CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Scrieri >  

BINEMERITATUL PREMIU NOBEL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

BINEMERITATUL PREMIU NOBEL

Preşedintele Suprem al Galaxiei salută cu un zâmbet larg popoarele planetelor şi intră în marea sală a Tronului Suprem. Rămase pe dinafară, popoarele galactice începură să vorbească tâmpenii despre misiunea noului preşedinte: democraţie, prosperitate, drepturile omului şi instaurarea păcii în întreaga galaxie, aşa cum le promisese în timpul campaniei electorale. Prin urmare, ce bine o vor duce ei, adică noroadele, fiindcă nu vor mai pleca prin cine ştie ce pustiuri să se bată cu toţi bahaburezii care nu voiau să înţeleagă cu nici un chip ce-i cu vrăjeala aia de democraţie, libertate şi prosperitate. Ca să nu mai vorbim că scăpau şi de nenorocirile inerente tuturor recruţilor pe timpul stagiului de instrucţie. Iar caporalii urmau să devină un simplu vis urât.
Păi, tată, era vremea de o băută ca lumea! În consecinţă, popoarele porniră vesele la chiolhan. De remarcat că, în această galaxie, băutura cea mai tare era apa chioară cu care se îmbătau toţi de nu mai ştiau de ei. Zile la rând, crâşmarii dădură cep la miliarde de butoaie de elixir miraculos iar popoarele băură pe deşelate. Aveau, ce-i drept, motive serioase, bine întemeiate.
Şi Supremul, în marea Sală a Tronului, închină, modest din fire, o şampanie, cu baronii din industria din armamente care-l susţinuseră puternic în campanie, generalii, amiralii, şefii serviciilor secrete şi ai statelor majore. Mde, şampania era ceva cam cum este braga la noi. O băutură pentru amărăşteni care nu-şi permit nici măcar la un eveniment. Ce să-i faci? Aşa erau ei educaţi! Să fie economi şi strânşi la pungă. Totul, dar absolut totul, numai şi numai pentru binele poporului.
- Toast, toast, strigară galonaţii entuziaşti, bătându-se cu pumnii în decoraţiile de pe vestoane. Puternicul lor strigăt făcu să fâlfâie uriaşul drapel din spatele tronului acela care avea cincizeci şi două de stele reprezentând tot atâtea sisteme solare aflate în componenţa federaţiei galactice.
Preşedintele se ridică zâmbind către aceşti bravi camarazi ai săi, cei care-l iubeau şi-l apărau cu preţul vieţii.
- Dragii mei, am învins! Şi am învins deoarece noi suntem singurii care putem oferi popoarelor noastre iubite ceea ce ele îşi doresc de veacuri. Pacea! Ei, bine, da! Noi le vom dărui pacea eternă, visul lor de aur. Ştiţi bine că programul meu este unul axat pe această valoare fundamentală a democraţiei şi a prosperităţii, pacea!
Urmări oarecum atent efectul cuvintelor sale şi nu se miră de moacele pleoştite ale ascultătorilor. Ştia cât sunt de boi şi de tâmpiţi, prostiţi de lăcomie şi amante bolnave de lux.
Numai că el era un politician desăvârşit şi nu se lăsă copleşit de această impresie. Era una trecătoare...
- Dar, dragii mei, noi mai ştim şi că pacea, vorbesc desigur de o pace durabilă, se obţine greu, cu multe sacrificii, prin luptă cu forţele mizere ale întunericului şi nu la masa tratativelor, unde nu se întâmplă nimic timp de secole. Ori, noi nu avem timp de aşteptat. Aşadar, vom dezafecta toate armele pe care le deţinem, le vom transforma în pluguri şi seceri aşa cum cântau poeţii noştri odinioară şi ne vom înnoi arsenalele cu cele mai moderne mijloace de distrugere, unele nou create de iluştrii noştri savanţi, arme care sunt deja pregătite pentru a fi lansate în producţia de masă. Să nu uităm că, exact prin aceste măsuri vom rezolva şi problemele şomajului care a atins cote istorice, vom avea răspuns la întrebarea: ce s-a făcut cu banii împrumutaţi din toate colţurile galaxiei, de ce creştem taxele şi impozitele şi, nu în ultimul rând, vom rezolva eficient problemele sociale legate de golănimea care-o arde toată ziua pe stradă şi cere protecţie socială. Prin urmare, subliniez, lupta pentru pace este cel mai bun lucru pe care îl avem de făcut spre fericirea popoarelor noastre. (Entuziasm, aplauze, ovaţii, scandări: Prinţul păcii, Prinţul păcii!)
