CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

O VIZITĂ LA MUZEU
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

O VIZITĂ LA MUZEU


Ce fericire poate fi mai mare, pentru un intelectual, decât aceea a deschiderii în oraşul tău a unui muzeu de ştiinţele naturii. Bine, era de fapt vorba de redeschiderea vechiului muzeu, după o renovare de aproape douăzeci de ani, dar ce mai conta, când, în plină vară, pe o căldură comparabilă cu acea pe care scripturile o prezic celor veşnic osândiţi, uşa muzeului s-a deschis şi mulţimea, impresionantă totuşi, a intrat. Şi eu odată cu ea, iar prima impresie a fost aceeaşi pentru toţi: WOW! Nu numai pentru că înăuntru era răcoare ci şi pentru că muzeul arăta aşa ca-n visele noastre frumoase. Cu diorame protejate cu cristal impecabil de curat, cu exponate care nu păreau, cum ştiam dinainte, ca scăpate din oala unei gospodine, cu explicaţii interactive, pază şi supraveghere discretă, cu camere video şi chiar bare argintii pentru a stăvili entuziasmul copiilor care vor să dea cu piciorul în „lupul cel lău”. Minunat! Mă felicitam pentru alegerea făcută.
Din cauza aglomeraţiei eram cam prins între o pereche de tineri despre care, din primele secunde, am aflată cam toţi din zonă că se numesc: ea Pisi, iar el Muchi. Pisi este blondă cu tot ce înţelegem din asta. Tipul piţipoancei cu o rochiţă mulată care pune foarte bine în evidenţă nu doar lipsa chiloţeilor ci, mai ales, prezenţa unui superb piercing, un lănţişor cu perlă la capăt. După vârstă, de altfel singurul indiciu, se pare că Pisi a terminat liceul. Muchi însă este alt gen. Cel cu peste o sută de kilograme dispuse prioritar pe orizontală, tatuat până în albul ochilor, cu maiou roşu, bermude, şlapi şi, evident, bostanul ras proaspăt. Plus tupeu proporţional cu greutatea, un aparat foto de mărimea unei locomotive şi umor de autobază exprimat, obligatoriu, în gura mare. Adorabila Pisi pupă toate gemurile şi le unge cu grăsimea de pe degetuţe, provenită de la popcorn, în nobila ei intenţie de a săruta dulcic şi a mângâia exponatele împăiate. Se pozează frenetic cu toate gângăniile având mare grijă să fie cât mai sexi şi să ne arate lănţişorul cu perlă. Muchi parând devorat de nevoia cunoaşterii se pozează lângă gorilă. Constat cu satisfacţie că pare a fi veriga lipsă din lanţul evoluţiei, dar nu spun nimic, deoarece nu vreau să-mi ajungă scheletul exponat. Cel puţin deocamdată! Pisi face corecţia de rigoare bazată pe o subtilă putere de observaţie:
- Muchi, scump, acesta-i goriloi dragă!!
- Da, beiii, ioti-te colea-şa, ăăăă… Pare puţin complexat prin urmare face câteva fotografii document.
Scena se cam repetă şi când ajungem la scheletul balenei. Pisi cu formidabila ei capacitate intelectuală anunţă, tot pe bază de argumente, dar şi cu o vizibilă înfiorare, că acesta este un balenoi. Deşi pe toţi pereţii sunt afişate interdicţiile de atingere a exponatelor, Pisi dominată de o irepresibilă atracţie mângâie visătoare organul care face diferenţa.
Vizibil nervos, Muchi pune lucrurile la punct:
- Lasă uăiii, că dacă eream şi io dă mărimea lu’ asta, aşa ierea şi a mea şi nu prea te văd cum te descurcai, hă, hă, hăăă!
- Eeee, las’ că nici io n-oi fi fo proastă, cum crezi tu, răspunde cam înţepată Pisi, rănită cumva în amorul propriu.
Sătul de atât interes ştiinţific, prind o oportunitate şi mă strecor abil în alt rând. Acum sunt în spatele unei mame tinere care, plină de răspunderi şi responsabilităţi pentru educaţia ştiinţifică a puştiului de cinci-şase ani care o însoţeşte, îi dă tot felul de explicaţii. Înţeleg de ce copilul este bosumflat abia atunci când ajungem la pielea unui piton. Are peste şase metri lungime şi mămica îi spune copilului că este pielea unui peşte foarte mare. Copilul nu mai rezistă şi spune:
- Mami, dar şerpii nu sunt peşti!
Îmi vine să-l sărut pe acest adorabil copil care are şi personalitate şi, iată, mai umblă şi pe canalele Animal Planet. Nu sunt în asentimentul mamei care arde o palmă în scăfârlia bietului martir al ştiinţelor naturii. O devastatoare dorinţă de a strânge de gât mămici tinere mă face să plec în grabă.
Ajuns acasă constat că am fost din nou inundat de vecinii de sus, nişte studenţi foarte simpatici, care sunt mai tot timpul beţi şi puşi pe chefane. Deşi nu sunt deloc surprins, când să le dau un telefon, scap celularul în apă, un bun prilej de a-l vedea cum se pulverizează într-o explozie plină de culoare. Plin de o arzătoare dorinţă de a atrage, cu orice preţ, atenţia conducerii muzeului cu privire la fauna locală, rag disperat:
- Băiii, animalelor!! Zadarnic, însă…

 

Referinţă Bibliografică:
O VIZITĂ LA MUZEU / Mihai Batog Bujeniţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1291, Anul IV, 14 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Batog Bujeniţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Batog Bujeniţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!