CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  

Mihai Eminescu poetul nepereche sărbătorit la Vatra Româneascăsa
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Voichiţa Pălăcean Vereş 
  
Mihai Eminescu, poetul nepereche, sărbătorit la „Vatra Românească” 
  
Marţi, 21.01.2014, la sediul din Bulevardul Eroilor nr. 2 al Uniunii „Vatra Românească”, clujenii l-au cinstit prin stihuri şi cânt pe Poetul Nepereche. 
  
Cuvântul de bun venit l-a adresat Ioan Traian Balotă, preşedintele „Vetrei Româneşti” Cluj, care şi-a exprimat bucuria de a descoperi în sală un public numeros, în mijlocul căruia se găseau acad. Dumiru Protase, prof.univ. Teodor Tanco, prof.univ.dr. Barbu I. Bălan, Emil Tătaru, Eugenia Radu, Doina Reteşan, Viorica Barbu, Ioan Bojan şi Al.Florin Ţene, membru corespondent al Academiei Americană Română. După o scurtă trecere în revistă a felului în care Eminescu a fost omagiat în 15 ianuarie de oficialităţile clujene, a dat cuvântul Antoniei Bodea, preşedinta Cenaclului literar „Artur Silvestri”. 
  
În faţa unei audienţe alcătuite din intelectuali de seamă ai urbei, Antonia Bodea a susţinut conferinţa „Mihai Eminescu – poet naţional şi universal”. După ce a vorbit despre inteligenţa, curiozitatea şi înclinaţia către meditaţia filosofică manifestate de poetul ce trăia în lumea încă încă din prima tinereţe, Antonia Bodea a subliniat eforturile depuse de Eminescu pentru crearea unui limbaj universal al poeziei. Spirit deschis, mereu în căutarea libertăţii, Eminescu şi-a găsit echilibrul în natură, în folclor şi trecutul de lupte al neamului nostru, astfel încât arta sa a devenit matricea stilistică românească. 
  
Vorbind de felul în care a fost perceput Mihai Eminescu de Titu Maiorescu, Antonia Bodea a accentuat faptul că, în opinia liderului „Junimii”, acesta este un reper pentru viitorii scriitori, iar poezia sa va fi punctul de referinţă pentru întreaga lirică românească a secolului XX. Reproducând memorabilele cuvinte ale lui George Călinescu: „Astfel se stinse (...) cel mai mare poet, pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, şi câte o stea va veşteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-şi strângă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sa” – Antonia Bodea a concluzionat că Mihai Eminescu, ultimul mare romantic al Europei, a îmbogăţit romantismul ideatic şi la nivelul expresiei poetice, creaţia sa devenind definitorie pentru spiritualitatea românească. 
  
În susţinerea conferinţei, Antonia Bodea a fost ajutată de Mariana Jude, care a recitat din creaţia eminesciană. 
  
În continuare, Al. Florin Ţene, preşedintele LSR, a recitat două creaţii proprii închinate Poetului Nepereche, iar prof.univ.dr. Barbu I. Bălan a citit un fragment din „Scrisoarea I” dovedind geniul eminescian în descrierea societăţii româneşti. Col. Traian Corneanu a vorbit despre felul în care a receptat Eminescu actul detronării lui Al. I. Cuza, iar Doina Mărghitaş a citit un text despre Eminescu ca simbol al dragostei. După ce un grup constituit ad-hoc, condus de Lola Ţâmbrescu, a interpretat câteva piese pe versurile poetului, Alexandru Stănescu a vorbit despre ecourile creaţiei eminesciene în contemporaneitate. În finalul întâlnirii, acad. Dumitru Protase a punctat câteva idei despre geniul literaturii române şi a recitat câteva strofe din creaţia poetului nepereche. 
  
Voichiţa Pălăcean-Vereş 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Mihai Eminescu poetul nepereche sărbătorit la Vatra Româneascăsa / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1118, Anul IV, 22 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!