- Nu mai devreme de mâine vom porni o cruciadă împotriva tuturor celor care încalcă drepturile sfinte ale omului şi nu se supun voinţei noastre. Noapte bună şi nu uitaţi: de voi, iubiţii mei sfetnici, depinde soarta popoarelor galactice! Ordinele de luptă sunt deja semnate! Onoare şi credinţă!
- Uraa! Uraaa! Uraaaa! Piepturile bravilor apărători ai păcii vibrară la unison. Bancherii şi industriaşii, sensi- bili cum sunt ei din fire, lăcrimau de fericire şi de bucuria unui vis împlinit. Militarii ieşiră tăcuţi şi aspri, într-o ordine desăvârşită.
În urma lor, industriaşii, recunoscători celui pe care-l numeau deja în ziarele controlate de ei: Prinţul Păcii, cerură voie să facă unele mici cadouri.
Marele şambelan, având aprobarea preşedintelui, le dădu dezlegarea necesară.
Cu toată ceremonia au fost înmânate: preşedintelui, două crucişă- toare intergalactice, primei doamne un submarin nuclear multifuncţional cu rază nelimitată de acţiune, iar copilaşilor câteva dezintegratoare neutrinice pentru ca să se joace cu ele în spatele reşedinţei.
Vizibil emoţionat, Supremul a mai ţinut un mic discurs, apoi i-a invitat să servească cina împreună.
A doua zi, încă din zori, flotele imperiale reunite făcură terci câteva nenorocite de sisteme solare locuite de nişte primitivi care voiau autonomie şi drepturi egale cu ale galacticilor din centru. Apoi veni rândul altora care ţineau ei morţiş să se închine la alţi zei decât cei oficiali. Spre sfârşitul zilei, mai mult aşaaa, din distracţie, fură incendiate şi ceva planete care luaseră de bună ideea de democraţie şi o ţineau tot într-o grevă. Noaptea, intrară în acţiune forţele de curăţenie care măturară resturile şi le aruncară într-o mică gaură neagră din centrul galaxiei. Din greşeală tot acolo nimeriră şi ceva constelaţii cu potenţial criminogen care se lipiseră de cozile măturilor. Nu numai că fenomenul a fost ignorat dar, în secret, au fost acordate ceva medalii pentru acest act de binevenit ecarisaj, deoarece inconşti- enţii ăia ameninţau lumile cu tot felul de nove şi supernove artizanale pe care le detonau când ţi-era lumea mai dragă.
În consecinţă, conducătorii responsabili ai diferitelor lumi, înţelegând corect mesajul de pace al Supremului, fugiră, cu sufletul la gură să depună jurământ de credinţă veşnică. Astfel planurile de revoltă şi răzbunare se mai amânară un timp, iar galaxia se bucură de pace, confort, tihnă şi pupături între şefi, la orice întâlnire televizată.
Firesc, deci, la numai câteva luni de la urcarea pe Tronul Democraţiei şi Armoniei Eterne, Preşedintele Suprem primi premiul Nobel pentru pace, urmând ca în anul viitor să-l primească şi pe cel pentru economie. Merita!
Mai ales acum când, în centrul galaxiei, micuţa gaură neagră hrănită cu resturile războaielor de pace, devenise un hău uriaş care înghiţea cam tot ce prindea...

 

Referinţă Bibliografică:
BINEMERITATUL PREMIU NOBEL / Mihai Batog Bujeniţă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1265, Anul IV, 18 iunie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Mihai Batog Bujeniţă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Batog Bujeniţă
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!