CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Portret >  

PĂRINTELE Constantin GALERIU 1918 - 2003
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

PĂRINTELE Constantin GALERIU 1918 - 2003  

 

Am auzit de mulţi prelaţi că fac minuni. Am văzut preoţi simpli care din câteva cuvinte îţi citesc sufletul şi te mângâie. Desigur nu toţi au astfel de har!  

În noiembrie 1995 am participat ca invitat la al treilea Congres al Spiritualităţii Româneşti de la Băile Herculane. Lume multă, nume sonore, tematică pentru toţi, cu teme care de care mai atrăgătoare. Coleg de cameră la hotelul Minerva unde eram cazaţi, îl aveam pe fostul meu şef de sector de la mina Centrală Suvarov, primarul independent Mihai CĂRĂBAŞ, 1992 – 1996 al oraşului Moldova Nouă. De ce am specificat termenul independent? Fiindcă în aceeaşi perioadă 1992 -1996 şi eu eram ales consilier judeţean independent al judeţului Caraş-Severin, ne fiind integrat în nici un partid politic. Perechea noastră era complectată fericit de un om deosebit, primarul oraşului Oraviţa domnul Mihai GIURGIU, inginer constructor şi doctor în arhitectură.  

Aşa cum vă spuneam, nu ştiam la care secţiune să participăm, noi fiind invitaţi puteam merge la orice secţiune dorim. După consultarea programului manifestărilor ne-am hotărât să mergem la secţiunea cu religia, pentru a asculta şi noi ce spun slujitorii bisericii despre lucrurile pământeşti. Până ne-am decis noi unde să mergem, aveam să constatăm că era gata să nu mai găsim locuri în sala destul de spaţioasă unde aveau loc prelegerile. Am ascultat prelegerile Înalt Prea Sfinţilor Mitropoliţi ai; Banatului, Olteniei şi ale Prea Sfinţilor Episcopi ai Caransebeşului şi Aradului, după care a urmat preotul profesor doctor Constantin GALERIU, preşedinte de onoare a Ligii culturale. Sincer să fiu nu prea ştiam multe despre acest mare preot Constantin GALERIU. Recunoscând asta nu cred că greşesc cu ceva? Pledoaria dumnealui se referea la; Ortodoxia şi sufletul românesc, în care prezenta în modul cel mai direct relaţiile inter umane. Nu aş putea spune cât a durat prezentarea şi discuţiile pe această temă? Cert a fost că toată asistenţa din sala de conferinţe, circa 200 persoane nu au scos un cuvânt, fiindcă se aşternuse o linişte peste toată suflarea sălii, linişte din aceea care te odihneşte. Nu se auzea decât cuvântul Părintelui GALERIU. Multă vreme după aceea îmi reaminteam unele pasaje din citările domniei sale. Nu spunea nimic despre dumnealui sau despre alţii, ci pur şi simplu venea cu nişte argumente care te cuprindeau de un adevărat har. Dacă azi după ani de zile de la acel eveniment îmi amintesc de Părintele GALERIU, o fac pentru că puţini sunt acei care reuşesc să captiveze oamenii cu vorbe blajine şi să le aducă în suflete pace şi alinare.  

Părinte Constantin GALERIU, odihneşte-te în pace. Un suflet încă în mişcare te va păstra în memoria sa ca pe un adevărat SFÂNT. AMIN.  

 

Pentru a fi mai bine informaţi recomand sa citiţi;  

http://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Galeriu  

Referinţă Bibliografică:
PĂRINTELE Constantin GALERIU 1918 - 2003 / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1231, Anul IV, 15 mai 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!