau cu podul plutitor, acest lucru fiind minunat, dacă îl faci de plăcere!  
  
Doamna Finuca era fiica preotului Emil Negruţiu, iar casa mea părintească se afla în vecinătatea Casei Parohiale Ortodoxe din Ulmeni. Poate şi de aceea visul bunicii Valeria era să mă fac educatoare şi să mă mărit cu un preot, ca să rămân în sat. Doamna Finuca – Dumnezeu să o ierte pe dânsa şi întreaga familie a preotului Emil Negruţiu! – era mama poetului şi pictorului Mircea Lupo, mort la o vrâstră tânără. 
  
Încălţate cu tenişi sau bascheţi, coboram sprintene din barcă şi o luam în şir indian pe cărarea care ne ducea la marginea satului Chelinţa, acolo unde îşi duceau veacul românii vechi, cum erau numiţi ţiganii. Puradeii stăteau în colbul uliţei dezbrăcaţi, jucându-se fericiţi cu ce aveau la îndemână. Punctul nostru terminus era la pădurea din jurul colibei, unde nu o dată făcusem foc de tabără, la sfârşitul anului şcolar.  
  
Primul lucru, odată ajunşi acolo, era să aprindem un mic foc cu ajutorul doamnei Finuca şi apoi să întindem drept faţă de masă un dosoi (şervet) de cânepă pe care să aşezăm bunătăţurile din străiţile (traistele) noastre: slăninuţă, ouă şherte (fierte), brânză de vacă, ceapă şi ai verde, porodici (roşii), poprici (ardei), pepeni (castraveţi), dacă le era sezonul şi câte un borcan cu unsoare, scăpat nemâncat din iarnă, în care se odihnea ademenitor câte un vârf de cărnaţ (cârnat) şi câte o coastă friptă. Slănina o frigeam pe jar, scurgându-i unsoarea pe feliile de ptită (pâine) coaptă pe vatră. Dacă aflam bureţi usturoi şi bureţi galbeni îi spălam în izvorul rece şi îi frigeam traşi în ţeapă. Pthitoii şi pomniţele puteau să mai aştepte, că nu doar nu plăteau impozit din cauza asta! 
  
Florica BUD 
  
Baia Mare 
  
21 februarie 2011  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
MINIEXPEDIŢII ÎN PĂDUREA CHELINŢEI / Florica Bud : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 53, Anul I, 22 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Florica Bud : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Florica Bud
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!