CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

 ZMEURICA; DEVIERI POLITICE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

4 ZMEURICA; DEVIERI POLITICE  

 

Cursanţii destul de consecvenţi cu prezenţa, nu prea erau familiarizaţi cu termenii folosiţi în lecţiile care la ascultau. Cum lectorii care supravegheau meditaţiile şi verificau conspectele cursanţilor erau din alte raioane ale regiunii nu cunoşteau capacitatea celor pe care îi ascultau. Astfel că mai întotdeauna se iscau discuţii contradictorii între lector şi cursanţi. După o astfel de discuţie cu lectorul asupra unor teorii marxist-leniniste, Matei a fost admonestat de lector şi taxat ca având ,,devieri politice”. Cazul a fost raportat la directoratul cursului şi la instructorul raionului Câmpeni de unde provenea Matei. Cum la discuţia cu pricina asistaseră cursanţii din raionul lui Matei, aceştia i-au luat apărarea susţinând că lectorul nu avea dreptate. Cazul însă luase amploare şi a doua zi Matei a fost chemat la directorul cursului, urmând a se decide dacă va pleca acasă cu tinicheaua pusă de lector sau va rămâne până la finalizarea cursului. Ajuns în biroul directorului Matei era destul de încurcat şi înfricoşat în acelaşi timp. Au fost convocaţi lectorul cu pricina şi instructorul raionului Câmpeni de unde provenea Matei. Directorul l-a ascultat în prezenţa lui Matei şi a instructorului pe lectorul care îl catalogase ca având ,,devieri politice” fără a spune ceva. Apoi l-a ascultat şi pe instructorul raional Câmpeni. Ascultând cele două pledoarii le-a spus acestora că sunt liberi oprindu-l pe Matei în biroul său. Dacă până atunci toţi erau în picioare după plecare acestora Matei a fost invitat să ia loc într-un fotoliu destul de arătos din faţa biroului directorului. În timp ce se aşeza cu oarecare teamă, directorul l-a întrebat pe Matei dacă îl cunoaşte? S-a recomandat apoi spunându-şi funcţia din cadrul regiunii UTM Cluj. Directorul foarte amabil a început să-l întrebe pe Matei de unde provine şi cu ce se ocupă? Când şi unde a fost primit în UTM? Îl asculta cu mare atenţie de parcă ar fi trebuit să dea vreun raport cuiva!  

Aşa se face că Matei îi spusese că tatăl său este ţăran colectivist. Că fusese primit în UTM la o întreprindere din Ploieşti, că era miner absolvent al unei şcoli profesionale şi că în acel an se pregătea să de admiterea la liceul seral din Baia de Arieş. Dintr-odată directorul l-a întrerupt şi i-a spus că este liber să continue cursul, dându-i un bilet pa care i-a spus să-l păstreze permanent asupra sa, căci s-ar putea să aibă nevoie de el. Verbal i-a spus că cine îl va întreba să le spună că a fost ,,criticat sever” şi se va comunica instructorului de raion tot ce s-a discutat. Totodată i-a spus că nici instructorului de raion să nu spună ce au discutat. Discuţia a durat mai mult de una oră.  

Era în perioada la un an de când se încheiase colectivizarea, şi Partidul Muncitoresc Român voia să-şi definească o linie proprie în drumul spre socialism. Din acest motiv se şi organizau aceste cursuri cu propagandiştii, ca să ajungă în teritoriu cuvântul partidului cu sprijinul organizaţiei UTM. Se căuta a se forma acea bază teoretică a politicii PMR care trebuia să fie marxism-leninismul. Toată această teorie urmărea lichidarea proprietăţii capitaliste, transformarea socialistă treptată a agriculturii, dezvoltarea planificată a economiei naţionale. Pentru ca aceste obiective să fie îndeplinite, partidul îşi pregătea noi cadre propagandistice în rândul tinerilor.  

Incidentul cu lectorul a dus la multe schimbări în cadrul organizării cursului, şi încă de a doua zi la fiecare raion a venit câte un lector din cadrul regiunii UTM, iar cei raionali au fost trimişi alături de ceilalţi cursanţi la raioanele lor. Ordinea trebuia restabilită. Zmeurica era foarte agitată fiindcă îl ştia pe lectorul cu pricina ca fiind un intrigant de profesie chiar la raionul de unde provenea. Cu Matei însă a discutat foarte puţin despre acest subiect, considerând că i se făcuse dreptate. Acest fapt s-a dovedit din schimbările de organizare a cursului de propagandişti.  

Va urma alt episod...  

Referinţă Bibliografică:
ZMEURICA; DEVIERI POLITICE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1275, Anul IV, 28 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!