CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  

3 ZMEURICA POVESTEA UNEI INSTRUCTOARE UTM
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

3 ZMEURICA POVESTEA UNEI INSTRUCTOARE UTM  

 

După începerea cursurilor atunci când nu era program cursanţii aveau suficient timp liber pentru relaxare sau activităţi personale. Astfel că după amiezile erau destul de libere. Cursurile se ţineau de obicei dimineaţa, iar după amiaza exista un program de studiu de circa două ore unde se conspectau materialele prezentate dimineaţa sub îndrumarea unui lector numit de directoratul cursului dar se şi organizau vizionări de filme sau spectacole, unde mergeau organizat toţi cursanţii însoţiţi de instructorii raionali şi de conducerea UTM a regiunii.  

Prietenia dintre Matei şi Zmeurica începea să se consolideze şi asta datorită fetei. Zmeurica provenea dintr-un sat de lângă Dej, dar urmase cursurile primare şi Şcoala Medie la Dej. Astfel că a fost cooptată ca pedagog la şcoala medie după absolvire. Devenise utemista încă din şcoala medie, iar când a fost angajată ca pedagog a fost aleasă secretarul UTM pe şcoală. De aici saltul până la raionul UTM Dej. Zmeurica avea un corp atletic, bine construit fizic, atrăgând privirile tinerilor. Aşa se face că după angajarea ca pedagog şi alegerea în conducerea UTM instructorul a pus ochii pe ea. Fata încă ne trecută prin problemele vieţii, a crezut că tovarăşul instructor este cel pe care îl va alege ca drept pereche pentru viitor. Prietenia celor doi a durat o iarnă şi avea să se destrame în primăvară. Ce se întâmplase de fapt? Instructorul nu era din Dej, fiind trimis aici de regiunea UTM. Era căsătorit şi mai avea şi un copil. Soţia acestuia a auzit de noua legătură a instructorului şi a venit instantaneu la Dej, unde i-a găsit pe cei doi porumbei chiar în cuibuşorul unde stătea cu chirie instructorul. A urmat desigur un mic scandal, iar Zmeurica şi-a dat seama că fusese păcălită. Instructorul incriminat a fost trimis de unde venise şi trecut la munca de jos, adică în satul său ca ţăran colectivist. Zmeurica a trecut peste eveniment cu sprijinul părinţilor, dar şi a unei persoane de la regiunea UTM Cluj.  

După trecerea acestui eveniment nu prea plăcut pentru Zmeurica, aceasta a devenit mult mai circumspectă cu cei din partea masculină, dar nu a descurajat-o! Fata îi povestea toate astea lui Matei ca unui vechi prieten, căci părea un inocent nevinovat. Matei asculta, asculta, asculta! Nici nu prea avea de ales căci fata preluase iniţiativa încă de la început. Pentru Matei nu era ceva nou că trebuie să tacă în faţa unei fete, cam aşa făcuse şi până atunci. Poate din acest motiv Zmeurica prinsese curaj. Matei avea o sarcină de îndeplinit aici la Cluj. Un coleg de cameră îi dăduse pentru reparaţie un aparat de radio portabil, şi nu cunoştea oraşul să ducă acest aparat la reparat. Din vorbă în vorbă s-a dat sfoară-n lume şi s-a găsit un atelier al cooperaţiei meşteşugăreşti unde avea să fie reparat radioul cu pricina. Atât i-a fost lui Matei, căci nu mai scăpa de ascultătorii ocazionali, care îi indicau pe ce posturi să dea, ce programe să caute. Şi câte altele. Într-o seară pe când se plimba prin Piaţa Păcii, mergând spre dormitoare, schimbând postul a dat peste o muzică instrumentală interesantă. Fata l-a rugat să lase acel program, iar Matei s-a conformat. Dar ca prin minune în jurul lor au început să se strângă şi alţi tineri ascultând acel program. Era trecut de ora 23 şi nimeni nu voia să plece. A fost nevoie să se oprească până când programul s-a terminat. Era postul de Radio Budapesta. S-au grăbit să ajungă la dormitor căci întârziaseră. Norocul lor a fost că paznicul de serviciu nu era în acel moment la intrarea în cămin. Zilele treceau cu mare repeziciune şi cursul avea să se termine, iar cursanţii viitori propagandişti ai UTM-ului aveau să se întoarcă la locurile de muncă de unde proveneau. Pentru unii era un fel de mini concediu, mai ales pentru Matei care lucra în subteran la mina de aur din Baia de Arieş.  

 

Va urma un alt episod....  

 

Referinţă Bibliografică:
3 ZMEURICA POVESTEA UNEI INSTRUCTOARE UTM / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1272, Anul IV, 25 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!